Mikrodalga fırınlar yiyeceği nasıl pişirir?
MsXLabs.org & Temel Britannica
Mikrodalga fırınları, yiyecekleri normal fırınlardan çok daha çabuk pişirdikleri, daha ekonomik oldukları, dondurulmuş yiyecekleri daha çabuk çözdükleri ve pişmiş yemekleri kısa sürede ısıtabildikleri için giderek yaygınlaşmaktadır. Bu fırınlarda, magnetron denen özel bir aygıt elektrik enerjisini mikrodalgalara dönüştürür ve bu dalgalar fırın boşluğuna gönderilir. Mikrodalgalar, fırın boşluğunu çevreleyen metal çeperlerde (tavan, taban ve yanlarda) yansımaya uğrar ve böylece birbirini çapraz kesen dalgaların oluşturduğu düzgün bir dağılım gerçekleşir. Bu dalgalar, yiyeceğin konulduğu cam, porselen, kâğıt ya da plastik kapların içinden geçer ve katı ya da sıvı haldeki yiyecek tarafından emilir (soğurulur). Mikrodalgalar, yiyecek maddelerine derinlemesine işleyerek moleküllerinin titreşmesine neden olur, bu da ısıya yol açar. Bu ısı, yiyeceğin iç kesimlerine iletim yoluyla aktarılır. Sonuçta yiyeceğin içi ve dışı kısa sürede ısınır.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!