resmi ideoloji, devletin kurucu yahut türev iktidar odakları tarafından üretilmiş, devletin içerisinde önemli konumlarda bulunan, kendi içerisinde belirli bir devamlılık bulunan bir kitlenin oluşturduğu, yönetsel, ticari, kültürel, kısacası;
her türlü sosyo-ekonomik yapı için bir öngörü beyan eden ideolojidir. tabi bu beyan edilmekle kalmaz ideolojinin "mensupları" tarafından " yapılır/yaptırılır". resmi ideoloji her şeyden önce, propaganda yapabilme kabiliyetine, örgün eğitim sistemine sahip, modern ve post-modern ülkelerde ortaya çıkar. fakat ideolojinin asıl kaynaklarının bazıları pre-modern dönemdeki mitoslara dayanabilir. günümüz koşullarında her devletin bir amacı daha doğrusu durumlara göre değişen ulusal menfaatleri olduğunu düşünürsek, resmi ideolojinin de devletin çıkarları doğrultusunda belirli bir programlama faaliyeti ve bunu meşrulaştırma aracı olduğunu çok rahat görebiliriz.
özellikle dış politika açısından bazı zamanlar “çok fazla anlamı” olan resmi ideoloji, aslında daha çok iç dinamiklere yönelik “bilgilendirme ve ikna” faaliyetleri yürütür. işte bu nedenle propaganda “yeteneği” önemli bir güçtür. resmi ideoloji çoğu zaman tek bir kişinin “ortak bir norm” haline getirilmesi ve bunun üzerinden “seküler bir din” yaratılması yolu ile oluşturulur. fakat bunun yanında geçmişte önemli bir dönüm noktası olan belirli zaman dilimleri de bu amaç için kullanılabilir.
resmi ideolojinin en büyük amacı, devletin varlığını ve muhtevasını halktan üstün tutma durumudur. nitekim her resmi ideoloji “halkın refahı ve iyiliği” noktasından hareket eder ve bunu hedef gösterse de, asıl amaç, araç durumunda bulunan devletin sorgulanamaz kutsallığı ve varlığıdır.
hikmet-i devlet anlayışı ve devletin bekası kavramları yine bu ideolojiden kaynaklanan iki öğedir. resmi ideoloji “kutsal devlet” anlayışını ve bu miti önceleyecek her türlü destekleme için kendisine ait bir manevra alanı oluşturur. özellikle resmi ideolojinin eğitim ve öğretim kurumları üzerindeki tahakkümü, ancak modern devletin propaganda araçlarının “kurumsallaşması” ise açıklanabilir. yani özde eğitim ve öğretim olanaklarının artırılması, yine resmi görüşe hizmet eden şeylerdir.
kısaca belirtmek gerekirse, resmi ideoloji “vatandaşlar” için ortaya bir kurgu çıkartır. bu kurgu “özgürlükçü” bir ruh barındırıyor gibi gözükse de, hedefe ulaşıncaya dek her türlü “çıban” itina ile ideoloji tarafından bastırılır.
Son düzenleyen Safi; 30 Mart 2016 10:01