Arama

Kore Dili (Korece) - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
12 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Kore Dili


MsXLabs.org & Temel Britannica

Altay dil ailesinden olan Kore dilini 39 milyonu Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), 18 milyonu ise Kore Demokratik Halk Curnhuriyeti'nde (Kuzey Kore) yaşayan 57 milyon insan konuşur. Kore'nin kuzeyi ile güneyinde konuşulan dil arasında bazı farklılıklar vardır.

Kore dilinde bazı Çince sözcükler de bulu­nur ve bunlar kanci karakterleriyle yazılır. Ne var ki, Japonca'dan değişik olarak, Kore kökenli söz­cükler hiçbir zaman kanci karakterleriyle yazılmaz.

15. yüzyılda bugün Hangul denen, o dö­nemde ise Anmun adı verilen yerel bir fonetik yazı bulunmuştu. Bu yazı Japon yazısı gibi Çince karakterlere değil, Eski Hindistan'ın fonetik Sanskrit alfabesine dayanıyordu. Bu yazıyı uzun süre yalnızca halk kullan­dı. Saray ve ünlü yazarlar 19. yüzyılın sonları­na kadar Çin karakterlerini kullanmayı sür­dürdüler. Oysa bugün Hanguîu. Kuzey Kore' de herkes kullanmaktadır. Güneyde ise, Çin­ce'den alınan karakterler kadar, Hangul yazı­sının kullanımı da, hoş karşılanmamakla bir­likte, hâlâ geçerlidir.

Japonlar 1910'da Kore'yi egemenlikleri al tına aldıkları zaman, Kore dilinin konuşulma­sını ve öğretilmesini yasaklamışlardı. Ne var ki, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Hangul yeniden canlandı. Çin yazısı ise Kore Cumhuiyeti'nde okullarda hâlâ öğretilmektedir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 14 Nisan 2017 11:03
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!