Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
15 Nisan 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Esas
MK.m.27/I'e göre;''Adın değiştirilmesini gerektiren haklı bir sebep bulunmalıdır.''

->Peki bu haklı sebepler ne olabilir?Birçok arkadaşın zikrettiği gibi,farklı bir isimle çağrılmak/tanınmak,kötü şöhret sahibi başka bir kişinin adıyla karışıklığa sebebiyet vermesi veya alay konusu olmak.Bunlar haklı sayılabilecek sebepler olabilir;fakat tabiiki hakim,ileri sürülen sebebin haklı olup olmadığını serbestçe takdir eder.

->Çoğu arkadaş avukat tutmaya gerek var mı yok mu diye çelişkide kalmış.Avukat tutulabilir,bu sizin işinizi daha da kolaylaştıracaktır.Fakat avukat tutmaya gücüm yok diyen arkadaşlar tanık yolu ile de hukuki işlerini daha da kolaylaştırabilir.

->Ayrıca arkadaşlar adın değiştirilmesi kişiye sıkı şekilde bağlı bir hakkın kullanılması niteliğinde olduğu için ayırt etme gücüne sahip olmak yeterlidir.Yani ergin olmayan (18 yaşını doldurmamış) arkadaşlarda bizza t dava açabilirler.Fakat bu özad için geçerlidir,soyad için geçerli değildir.
Takıldığınız yerler varsa yine yardımcı olurum.

Örnek sorun
Merhaba
Basit bir dava olduğu için avukat yardımı almadanda bu davayı kendin takip edebilirsin.Bir dilekçeyle mahkemeye başvur.Baroya başvurur gerekli prosedürü yerine getirirsen sana bir avukat görevlendirirler.
Ayrıca her ne kadar basit bir dava olsada bir hukukcudan yardım almanız işinizi kolaylaştıracaktır.
Saygılarımla.

Önemli..
en önemli gerekçe "ben o isimle tanınıyor ve çağrılıyorum" dur.
Medeni Yasanın 27.maddesi hükmü uyarınca adın değiştirilmesi, ancak haklı nedenlere dayanılarak hakimden istenebilir ise de kişiye sıkı sıkıya bağlı olan ad üzerindeki bu hakkı, kişinin kendisinden başkası kullanamaz.
Son düzenleyen Safi; 29 Nisan 2019 19:22
Quo vadis?