Arama

Anders Celsius - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Anders CELSIUS (1701-1744)
MsXLabs.org & Temel Britannica

Uppsala'da doğan ve çalışmalarını bu kentte gerçekleşti­ren İsveçli fizikçi ve astronom Anders Celsius 1730'da Uppsala Üniversitesi'nde astronomi profesörü oldu. Yapımı 1740'ta tamamlanan Uppsala Gözlemevi'ni kurarak yaşamının son dört yılında orada çalıştı. Biri Dünya'nın Güneş'e uzaklığının hesaplanmasına yarayan yeni bir yönteme, öbürü Dünya'nın biçimini saptamaya yönelik gözlemlere ilişkin iki as­tronomi kitabı yazdı. Dünya'nın kutuplarda hafifçe basık olduğunu gözlem yoluyla bulan ilk bilim adamlarından biri oldu.
Celsius günümüzde kendi adını taşıyan sıcaklık ölçeğinin bulucusu olarak tanınır.
Santigrat olarak da adlandırılan bu ölçek dünyanın her yanında, özellikle bilimsel öl­çümlerde kullanılır. Daha önce kullanılan sıcaklık ölçeğini Danzigli (günümüzde Polon-ya'daki Gdansk) bir Alman fizikçi olan Daniel Fahrenheit (1686-1736) 1714'te geliş­tirmişti. Çalışmalarını daha çok Hollanda'da yürüten Fahrenheit'ın adıyla anılan bu ölçek suyun donma noktasını 32°F, kaynama nokta­sını da 212°F olarak gösterir.
Celsius 1742'de farklı bir sıcaklık ölçeği geliştirdi. Sıcaklık ölçümüne temel olarak, suyun sıvı halde bulunduğu sıcaklık aralığını aldı ve bu aralığı, Fahrenheit'ın yaptığı gibi 180 değil 100 eşit parçaya (dereceye) ayırdı. Aslında Celsius, buzun erime noktasını 100, suyun kaynama noktasını 0 olarak kabul etmişti. Daha sonra 0 ile 100 yer değiştirdi.

Ad:  termometre.JPG
Gösterim: 1686
Boyut:  20.4 KB

Başlangıçta bu ölçeğe, "yüz adım" anlamın­daki Latince centum gradus'tan gelen santi­grat ölçeği denmişti. Ama 1948'de toplanan uluslararası konferansta, bilim adamları Fah-renheit ölçeğinde olduğu gibi bu ölçeğe de bulucusunun adını verdiler. Günümüzde bu ölçek Celsius sıcaklık ölçeği olarak adlandırı­lır. Ölçeğin bölümlerine Celsius derecesi de­nir ve °C olarak yazılır. Bilim adamları Celsius ölçeğinin Fahren-heit ölçeğinden daha uygun olduğunu saptadı­lar ve bu ölçek 0°C'den küçük ve l()0°C'den büyük sıcaklıkları da gösterecek biçimde ge­nişletildi. Günümüzde Fahrenheit ölçeği ABD'de ve Kanada'da bilimsel olmayan sıra­dan ölçümlerde, Celsius ölçeği ise dünyanın öteki ülkelerinde yaygın olarak kullanılmak­tadır.
Celsius ölçeğiyle verilmiş bir sıcaklığı Fah­renheit ölçeğine dönüştürmek için, Celsius derecesini 9'la çarpıp, 5'e bölmek ve 32 eklemek gerekir. Fahrenheit derecesini Cel­sius derecesine çevirmek içinse, Fahrenheit derecesinden 32 çıkarılır, sonuç 5'e çarpılıp 9'a bölünür.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!