Arama

Selahaddin Eyyubi - Tek Mesaj #3

Kutadgu - avatarı
Kutadgu
Ziyaretçi
13 Nisan 2009       Mesaj #3
Kutadgu - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Selahaddin Eyyubi2.jpg
Gösterim: 3403
Boyut:  52.7 KB
Haçlılar, İslâm dünyasını yıkıp parçalamak, Kudüs'ü ele geçirip doğunun hazinelerini ele geçirmek ve Müslümanları yok etmek için birleşmişlerdi. Başlarında, Avrupalıların Arslan Yürekli Richard dedikleri İngiltere Kralı bulunuyordu.Richard ve orduları, İslâm askerlerini kolayca mağlup edeceklerini sanıyorlardı. Fakat İslâm askerleriyle karşılaştıkları zaman bunun hiç de kolay olmadığını anladılar...

Müslümanların başında ilmî ve ve askerî dehasıyla tarihin en büyük kahramanlarından Selahaddin Eyyubi bulunuyordu.
Haçlılar, Selahaddin Eyyubi'nin bir avuç askerle koruduğu Akka Kalesi önünde aylarca beklemek zorunda kaldılar. Yapılan kanlı savaşların hiç birinde başarılı olamadılar. Artık Müslümanların elinden Kudüs'ü alma hayalleri sönüp gitmişti. Karşılarında ölümü hiçe sayan bir Sultan ve onun için canlarını fedaya hazır İslâm askerleri vardı... Haçlılar, hiç olmazsa Akka'yı düşürmek için çekirge sürüleri gibi kalabalık ordularla defalarca saldırdılar. Selahaddin Eyyubi Akka'dan çıkarak başka meydanlarda savaşmayı tercih etti.

Haçlılar, artık Kudüs'ü almayı düşünemez hale gelmişlerdi. Selahaddin Eyyubi, bu büyük Haçlı tehlikesini ve korkunç bir katliamı yenilmez iradesi, askerî ve siyasî üstün dehasıyla atlatmasını bildi. Eyyubi Devleti'ni kurarak İslâm tarihinde seçkin bir yer kazanan Selahaddin Eyyubi'nin babası Emir Eyyub'tur. Emir Eyyub Baalbek valisi iken Selahaddin doğmuş, öğrenimini burada tamamlayıp, bilhassa İslâmî ilimler ve edebiyatta üstün başarılar göstermiştir. Daha sonra Musul Atabeyi olan Emir Nureddin ile Mısır Seferine katılmış, Hıristiyan Kudüs Kralı'na karşı zafer kazanıp, Kudüs'ü fethetmiştir.


1174 Yılında Nurettin Atabek vefat edince, Mısır'da bağımsızlığını ilan ederek Eyyubi Devleti Ônin temellerini atmıştır. Bu arada çeşitli savaşlara girip; Filistin, Mısır, Suriye, Hicaz ve Yemen'in tek hakimi durumuna gelmiştir.


Selahaddin Eyyubi'nin ilme ve sanata karşı çok büyük bir sevgisi vardı. Önceleri bir hükümdar olmayı değil de, bir ilim adamı olmayı düşünmüştü. Selahaddin Eyyubi, alçak gönüllü, iyilik ve yardım sever, dürüst ve mert bir Müslümandı. Kısa zamanda kurduğu muazzam devlete ve zaferlere rağmen aslâ gurura kapılmadı. "Ben, Allah yolunun bir hizmetçisiyim," diyerek güzel bir ömür sürdü. "Kudüs işgal altındayken, ben nasıl gülebilirim ki?.." diyerek günlerce mahzun olarak yaşadığı rivayet edilir.
Selahaddin Eyyubi, Hicret'in 589. yılında, henüz 57 yaşında iken Şam'da vefat etmiştir. Vasiyeti gereğince kefeni bir mızrağın ucuna takılıp, ölümü Müslümanlara duyurulmuştur. Selahaddin Eyyubi'nin kefenini halka gösteren kişi şunları
söylemiştir:
"Ey Müslümanlar! İşte bunca devlet ve memleket sahibi olan Sultan Selahaddin vefat etti. Öyleyse, Allah'a kulluk ve ibadette gevşeklik göstermeyin. Çünkü bir gün mutlaka siz de öleceksiniz..."
Ruhu şad, mekânı Cennet olsun
.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Eylül 2016 21:57