Arama

İdeoloji hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 29 Şubat 2016 Gösterim: 2.003 Cevap: 2
combam57 - avatarı
combam57
Ziyaretçi
7 Mayıs 2009       Mesaj #1
combam57 - avatarı
Ziyaretçi
İddeoloji nedir, ideoloji kuramları hakkında bilgi verir misiniz?
Son düzenleyen _Yağmur_; 29 Şubat 2016 20:52 Sebep: iç başlık
yeşil - avatarı
yeşil
Ziyaretçi
7 Mayıs 2009       Mesaj #2
yeşil - avatarı
Ziyaretçi
resmi ideoloji, devletin kurucu yahut türev iktidar odakları tarafından üretilmiş, devletin içerisinde önemli konumlarda bulunan, kendi içerisinde belirli bir devamlılık bulunan bir kitlenin oluşturduğu, yönetsel, ticari, kültürel, kısacası;
her türlü sosyo-ekonomik yapı için bir öngörü beyan eden ideolojidir. tabi bu beyan edilmekle kalmaz ideolojinin "mensupları" tarafından " yapılır/yaptırılır". resmi ideoloji her şeyden önce, propaganda yapabilme kabiliyetine, örgün eğitim sistemine sahip, modern ve post-modern ülkelerde ortaya çıkar. fakat ideolojinin asıl kaynaklarının bazıları pre-modern dönemdeki mitoslara dayanabilir. günümüz koşullarında her devletin bir amacı daha doğrusu durumlara göre değişen ulusal menfaatleri olduğunu düşünürsek, resmi ideolojinin de devletin çıkarları doğrultusunda belirli bir programlama faaliyeti ve bunu meşrulaştırma aracı olduğunu çok rahat görebiliriz.
Sponsorlu Bağlantılar
özellikle dış politika açısından bazı zamanlar “çok fazla anlamı” olan resmi ideoloji, aslında daha çok iç dinamiklere yönelik “bilgilendirme ve ikna” faaliyetleri yürütür. işte bu nedenle propaganda “yeteneği” önemli bir güçtür. resmi ideoloji çoğu zaman tek bir kişinin “ortak bir norm” haline getirilmesi ve bunun üzerinden “
seküler bir din” yaratılması yolu ile oluşturulur. fakat bunun yanında geçmişte önemli bir dönüm noktası olan belirli zaman dilimleri de bu amaç için kullanılabilir.
resmi ideolojinin en büyük amacı, devletin varlığını ve muhtevasını halktan üstün tutma durumudur. nitekim her resmi ideoloji “halkın refahı ve iyiliği” noktasından hareket eder ve bunu hedef gösterse de, asıl amaç, araç durumunda bulunan devletin sorgulanamaz kutsallığı ve varlığıdır.
hikmet-i devlet anlayışı ve devletin bekası kavramları yine bu ideolojiden kaynaklanan iki öğedir. resmi ideoloji “kutsal devlet” anlayışını ve bu miti önceleyecek her türlü destekleme için kendisine ait bir manevra alanı oluşturur. özellikle resmi ideolojinin eğitim ve öğretim kurumları üzerindeki tahakkümü, ancak modern devletin propaganda araçlarının “kurumsallaşması” ise açıklanabilir. yani özde eğitim ve öğretim olanaklarının artırılması, yine resmi görüşe hizmet eden şeylerdir.

kısaca belirtmek gerekirse, resmi ideoloji “vatandaşlar” için ortaya bir kurgu çıkartır. bu kurgu “özgürlükçü” bir ruh barındırıyor gibi gözükse de, hedefe ulaşıncaya dek her türlü “çıban” itina ile ideoloji tarafından bastırılır.

Son düzenleyen Safi; 30 Mart 2016 10:01
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
29 Şubat 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
İdeoloji nedir? (Felsefe)
MsXLabs.org

Toplumdaki maddi ilişkiler tarafından, özellikle üretim ilişkileri tarafından koşullanan, belirli sınıf çıkarlarını dile getiren ve insanın, düşüncesini, duygularını ve eylemlerini etkileyip, kendi doğrultusunda görüşler ve değer yargıları yaratmaya ve davranış normları koymaya yönelik toplumsal-politik, felsefi, dinsel, sanatsal, hukuksal, ahlaksal vb. - fikirler sistemi.

