Arama

Tohum Nedir? - Tek Mesaj #1

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  tohum.JPG
Gösterim: 403
Boyut:  17.3 KB

TOHUM


1. Bitkilerde, döllenme ve yumurtacığın gelişmesi sonucunda oluşan, filizlenmeden sonra yeni bir bitkinin oluşmasını sağlayan organ. (Bk. ansikl. böl.)
2. Soy sop, sülale: O çocuğun tohumu bozuk.
3. Gelecekte birtakım durumlara, eylemlere, sonuçlara yol açacak olan, onları hazırlayan tutum, eylem vb.: Topluma anarşi tohumları ekmek. Bugün ekilen tohumlar yarın sonuçlarını verecektir.
4. Meni.
5.
  • Tohuma kaçmak, bir bitkiden söz ederken, tohum üretme zamanına gelmek, kartlaşmak; bir kimseden söz ederken, (şaka yollu) yaşlanmak, kartlaşmak.
  • Tohumu dökülmek, aşırı ölçüde korkma yüzünden çocuk yapma gücünü yitirmiş olmak.
  • Kötü tohum, kötü yola düşeceği düşünülen çocuk, genç.
—Bahç. Tohum ovmak, maydanozgillerin tohumlarını (maydanoz, havuç), dikenlerini köreltmek ve ekilmelerini kolaylaştırmak için elle ya da makineyle birbirine sürterek ovalamak.

—Bot.
  • Tohum iç zarı, iki zarlı (kabuklu) tohumların içteki zarı. Yumurtacıktaki ikinci zarın gelişmesiyle oluşur ve albumeni dıştan sarar.
  • Tohum taslağı, YUMURTACİKIN eşanlamlısı.
Tohum yaprağı, ÇENEK’ in eşanlamlısı. Tohum zarı, tohumu dıştan sararak onunla bütünleşen kılıf. (Kapalı-tohumluların yumurtacığı genellikle döllenmeden sonra tohum zarı haline gelen iki zarla [birinci zar, ikinci zar] kaplıdır. Bırincizar sıvılaşabılir [keneotu], helmece zenginleşebilir ve nemçeker hale gelebi lir [keten]; pamukta yüzeysel hücreler uzayarak sayısız tüy halini alır, iç zar [ikinci zar] ise çoğu zaman kısa sürede niteliğini kaybeder.)

—Böcbil. ipekböceğinin (Bomyx mori) yumurtası. (Tohumun ağırlığı 0,5 ila 1 mg arasında değişir.)
  • Sıçrayıcı tohum, Amerika ve Afrika'da yetişen sütleğengillerden bazı bitkilerin, içinde Carpocapsa saltiltans tırtılı bulunan tohum, (içerdeki tırtılın kıpırdanışı bu tohumlara bazı ani hareketler yaptırabilir. Sıçrayıcı tohumların en iyi bilineni “sıçrayıcı bezelye"dir)
  • Tohum belirleyici, Terebrantia öbeğinden zarkanatlılarda, döllenmiş yumurtanın çekirdeğini çevreleyen ve çokembriyonluluk halinde, bütün embriyon taslaklarına dağılarak onların erişkin hale geçmelerini sağlayan sitoplazma organitlerinin tümü. (Tohum belirleyicinin rolü, Ageniaspis ve Litomastix cinslerinde özellikle incelenmiştir.)
—El sant. Tohum iğnesi, kumaşa batırılıp yüze alınan iğneyi, üzerine birkaç kez iplik doladıktan sonra çekerek yapılan işleme. (Her türlü işleme iğnesiyle birlikte uygulanabilir. Daha çok, desen içlerini doldurmada kullanılır.) [Fransız düğümü de denir]

—Ormanc.
  • Tohum ağacı, kesilinceye kadar alıkonan, tohum elde etmeye yarayan seçkin ağaç.
  • Tohum ağaçlığı, yeni bir orman oluşturmak amacıyla tohum elde etmek için seçilmiş ağaçlardan meydana gelen özel ağaçlık.
  • Tohum kurutma yeri, orman ağaçlarından elde edilen tohumların kabuklarından çıkarılmasına ve saklanmak üzere kurutulmasına ayrılmış yapı.
—Tarım. Tohum bitkisi, tohum elde edilmek üzere tam olgunlaşıncaya kadar tarlada tutulan tarım bitkisi.

—Tarım, mak. Tohum ekme makinesi - EKİM" MAKİNESİ.

—Zootekn. Erkek hayvandan çıkan sperma. ll Tohum tüpü, iki ucu kapalı 11 cm uzunluğunda bir boru biçiminde olan ve çapına göre 1, 0,5 ya da 0,25 mİ sulandırılmış sperma içeren plastik küçük tüp. Yapay tohumlamada tohum taşıma, saklama ve depolama amacıyla kullanılır.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 13 Nisan 2017 01:39
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!