Arama

Mikrodalga fırınlar yiyeceği nasıl pişirir?

Güncelleme: 2 Haziran 2009 Gösterim: 2.818 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Mikrodalga fırınlar yiyeceği nasıl pişirir?

Sponsorlu Bağlantılar
Diyelim ki, normal bir fırında bir keki pişiriyorsunuz. Kekler normal olarak 170-180 derecede pişirilirler. Ama siz fırını yanlışlıkla 250 dereceye ayarlarsanız, olacak olan, kekin daha içi ısınmamışken, dışının yanmasıdır. Normal bir fırında, ısı önce yemeğin piştiği kap sonrada yemeğin dışı ile temas eder ve oradan içine doğru yayılır. Fırının içinde ısınan kuru hava da, kekin içi hala nemli iken dışını kurutur ve kahverengi bir kabuğun oluşmasına yol açar.
Bir mikrodalga fırında kullanılan, yani yiyeceğin üzerine gönderilen mikrodalgalar 2.500 megahertz frekansındaki radyo dalgaları boyutunda olup, frekansları FM radyo bandı frekansının yaklaşık 20 mislidir.
Bu frekanstaki radyo dalgalarının ilginç bir özelliği vardır. Su, yağ, şeker tarafından çok rahat emilmelerine rağmen plastik, cam, seramik gibi malzemeler, nitrojen ve oksijen gibi gazlarca emilmezler ve tekrar gerisin geriye yansıtılırlar.
Sık sık mikrodalga fırınların, yiyeceği içinden dışına doğru ısıttığını duyarsınız. Bu doğru değildir. Dalgalar doğrudan yiyeceğin yağ ve su moleküllerini etkilerler. Yani yiyeceğin dışından başlayıp içine doğru ilerleyen veya tam tersi yönde bir ısınma söz konusu değildir. Su ve yağ molekülleri yiyeceğin her tarafına dağılmış olmaları sebebi ile ısınma da aynı zamanda her yerde olur.
Tabii ki bazı sınırlamalar da vardır. Radyo dalgaları yiyeceğin daha kalın ve yoğun kısımlarından farklı şekilde direnç görerek geçtiklerinden, yiyecekte farklı sıcaklıkta noktalar oluşabilir.
Radyo frekansındaki bu mikrodalgalar, oksijen ve nitrojen tarafından emilmedikleri için, mikrodalga fırında bulunan ve çoğunlukla bu gazları içeren hava da, diğer fırınlardaki gibi sıcak olmayıp, oda sıcaklığındadır. Bu da ısınan hava tesiri ile yiyecekte, kızarmış bir kabuk oluşmasına mani olur.
Bir mikrodalga fırına, giysilerinizden birini koyarsanız, kumaş aniden ısınır ve içerdeki havayı da ısıtır. Kumaş yanmasa da normal bir fırında olacağı gibi kumaşın yüzeyinde kırışık bir kabuk oluşur.
Daha ilginci, bir mikrodalga fırını içine bir kahve fincanı içinde su koyarsanız, fincanın içindeki suyun ısısı, suyun kaynama noktasını geçtiği halde, suyun kaynamadığını, hava kabarcıklarının çıkmadığını görürsünüz. Bu suyu fırından alır, içine bir kahve kaşığı sokar veya onu içinde kahve bulunan bir kaba dökerseniz, aniden kabarcıklarla kaynayacak ve hatta taşacaktır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Haziran 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Mikrodalga fırınlar yiyeceği nasıl pişirir?
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Mikrodalga fırınları, yiyecekleri normal fırınlardan çok daha çabuk pişirdikleri, daha ekonomik oldukları, dondurulmuş yiyecekleri daha çabuk çözdükleri ve pişmiş yemekleri kısa sürede ısıtabildikleri için giderek yaygın­laşmaktadır. Bu fırınlarda, magnetron denen özel bir aygıt elektrik enerjisini mikrodalgalara dönüştürür ve bu dalgalar fırın boşluğuna gönderilir. Mikrodalgalar, fırın boşluğunu çevreleyen metal çeperlerde (tavan, taban ve yanlarda) yansımaya uğrar ve böylece birbiri­ni çapraz kesen dalgaların oluşturduğu düz­gün bir dağılım gerçekleşir. Bu dalgalar, yiyeceğin konulduğu cam, porselen, kâğıt ya da plastik kapların içinden geçer ve katı ya da sıvı haldeki yiyecek tarafından emilir (soğuru­lur). Mikrodalgalar, yiyecek maddelerine de­rinlemesine işleyerek moleküllerinin titreş­mesine neden olur, bu da ısıya yol açar. Bu ısı, yiyeceğin iç kesimlerine iletim yoluyla aktarılır. Sonuçta yiyeceğin içi ve dışı kısa sürede ısınır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

2 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Fizik
18 Mart 2009 / ThinkerBeLL Genel Mesajlar
16 Şubat 2011 / Teamoore Taslak Konular
18 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük