Arama

Amblem Nedir? - Tek Mesaj #1

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Mayıs 2007       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

AMBLEM

Ad:  amblem.JPG
Gösterim: 2277
Boyut:  18.8 KB

a. (fr. embIeme; lat. emblema, -atis; yun. emblema, -atos, değerli vazoların üzerindeki kabartma süsler'den).
1. Bir uzlaşıma dayanan ve simgesel değer taşıyan gösterge; bu göstergeye bazen özdeyiş biçiminde açıklayıcı bir yazı eklenir. (Bk. ansikl. böl.)
2. Bir yetkiyi, bir kimseyi, bir topluluğu temsil etmeye yarayan işaret, simge; belirtke: Krallık amblemi. Parti amblemi.

—Denize. Bir teknenin amblemi, teknenin baş yanında bulunan ayırt edici işaret, harf ya da simgesel şekil.

—Masonl. Mason amblemleri, masonların, törenleri sırasında kullandıkları ve derecelerini belirtmeye yarayan süs eşyası (kurdele, takı vb.).

—ANSİKL Amblemler, soyut bir düşünceyi desenle anlatmaya yarayan ideogram türleridir: bu soyut düşünce, genel olarak bir kasta ya da bir gruba, dinsel ya da siyasal bir ideolojiye bağlılığı belirtir. Antikiteden beri amblemlere başvuruldu: örneğin gecekuşu, tanrıça Athena'yı simgelediği için, Atina'nın amblemi oldu; Hermes'i simgeleyen iki yılan sarılı değnek de ticaretin amblemi haline geldi (aynı değnek Epidauros yılanından dolayı hekimliğin de amblemi sayıldı).

—Sanayide. reklam araçlarıyla sonsuz sayıda çoğaltılan amblemler kullandı (bazılarına "logotip" denir): otomobil markaları. banka ya da ticari şirket amblemleri Kimi kamu işletmeleri (postalar) de amblemleri benimsediler. Son olarak, partiler ya da siyasal hareketlerde kendilerine birer amblem seçtiler: komünizmin amblemi orak ve çekiç, faşizminki romalı liktorların baltası, nazilerinki gamalı haç oldu.

Türkiye’deki belli başlı siyasal partiler kendilerine şu amblemleri seçtiler: Cumhuriyet halk partisi, altı ok; Demokrat parti, DP; Millet partisi, kartal; Cumhuriyetçi millet partisi, terazi; Adalet partisi, kır at; Yeni Türkiye partisi, başak; Milli selamet partisi, anahtar; Milliyetçi hareket partisi, üç hilal: Türkiye birlik partisi, aslan ve 12 hilal; Türkiye işçi partisi, çark ve başak; Güven partisi, koç; Anavatan partisi, bal peteği zeminli Türkiye haritası ve arı; Milliyetçi demokrasi partisi, horoz; Sosyal demokrasi partisi, 6 zeytin taneli zeytin dalı; Doğru yol partisi, şaha kalkmış kır at üzerinde süvari; Sosyal demokrat halkçı parti, iki zeytin dalı ve altı ok; Demokratik sol parti, güvercin; Refah partisi, hilal ve başak.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 22 Şubat 2017 00:48
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!