Arama

Yara Nedir? - Tek Mesaj #1

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

YARA

Ad:  yara.JPG
Gösterim: 344
Boyut:  16.4 KB

1. Deri örtüsünün yırtılması.
2. Yaralayıcı bir dış etkenin, vücudun herhangi bir noktasında meydana getirdiği lezyon.
3. Bir geminin, bir uçağın vb. yüzeyinde çarpma, vurma gibi bir etkiyle oluşan oyuk, gedik, yarık: Saldırıda gemimiz yara aldı.
4. Derin bir üzüntüye neden olan şey (olay, durum vb.); dert, acı: O yara henüz kapanmadı. Bu yara, içinde her zaman kanayacak. Aşağılanmanın yarası.
5. Bir kimsenin bedeninin bir yerini yara yapmak, bir şeyden söz ederken, bir sürtünme, sıkıştırma vb. sonucu o kimsede bir sıyrık, bir yara oluşmasına yol açmak: Bu pabuçlar ayağımı yara yaptı.
6.
  • Yara açmak, büyük bir dert ve üzüntü yaratmak.
  • Yara bere, ezik, sıyrık, çürük: Her yanı yara bere içindeydi.
  • Yarasına dokunmak, en çok duyarlı olduğu bir noktaya değinmek.
  • Yarasını deşmek, bir kimsenin eski acılarını, üzüntü ve dertlerini anımsatarak yeniden üzülmesine yol açmak.
  • Yaraya merhem olmak, çok zorunlu olan bir gereksinmeyi karşılamak.
  • Yaraya tuz biber ekmek, bir derdin verdiği acıyı, sıkıntıyı çoğaltıcı bir davranışta bulunmak.
—Ask. Yara şeridi, askeri personelin katıldıkları muharebe ya da görevlendirildikleri harekât sırasında (iç savaş, eşkıya takibi vb.) ve çeşitli hizmetlerde aldıkları yara sayısını göstermek için kollarına taktıkları şerit. (Bu şeritler dört cm uzunluğunda, bir cm genişliğinde, kırmızı renktedir; ceketin sol kol kapağı üzerine, kol kapağına paralel olarak dikilir.)

—Bitki patol. Bitkilerin dokularındaki yarık, yırtık.

—Biyol. Yara kapanması, dokulardaki ve organlardaki lezyonların onarılması.

—Denize. Yara paleti, gemi teknesinde herhangi bir nedenle açılmış bir yaradan içeri su girmesini önlemek için yara üzerine konulan bir tarafı düz, diğer tarafı tüylü ve her köşesinde birer kılavuz halatı bulunan üçgen ya da kare biçiminde branda malzeme. (Deniz suyunun yaptığı basınç, paleti yara üzerine bastırarak, içeri giren su miktarını oldukça azaltır.)

—Ikonogr. Mısır’ın on yarası, bir bütün olarak pek ender betimlenmiştir. Paskalyayı ve Mısır'da yeni doğan bebeklerin katledilmesini temsil eden onuncu yara Klosterneuburg "sunakarkalığında”, Vezelay'deki bir sütun başlığında, D. Bouts'un (Yemek üçkanatlısı, Louvain), B. Uıini' nin (Milano), Turner'in (Londra) tablolarında görülür.

—'Yet. Yaz yarası, atlarda görülen, genellikle daire biçiminde, kaşıntılı ve tomurcuklarla, daha sonra kireçlenen peynirsi sivilcelerle belirgin yara (sivilceli dermatit, deri habronemozu).

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 7 Ağustos 2018 20:41
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!