İdeoloji sınıfsal karakter taşır. «Egemen sınıfların fikirleri her çağda egemen olan fikirlerdir, yani topluma maddi bakımdan egemen olan sınıf, ona aynı zamanda manevi bakımdan da egemendir. » (Marks)

Bir sınıfın ideolojisinin biçimi ve içeriği, o sınıfın tarihsel olarak belirlenmiş bir toplum içindeki konumu tarafından, özellikle de üretim araçlarının mülkiyeti ile o sınıf arasındaki ilişki tarafından koşullanır burada şu genel ilke geçerlidir: Tüm sosyalizm-öncesi ideolojiler, nesnel toplumsal ilişkilerin nispeten doğru bir yansısını ancak belirli bir sınıfın politikası sınırları içinde kalarak oluştururlar bunun yanı sıra, çarpıtıcı öğelerle mevcut toplumsal ilişkileri haklı gösterme gayretkeşliklerini içlerinde barındırırlar.

Örneğin yükselme dönemindeki burjuvazinin ideolojisinde, burjuvazinin sınıf çıkarları, tüm toplumun ortak çıkarlarıymış gibi gösterilir burjuvazinin sınıfsal amaçlarına ulaşması, sanki baskı altında bulunan ve sömürülen tümsınıfların ve katmanların sınıf çıkarlarının gerçekleşmesiymiş gibi gösterilir. İktidarı ele geçiren sömürücü sınıf, toplumsal gelişmenin yol almasına bir engel haline geldikçe, ideoloji onun çağdışı kalmış egemenliğini koruma görevini üstlenir. Bunu yaparken de, baskı altında bulunan ve sömürülen sınıfın ideolojisine karşı savaşım yürütür ve mevcut ilişkilerin değişmez oldukları inancını yaymaya çalışır.

İşçi sınıfının ideolojisi ise, diğer tüm ideolojilerden farklı olarak, bilimsel temellere dayanır açıkça taraflıdır ve pratik-devrimci eylemin yol göstericisidir. Bu ideoloji, işçi sınıfının tarihsel görevini bilimsel olarak dile getirir. Bu ideolojinin belirgin özelliği, kapitalist toplumu, dolayısıyla uzlaşmaz çelişkiler taşıyan sınıflı toplumu aşmak ve sosyalist ve komünist toplundan kurmaktır. İşçi sınıfı, bu görevi toplumsal hareket ve gelişme yasalarının bilgisine sahip olduğu için yerine getirebilir.

Sosyalist ideoloji, yani Marksçılık-Lenincilik, bilimsel bir çabanın ve bunun yanında sınıf savaşımından edinilen pratik deneyimlerin sonucu olarak, Marks, Engels ve Lenin tarafından ortaya konmuştur. Bu ideoloji, maddi bir güce dönüşebilmek için, devrimci parti tarafından işçi sınıfına mal edilmelidir. İşçi sınıfı, ancak o zaman, tarihsel görevini yerine getirebilecek duruma gelir ve Marksçı-Leninci parti sayesinde gerekli birliğini sağlar.

İşçi sınıfı, öncülük rolünü gerçekleştirerek, sosyalist toplumu kurma ve komünist topluma adım adım geçme süreci içinde, sosyalist ideolojiyi geliştirip onu tüm emekçi halkın ideolojisi haline getirir. Sosyalist ve komünist toplumların nesnel yasaları, ancak insanların bilinçli eylemleri içinde uygunlanma alanı buldukları için, insanların sosyalist eğitimi ve Marksçılık-Leninciliğin öğretilip benimsetilmesi, sosyalist ve komünist toplumların toplumsal ilişkilerinin hem temel koşulu, hem de zorunlu sonucudur. Emperyalizmin ortadan kaldırılması için, sosyalist toplumun ve komünist toplumun kurulması için verilmekte olan savaşım boyunca sosyalist ideoloji, sürekli olarak zenginleşip gelişir.

Burjuva ideolojisi ile sosyalist ideoloji arasında uzlaşmaz bir savaşım süregitmektedir işçi sınıfının ideolojik savaşımının ihmal edilmesi demek, burjuva ideolojisinin güçlenmesi demektir. Gerici ideolojilerin, sosyal-demokratlığın ve revizyonizmin tüm çeşitleri, -açık veya gizli şekilde- anti-komünist içeriklerle bezenmişlerdir. Günümüzde sosyalizm ile emperyalizm arasındaki sınıf savaşımı, doruk noktasına ulaşmıştır. Bu savaşımın öğrettikleri, Lenin’ in şu saptamasının doğruluğunu bir kez daha göstermektedir: «. ya burjuva ideolojisi ya da sosyalist ideoloji. Bunun ortası yoktur. Bu yüzden sosyalist ideolojinin her küçümsenmesi ve ondan her sapma, doğrudan doğruya burjuva ideolojisinin güçlenmesi demektir. »
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

3 Kasım 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
24 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış