Arama

Bitki Anatomisi - Tohum

Güncelleme: 5 Nisan 2016 Gösterim: 10.503 Cevap: 8
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Ağustos 2008       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Tohum, döllenmeden sonra tohum taslağının gelişmesiyle meydana gelir. Bir tohumda içten dışa doğru embriyo, besi dokusu ve tohum kabuğu olmak üzere üç kısım bulunur.
Ad:  tohum.jpg
Gösterim: 3991
Boyut:  27.6 KB


Sponsorlu Bağlantılar
Embriyo
Embriyo kesesindeki yumurta hücresinin döllenmesiyle oluşan yapıya zigot denir. Zigotun gelişerek oluşturduğu yapıya ise embriyo denir. Tohumun canlı olan kısmıdır.
Kısımları:
  • Embriyodaki ilk yaprakçıklara kotiledon yani çenek denir. Açık tohumlu bitkilerin embriysunda ikiden fazla çenek bulunur. Bunlara polikotiledonlu bitkiler denir. Kapalı tohumlu bitkiler ise tek çenekli yani monokotiledon ve çift çenekli yani dikotiledon olarak ikiye ayrılırlar.
Kotiledonlar, besin depo etmekten ve çimlenmeden sonra toprak üstüne çıkarak fotosentezden sorumludurlar.
  • Embriyonik gövde bölgesine Plumula denir. Embriyodan gelişen bu meristematik yapı olgun bitkide gövdeyi oluşturmuş olur.
  • Embriyonik kök bölgesine Radikula denir. Embriyodan gelişen bu meristematik yapı ise olgun bitkide kökleri oluşturmuş olur.
  • Kotiledonlar ile radikula arasında kalan bölgeye Hipokotil denir.
  • Kotiledonların üstünde kalan bölgeye ise Epikotil denir.

Besi dokusu
Bitkinin erişkin olmadan önceki beslenme yeridir.

Tohum kabuğu
Yapısında süberin, lignin, kütin gibi maddeler bulundurur. Bu maddeler sayesinde sert bir hal almıştır. Su ve gazlara karşı geçirgenliği azdır. Böyece çimlenme oluncaya kadar aşırı su kaybı ve diğer zararlı etkenlere karşı korunma sağlanmış olur.
Son düzenleyen Safi; 5 Nisan 2016 00:23
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
28 Mayıs 2009       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Bitkilerden; meyve ve sebzelerin geni değiştirilmiş melez, hibrit,ebret, geri dönüşümsüz, tek kullanımlık tohumlara verilen addır. Bu gibi tohumlardan üretilen bitliler şifacı olmayacağı gibi bağışıklık sistemine hiç bir katkısı olmayan antioksidan minarel ve vitamin ihtiva etmekte, bu da bugün hızla artan kanser hastalıklarını tetiklemektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Ocak 2010       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  açik tohum.jpg
Gösterim: 2907
Boyut:  29.5 KB
Kapalı tohumlular

(Magnoliophyta), bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şubedir.
Kara bitkileri içindeki en önemli topluluğu, "çiçekli bitkiler" oluşturmaktadır. Yeryüzünün en gelişmiş ve baskın bitkileridir. Morfolojik olarak, ot, çalı gibi değişik formları bulunur. Kapalı tohumluların en belirgin özelliği farkılaşmış çiçekleri ve meyveleridir. Tohum taslakları kapalı bir odacık içinde geliştiği için bu gruba "kapalı tohumlular" denilmiştir.

Açık tohumlulardan şu özellikleriyle ayrılırlar

  • Tohum taslakları tek veya çok sayıda meyve yaprağıyla çevrili bir odacık içindedir.
  • Sekonder odunlarında trakeidlerle birlikte trakeler de bulnur.
  • Çiçekler genellikle hermafrodit olup, hem erkek hem dişi organ aynı çiçek üzerinde bulunur.
  • Çiçek örtü yaprakları (periant), çanak yaprak (sepal) ve taç yaprak (petal) şeklinde farklılaşmıştır.
  • Dişi organda (pistil), ovaryum (yumurtalık), stigma ve stilus gibi farklılaşmış kısımlar bulunur.
Kapalı Tohumlular
Kapalı tohumluların gerçek çiçek ve tohum taslakları vardır. Tohum taslakları ve tohumları meyve ile örtülü olduğundan kapalı tohumlu bitkiler olarak adlandırılırlar. Sayıları 250 bine yakın türden oluşur. Meşe, kayın, gürgen, karaağaç gibi yapraklı ağaçlar ve bütün meyve ağaçları bu gruba dahildir. Odunsu ve otsu çeşitleri vardır. Çok yıllık olanların bazıları kışın yaprağını döker, bazıları dökmez. Çenek sayısına göre tek çenekli ve çift çenekti olmak üzere ikiye ayrılırlar.

1. Tek Çenekliler (Monokotiledonlar): Tohumlarında tek çenek bulunur. Çoğu bir yıllık otsu bitkilerdir. Buğday, mısır, lale, muz, soğan, hurma, orkide ve bir çok ot türü bu sınıf içinde yer alır. Hiç birinin gövdesinde kambiyum bulunmaz. Bunun için boyları uzun, gövdeleri incedir. Yapraklan genellikle ince, uzun ve paralel damarlı, kökleri saçak köktür. İletim demetleri gövdede düzensiz dağılmıştır.

2. Çift Çenekliler (Dikotiledonlar): Tohumlarında çift çenek vardır. Gövdelerinde kambiyum halkaları bulunur. Bu sayede iletim demetleri gövdeye düzenli olarak dizilmiştir. Yaprakları ağsı damarlı çok yıllık odunsu bitkilerdir. Bu sınıfa örnek olarak Baklagiller, Gülgiller, Kabakgiller, Asmagiller gibi bir çok takım örnek verilebilir. Bezelye, badem, ceviz, elma, domates, ayçiçeği, gül gibi bitkiler çift çenekli bitkilerdendir.

Tanımlayıcı adlar:
  • Angiospermae: "kapalı tohumlular" terimi ile çok yakın anlam benzerliği taşıyan ve tanımlayıcılık açısından en çok tercih edilen ad.
→ terimin İngilizce ve tekil karşılığı olan "angiosperm" için İngilizce kaynak
  • Anthophyta: Türkçe karşılığı "çiçekli / çiçek açan bitkiler" olan ve tanımlayıcılık açısından ikincil olarak tercih edilen ad.
→ İngilizce Wikipedia'da Angiospermae ve Anthophyta Cinse bağlı tanıtıcı ad:
  • Magnoliophyta: Fransız doktor ve botanikçi Pierre Magnol'ün (1638-1715) soyadına atıfta bulunarak adlandırılan Magnolia cinsi ve bu cinsin üyesi olduğu Magnoliaceae familyasının adlarından türetilmiş olan ve kapalı tohumluların bilimsel adlandırılmasında çok sık tercih edilen isim.
→ İngilizce Angiospermae; "Magnolia" için İngilizce kaynak Kapalı tohumlular, tohumlu bitkilerin iki topluluğundan biridir; diğer topluluğu ise Açık tohumlular oluşturur.

Kapalı tohumluların en çok tür sayısı bulunan familyaları
  1. Orchidaceae (orkidegiller): yaklaşık 25.000 tür
  2. Asteraceae ya da Compositae (papatyagiller): yaklaşık 20.000 tür
  3. Fabaceae ya da Leguminosae (baklagiller): 17,000 tür
  4. Rubiaceae (kökboyasıgiller): yaklaşık 13,183 tür
  5. Poaceae ya da Gramineae (buğdaygiller): yaklaşık 9,000 tür
  6. Euphorbiaceae (sütleğengiller): yaklaşık 5,000 tür
  7. Malvaceae (ebegümecigiller): yaklaşık 4,300 tür
  8. Cyperaceae : yaklaşık 4,000 tür
  9. Araceae (yılanyastığıgiller): yaklaşık 3700 tür

Açık tohumlular
(Pinophyta), çoğunlukla ağaç ya da ağaççık, seyrek de olsa çalı biçiminde olan bitkileri kapsayan taksonomik grup. Bütünüyle odunsu olan bu bitkiler, genellikle yapraklarının tamamını birden dökmediği için dört mevsim yeşil kalabilirler. Yaprakları çoğunlukla iğnemsidir. Bununla birlikte pulsu, yelpaze, şeritsi ya da tüysü tipte yapraklı olanları da vardır.
Odun boruları (ksilem) ve soymuk boruları (floem) yapılarından oluşan vasküler sisteme sahiptirler. Odun yapıları gövdede bir daire üzerine dizilmiş açık koleteral iletim demetleri içerir. Bu nedenle de ikincil kalınlaşma gösterirler.
Bir ya da iki evcikli bitkilerdir. Genel olarak erkek kozalaklar bir eksen üzerinde üstüste binmiş yapıda mikrosporofillerden oluşmuştur. Pul ya da kalkan biçiminde olan mikrosporofillerin karın kısmında çoğunlukla 2, bazen 4 polen kesesi (mikrosporangiyum) gelişir. Bu keselerde bulunan mikrospor ana hücresi, mayoz bölünme geçirerek mikrosporları, bunlar da polenleri verir. Açık tohumlularda polen üretimi oldukça fazla olup, her bir erkek kozalak birkaç milyon polen üretebilir. Bazı üyelerinin polenlerinde, polenin rüzgarla uçmasını sağlayan 2-3 hava keseciği bulunabilir.
Dişi kozalak genelde erkek kozalağa benzer. Bir eksen üzerinde sarmal dizilmiş makrosporofillerden oluşmuştur. Her bir makrosporofilin üst kısmında iki tohum taslağı bulunur. Tohum taslaklarında da makrosporangiyumlar yer alır.
Bu gruptaki bitkilere açık tohumlular denilmesinin nedeni, tohumun bir yapıyla kapanmamış olarak açıkta bulunmasıdır. Tozlaşmaları genelde rüzgarla olur. Doğrudan doğruya mikrofil üzerine gelen polenler, polen odacığında çimlenirler ve polen tüpü oluşur. Bu sırada generatif hücrenin çekirdeği bölünerek iki sperma çekirdeği verir. Polen hortumuyla arkegonyumlar içine sokulan bu sperm çekirdekleri yumurta hücresini döller. Embriyonun etrafında tohum kabuğu (testa) bulunur. Döllenmeden sonra tohum taslağı örtüsü genellikle odunsu bir yapı kazanır; ancak bazı gruplarda meyveyi andıran bir yapı da ortaya çıkabilir. Tohumların olgunlaşma süreleri 1-3 yıl arasındadır. Günümüzde 600 ile 1000 türle temsil edilmektedirler.
Son düzenleyen Safi; 4 Nisan 2016 08:59
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
26 Haziran 2011       Mesaj #4
nicely - avatarı
VIP VIP Üye

Kapalı tohumlı bitkiler.kapalı tohumlu bitkilerin genel özellikleri
Ad:  kapalı.jpg
Gösterim: 3078
Boyut:  30.8 KB
Kapalı Tohumluların Genel Özellikleri
Kapalı tohumlu bitkiler evrimsel bakımdan en iyi gelişmiş, en büyük bitki grubudur. Günümüzde yaklaşık olarak 300 000 üyesi bulunmakta ve bu sayı her geçen gün artmaktadır. Kapalı tohumlu bitkilerin kültürü yapılmakta olup ekonomik değeri fazladır. Bu bitki grubu oluştukları andan beri diğer bitki gruplarına oranla daha gelişmiş özelliklere sahiptir. Çünkü vegetatif ( kök, gövde, yaprak v.b. ) kısımları ortam koşullarına daha rahat uyum sağlayabilmektedir. Kapalı tohumlu bitkilerin organları arasında iyi bir iş bölümü söz konusudur. Döllenme ve tozlaşma güvence altındadır. Kapalı tohumlu bitkilerde erkek
gametin dişi gametle birleşmesi önce tozlaşma sonra da döllenme olayı ile gerçekleşir. Tozlaşma, çiçek tozunun dişi organının üzerine konması olayıdır. Bu işlem için rüzgâr, böcek, kuş, su gibi faktörlerden yararlanılır.

  • Kapalı tohumlu bitkiler için kısaca şu özellikleri sıralayabiliriz:
  • Tohumları meyve içerisinde bulunduğundan ovaryum tarafından örtülmüştür.
  • Odunsu ve otsu çeşitleri vardır.
  • Çok yıllık olanların bazıları yaprağını dökerken bazıları yaprak dökmezler.
  • Çenek sayısına göre tek çenekli ve çift çenekli diye ikiye ayrılırlar.
  • Tohum oluşurken çift döllenme görülmektedir.
Kök
Bitkileri toprağa bağlayan ve topraktan su ve suda çözünmüş tuzları bitkiye sağlayan kısımlardır. Kökler, bitkilerin toprak altındaki kısımlarıdır.

Gövde

Bitkinin yapraklarını ve çiçeklerini taşıyan organlardır. Bitkinin toprak üstünde büyüyen esas destekleyici ve üst kısmıdır. Yapraklar, özümleme organlarıdır ve düğümlerden (boğum) çıkar. Gövde üzerinde yaprakların bağlandığı noktaya düğüm (nodus), iki düğüm arasına da düğümler arası (inter nodus) adı verilir. Koruyucu pullarla kaplı olan tomurcuklar dal uçlarında tepe tomurcuğunu, yaprak koltuğunda ise yan tomurcukları oluşturur. Gövde, bitkinin iletim sisteminin bir parçasıdır. Kapalı tohumlu bitkilerde gövde çoğunlukla düz ve yüksek bir yapıda iken bazen de toprağa paralel yönelmektedir. Ayrıca toprak altında gelişen ve kökeni gövde olan organlar da mevcuttur. Bunlar rizom, yumru, soğan gibi adlarla anılırlar. Çok yıllık otsu bitkilerde bitkinin toprak altında devamlı olarak rizom, soğan gibi organlar vardır. Yarı çalımsı bitkilerde gövdenin alt kısmı odunludur ve canlıdır. Çalımsı bitkilerde gövde odunsudur ve bitkinin birçok gövdesi vardır. Ağaçlarda ise gövde odunsudur.

Yaprak

Yapraklar bitkilerde özümlemenin (bitkilerin güneş ışığı, su ve karbondioksit kullanarak kendi besinlerini yapabilmeleri) ve transprasyonun (buharlaşma ile suyun yitirilmesi) yapıldığı esas yerlerdir. Tipik bir yaprak, damar ağlarıyla desteklenmiş ince,
yassı bir aya, bir yaprak sapı ve sapın gövdeyle birleştiği yaprak tabanından ibarettir. Yapraklar, ayanın tek bir birim hâlinde olduğu basit yapraklar ve ayanın birçok yaprakçıktan meydana geldiği bileşik yapraklar olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Bileşik yapraklar,yaprakçıkların ana eksenin iki yanına dizilmiş biçimde ya da yaprakçıkların yaprak sapının ucundaki tek bir noktadan çıktığı elsi biçimde olabilir. Yapraklar, ayanın genel biçimi, ucu, kenarı ve tabanının şekline göre sınıflandırılabilir.

Çiçek
Tohumlu bitkilerin eşeysel üreme organlarına çiçek adı verilir. Başka bir deyimle çiçek, yaprakları eşeysel üremeye hizmet için özel bir değişime uğramış kısa sürgünlerdir.Çiçek, tohumlar aracılığıyla yeni bireylerin oluşmasını ve bitkinin devamını sağlar.

Kapalı Tohumlu Bitkilerin Sınıflandırılması
Angiospermae grubuyla ilgili yapılan sınıflandırma Cronquist (1968) sistemine dayanmaktadır. Bu sistem biyolojik bulgulara dayandırılarak geliştirilmiştir. Kapalı tohumlu bitkiler iki gruba ayrılır. Burada fideciğin çenek sayısı dikkate alınmaktadır.
Buna göre;
Kapalı Tohumlu Bitkiler
  • -Magnoliopsida (Dicotyledoneae = Çift Çenekli Bitkiler)
  • -Liliopsida (Monocotyledoneae = Tek Çenekli Bitkiler) olmak üzere 2 sınıfa ayrılmaktadır.
Tek çeneklilerin genel özellikleri:
  • Otsu bitkilerdir.
  • Yaprakları ince, uzun, şerit şeklindedir.
  • Yaprakları paralel damarlıdır.
  • Tohumunda tek çenek bulunur.
  • Kambiyum yoktur.
  • İletim demetleri düzensizdir.
  • Kökleri saçak köktür.
  • Gövdeleri incedir.
Bu gruba buğday, mısır, soğanlı bitkiler örnek verilebilir.

Çift çeneklilerin genel özellikleri ise :
  • Genellikle odunsudur.
  • Yaprakları geniş parçalıdır.
  • Yaprakları ağsı damarlıdır.
  • Tohumda çift çenek bulunur.
  • Kambiyum bulunur.
  • İletim demetleri düzenlidir.
  • Kazık ve yan köklerden oluşur.
  • Gövde kalındır.
Bu gruba fasulye, elma, armut örnek verilebilir.

Açık tohumlı bitkiler.kapalı tohumlu bitkilerin genel özellikleri
Açık tohumlulara kozalaklılar da denir. Çünkü meyveleri kozalak şeklindedir. Tohumları meyvenin içinde saklı olmayıp, kozalak pulları üzerinde bulunan odunsu bitkilerdir. Odunsu bitki olduğu için düzenli iletim demetleri ve kambiyum vardır. Çok yıllıktırlar. Her zaman yeşildirler veve tohumların kozalaklarında taşır. Açık tohumlulara şu bitkileri örnek verebiliriz; çoğu iğne yapraklıdır. Ormanları oluşturan ağaçların başında iğne yapraklılar gelir. İğne yapraklı olanları çiçek tozu üretir.

Köknar, ladin, ardıç en tanıdığımızı ise çam dır.Sürekli karşılaştığımız çam ağaçlarından faydalanarak açık tohumluları anlatalım.
Türlerin çoğunda gövde kabuğu kalın, pürüzlü ve çatlaktır. Çam ağaçlarının yapraklarında ikiden fazla çenek bulunur. Genç çamların tacı genellikle konik, dalları yatay ve çevreli olabilirler. Bu tür bitkiler kuraklığa dayanıklı olmakla birlikte iyi gelişip çoğalabilmeleri için temiz hava ve bol ışığa ihtiyaç duyarlar.

Çoğalmaları ise; aynı ağaçta hem erkek hem de dişi kozalak bulunur. Erkek kozalaklar her biri iki çiçek tozu kesesi taşıyan çok sayıda verimli puldan oluşur. Dişi kozalaklarda her biri iki tane tohum taslağı taşıyan bir pulun altına yerleşmiş, sarmal dizilişli çok sayıda yaprak benzeri yapı vardır. Baharda ya da yaz başında çiçek tozu keselerindeki uzunlamasına yarıklardan çıkan çiçek tozları havada uçuşur. Havada uçuşan çiçek tozları dişi kozalakları pullarında birine konduğunda üreme süreci başlar. Çiçek tozu burada çimlenerek tohum taslağına doğru bir borucuk uzatır. Bu borucuğun içinde aşağıya doğru hareket eden spermalardan biri yumurta hücresini döller. Döllenmiş yumurta hücresinden tohum gelişir. Oluşan kanatlı tohumlar rüzgarda kolayca uçuşarak çevreye dağılırlar. toprağa düşüp uygun koşulları buldukları zaman çimlenmeye başlar ve kısa sürede genç bir bitki oluşur.
Son düzenleyen Safi; 4 Nisan 2016 08:27
Birbirimize tutundukça ;Bıçakların ucu kapanacak.. ~Smiley9TenderMsn Inlove
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Aralık 2012       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TOHUM
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Yüksek yapılı bitkilerde görülen, özel bir örtüyle kaplanmış embriyo.

Tohum başlıca üç kısımdan meydana gelmiştir: Embriyo, besidoku ve bunları saran tohum kabuğu. Embriyo, kökçük, sapçık, yaprakçıktan oluşur ve gelişerek yeni bitkiyi meydana getirir. Kökçükten yeni bitkinin kökü, sapçıktan gövdesi, yaprakçıktan da ilk yaprakları meydana gelir. Besidokuysa embriyonun büyümesi sırasında gerekli olan maddeleri ve enerjiyi sağlayacak besinleri depo eder. Tohum, bir bitkinin hayat devresinde döllenmeyi izleyen evredir. Tohum, yalnızca açık ve kapalıtohumlu bitkilerde görülür. Adlarından da anlaşılacağı gibi birincilerde, bir tohum yaprağının (karpel) üzerinde ve açıkta, ikincilerdeyse bir meyvenin içinde kapalı hâlde bulunur. Meyve çeşitli çiçek kısımlarından gelişebilir ve içinde bir ya da birden fazla tohum bulunabilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
30 Mayıs 2014       Mesaj #6
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TOHUM

Tohumlu bitkilerin çoğalmasında rol oynayan üreme ve yayılma organı. Döllenmeden sonra olgunlaşıp, gelişmiş tohum taslağı (ovulüm) ve içerisinde meydana gelen embriyondan ibarettir. Tohumlar şekilleri, büyüklükleri ve renkleri bakımından farklı bitkilerde değişiktir. Tohumda dıştan içe doğru tohum kabuğu (testa), besi dokular (pesiperma, endosperma) ve embriyo bulunur. Testanın yüzeyi etli, sert veya kabuksu olabilir. Sert olan testanın yüzeyi düzgün ve parlak veyahut da girintili çıkıntılı veya tüylü olabilir. Dış görünüş bakımından testa üzerindeki küçük açıklık (mikropil), tohumun bulunuş durumu itibariyle farklı yerlerinde olabilir ve bu özellik tohumlar için karakteristiktir. Bazı tohumların bazı yerleri de olgunlaşma esnasında etlenir. Mikropil bölgesinde bulunan etlenmiş çıkıntıya karunkula denirtohum
Tohumlar, besin maddelerini ihtiva eden özel bir dokunun bulunup bulunmamasına göre besi dokulu tohumlar, besi dokusuz tohumlar olarak iki kısma ayrılır. Özel bir besi dokunun bulunmadığı durumlarda tohumun çimlenmesi için gerekli olan besin maddesi embriyoda, özellikle çeneklerde toplanır (Fasulyede olduğu gibi). Besi dokulu tohumlarda genellikle küçük olan embriyo, ya besi doku
içerisine gömülüdür veya bir tarafına itilmiştir.
Tohumlardaki yedek besin maddeleri nişasta, protein, yağ ve hücre çeperinde birikmiş olan selülozdan ibarettir. Besin maddesinin fazla oluşuna göre tohumlar unsu, yağsı veya sert boynuzsu özellik gösterirler.
Tohumun içerisindeki embriyonun uygun şartlar bulunca gelişerek ana bitkiye benzer bitki vermek üzere tohumdan çıkıp serbest hale geçmesi, çimlenme olarak bilinir. Tohumlar olgunlaştıktan sonra çimlenene kadar az su ihtiva ettiklerinden bu arada hayati faaliyetleri yavaş cereyan eder. Tohumun bu haline uyku hali denir. bazen senelerce uyku halinde kalıp, çimlenme hususiyetlerini muhafaza ederler.
Tohumların yayılması bitkilerin hayatlarının devamı bakımından önemlidir. Tohumların yayılmasında rol oynayan tesirler rüzgar, su ve hayvanlardır. Rüzgarlarla dağılan bitkilerin tohumları küçük, hafif (1/200 mg) olup, uçmayı kolaylaştıran hava keseleri veya kanatlara sahiptir. Hayvanlar aracılığıyla dağılan tohumlar, hayvanlara takılıp uzaklara iletilebilmek için tüy, diken, çengel gibi organlara sahiptirler. bazen da hayvanlar tarafından yenen tohumlar, sindirim sisteminde çimlenme hususiyetlerini kaybetmeden dışkıyla atılarak uzaklara kadar taşınabilirler. İnsanların da tarım ve ekonomik ihtiyaçlar sebebiyle tohumların yayılmasında önemli rolü vardır.
Tohum çimlenmesi için üç şartın birlikte bulunması gerekir. Bunlar: 1) Yeterli sıcaklık, 2) Yeterli nem, 3) Yeterli oksijendir.

7mWzqL

Kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Nisan 2016 23:19
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Nisan 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Tohum iç yapısı
Ad:  tohum_yapisi.jpg
Gösterim: 3344
Boyut:  49.7 KB
Ad:  tohum.jpg
Gösterim: 2892
Boyut:  10.4 KB
  • Testa (Tohum Kabuğu)
  • Endosperm (Besi Doku)
  • Embriyo (Cücük) dür.
tohumun kısımları
Testa (Tohum Kabuğu)
Tohumun çimlenmesi için gerekli olan en önemli organlardan bir tanesidir. Testa’nın yüzeyi etli, sert veya kabuksu olabilir. Testa’nın özellikleri farklı türde bitki tohumlarında farklılıklar gösterebilir. Testanın görevi, tohumun iç kısmını (embriyoyu) çeşitli etkilerden korumaktır. Testanın iç yapısı oldukça karmaşık bir yapıda olup bitkilere göre farklılık göstermektedir. Sert kabuklu tohumlarda testa iyi gelişmiş bir kutikulaya sahiptir.
Kabuk:
  • Tohumu örter
  • Kabuğu oluşturan hücrelerin çeperleri mantarlaşmış ve odunlaşmıştır
  • Tohumu su kaybından, mekanik etkilerden, kimyasal ve biyolojik etkilerden korur
  • Kalınlığı şekli ve yapısal özellikleri türe göre değişir
  • Kabuğu oluşturan hücreler 2n kromozomludur
  • Tohum kabuğu kendisini oluşturan bitki ile aynı genetik şifreye sahiptir.

Endosperm (Besi Doku)

Hücrelerinde depo madde olarak nişasta, yağ ve protein taşıyan dokudur. Tohumun çimlenmesinin ilk evrelerinde bitki taslağını besler. Gelişen embriyonun besin gereksinimini karşılayan ve embriyonun etrafını saran yapıdır. Tipik olarak durum buğdaylarında endospermin yapısı sert, yumuşak taneli buğdaylarda yumuşak ya da unsudur. Generatif çekirdek ile embriyo kesesi sekonder çekirdeğinin birleşmesi sonucunda oluşmuştur. Besin maddesi depo etme özelliğinde olan çok hücreli bir dokudur.
Endosperm:
  • Açık tohumlularda sadece polar nucleuslardan döllenmeden gelişir ve n kromozomlu hücrelerden oluşur
  • Kapalı tohumlularda polar nucleusların döllenmesi ile oluşan triploid 3n kromozomlu hücrelerden oluşur
  • Türe göre farklı yoğunluklarda olmak üzere karbonhidrat,yağ ve protein depolar
  • Çimleninceye kadar hetotrof olan bitki embriyosunun madde ihtiyacını karşılar
  • Çimlenince endospermin görevini yapraklar üstlenir

Embriyo (Cücük)
Embriyo tohumun çimlenmesinden sonra asıl bitkiyi oluşturan kısımdır. Embriyonun büyük bir kısmı meristem dokudan oluşur. Embriyoda kotiledondan başka, gövdeyi verecek olan plumula, kökü verecek olan radikula, kotiledonun alt kısmında bulunan hipokotil, kotiledon ve plumula arasında yer alan epikotilde bulunur. Hayat evrelerinin başlangıcında embriyo bir parazit gibi gelişir. Besin maddelerini embriyo kesesindeki maddelerden ya da tohum taslağından embriyo kesesine gelen maddelerden alır. Tohumun çimlenmesiyle bitkinin embriyonik ve parazitlik hayatı sona erer ve embriyo genç bir fide haline dönüşür. Generatif çekirdeklerden bir tanesi ile yumurta hücresinin birleşmesiyle oluşan döllenme sonucunda meydana gelir. Uygun koşullar altında yeni bir bitki meydana getirerek bitkinin soyunun sürekliğini sağlar.
Ad:  embrio.JPG
Gösterim: 2087
Boyut:  19.7 KB


Embriyoda genel olarak 5 kısım ayırt edilir.

1- Kotiledon veya çenek (Yapraksı yapı)
2- Plumula(Gövdeyi verecek meristem bölgesi)
3- Radikula(Kökü verecek meristem bölgesi)
4- Hipokotil(Kotiledonların alt tarafındaki kısa eksen)
5- Epikotil(Kotiledon ile plumula arasındaki kısa eksen)

Embriyo:
  • Ovumun spermle döllenmesi ile oluşur ve 2n kromozomludur
  • Embriyonik gövde ve kök taşır
  • Tohum çimleninceye kadar yavaşca gelişir
  • Embriyo, çenek ve endosperm döllenme sonucu oluştuğundan, kendisini oluşturan bitkiden farklı genetik şifreye sahiptir.
  • Embriyo ve çenek kendi arasında aynı genetik şifreye sahiptir.
Çenekler (Kotiledonlar):
  • Embriyoya bağlı olarak gelişir
  • Endospermden besin alarak bitki çimleninceye kadar onu besler
  • Çimlenmeden sonra bir süre fotosentezde yapar(Dikotillerde)
  • Soğan,zambak vb.de tek çenek, sebzeler,çalılar,ağaçlar vb.de iki çenek, çamgillerde çok çenek bulunur

Tohum kabuğuna göre sebze tohumları 3 grup altında incelenmektedir.

1. Grup: İki integümentten (iç ve dış) oluşan, mekanik olarak kuvvetli olanlar. Bu grupta; kuşkonmaz ve bamya tohumları bulunmaktadır. Özellikle bamya tohumlarının ekimden önce 12-24 saat arasına ıslatılması gerekmektedir.
2. Grup: İki integümentten (iç ve dış) oluşan ve mekanik olarak fazla kuvvetli olmayıp zayıf olanlar. Bu grupta; lahana grubu sebze türleri ve pancar bulunmaktadır.
3. Grup : Bir integümentten (iç ve dış) meydana gelenler. Bu grupta; domates, biber, patlıcan ve baklagil tohumları bulunmaktadır.

Tohumun Özellikleri
  • Canlıdır.
  • Az miktarda su bulundurur.
  • İçinde embriyo olduğu için bitkinin bütün özelliklerini taşır.
  • Uygun şartlarda çimlenebilir.
  • Çimleninceye kadar besin üretemez yani fotosentez yapamaz.
  • Çimleninceye kadar çeneklerdeki besinlerle beslenir.
Derlemedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Nisan 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Tohumlu Bitkiler
Ad:  kapalı2.jpg
Gösterim: 2168
Boyut:  35.9 KB
Ad:  açik2.jpg
Gösterim: 2711
Boyut:  38.4 KB
AÇIK TOHUMLU BİTKİLER

Tohum taslağı açıkta bulunur. Kozalaklılar, damarlı açık tohumlu bitkilerin en iyi örnekleridir. Gerçek çiçek ve tohum taslakları yoktur. Tohum meyve içinde değil, kozalak yapraklarının altında, açıkta bulunur. Her zaman yeşil, çoğu iğne yapraklı ağaç ve çalılardan meydana gelmiştir. Çam, ardıç, ladin, köknar, sedir, servi, açık tohumlu olan kozalaklı bitkilerdendir.
Açık Tohumlular (Gymnospermler)
  • Tohum taslakları ovaryum (yumurtalık) tarafından örtülmemiştir.
  • Polen tüpü dişi organa varmadan oluşur.
    Ad:  açik.jpg
Gösterim: 2233
Boyut:  24.2 KB
  • Tek döllenme vardır.
  • Her zaman yeşil kalan, çoğu iğne yapraklı bitkilerdir.
  • Hepsi odunsu olup otsu formu yoktur.
  • Çok yıllık bitkilerdir.
  • Çenek sayısı değişkendir.
  • Endosperm (besi doku) haploittir.
  • Besi doku döllenme olmadan gelişir.


KAPALI TOHUMLU BİTKİLER

Tohum taslakları ve tohumları meyve yaprakları ile kapalı bulunduğu için kapalı tohumlu bitkiler olarak adlandırılır. Gerçek çiçek ve tohum taslakları vardır, iletim demetlerine sahiptir. Tohumlarındaki çenek yaprağı sayısına göre tek çenekli ve çift çenekli bitkiler olarak incelenir. Çenek, tohumda yer alan bitki embriyosundaki yaprak taslaklarıdır.
Kapalı Tohumlular (Angiospermler)
  • Tohumlar ovaryum tarafından örtülmüş ve üzerinde de meyve vardır.
  • Çift döllenme vardır.
  • Polen tüpü dişi organda oluşur.
  • Genellikle kışın dökülen, çoğu geniş yüzeyli yaprağa sahiptir.
  • Otsu ve odunsu türleri vardır.
  • Tek ve çok yıllık türleri vardır.
  • Tek çenekli ve çift çenekli türleri vardır.
  • Endosperm triploittir(3n)
  • Döllenme oluktan sonra besi doku gelişir.
Kapalı Tohulular İkiye Ayrılır
Ad:  İletim-Demetleri.jpg
Gösterim: 1554
Boyut:  25.1 KB
ÇİFT ÇENEKLİ BİTKİLER (DİKOTİL)
Embriyolarında iki çenek yaprağı bulunur. Yaprakları ağsı damarlıdır. Tek ya da çok yıllık bitkilerdir. Bazıları otsu bazıları da odunsu gövdelidir. Kökleri kazık kök yapısındadır. Yaprak sapı bulunur. Gövde de iletim demetlerinin arasında kambiyum dokusu bulunur. Elma, badem, domates, ayçiçeği, bezelye, gül vb. bitkiler çift çenekli bitkilerdendir.
Çift Çenekli (Dikotil) Bitkiler
Ad:  dikotil.JPG
Gösterim: 3054
Boyut:  51.6 KB
  • Tohumlar iki parçalı
  • Çoğu çok yıllık odunsu bitkiler
  • Enine büyümeyi sağlayan kambiyum vardır.
  • İletim demetleri gövdede düzenli bir şekilde dağılmıştır. Yani açık iletim demeti vardır.
  • Yaprakları ağsı damarlıdır.
  • Kökleri kazık kök tipinde olup toprağın derinliklerine iner.
  • Örn: Gül, kabak, asma, elma

TEK ÇENEKLİ BİTKİLER (MONOKOTİL)

Embriyolarında bir çenek yaprağı bulunur. Yaprakları paralel damarlıdır. Genellikle bir yıllık otsu bitkilerdir. Saçak kök yapısına sahiptir. Gövdelerinde kambiyum bulunmaz. Gövdede iletim demetleri dağınık hâlde bulunur. Buğday, lale, orkide, muz vb. tek çenekli bitki örnekleridir.
Tek Çenekli (Monokotil) Bitkiler
Ad:  monokotil.JPG
Gösterim: 2613
Boyut:  49.5 KB
  • Tohumları tek parçalı
  • Çoğu tek yıllık otsu bitkiler
  • Hiçbir türünde enine büyümeyi sağlayan kambiyum bulunmaz
  • İletim demetleri gövdede düzensiz bir şekilde dağılmıştır. Yani kapalı iletim demeti vardır.
  • Yaprakları paralel damarlıdır.
  • Kökleri saçak kök tipte, toprak yüzeyine dağılmıştır.
  • Örn :Mısır, lale, buğday, soğan
Derlemedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Nisan 2016       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  cimlenme.gif
Gösterim: 1783
Boyut:  50.4 KB
Tohumun Çimlenmesi

Tohumdaki embriyonun uygun şartlar bulunca gelişerek ana bitkiye benzer bitki vermek üzere tohumdan çıkıp serbest hale geçmesine çimlenmedenir. Çimlenme esnasında önce tohumda bir şişme meydana gelir. Embriyo hücrelerinin arka arkaya bölünmesi ile testaçatlatılır ve bu çatlayan kısımdan önce radikula, sonra embriyonun diğer kısımları dışarı çıkar. Önceleri tohumdaki besin maddeleri ile beslenen embriyo ışığa çıkınca kendi yeşil yaprakları ile kendi besin maddesini yapar. Böylece genç bitki meydana gelmiş olur.
Tohumdaki kotiledonların çimlenmedeki durumlarına göre çimlenme 2 tiptir:
1-Epigeik çimlenme
2- Hipogeik çimlenme

1-Epigeik çimlenme
Kotiledonlar, hipokotilin uzaması ile toprak yüzeyine çıkarak kısa bir süre yaprak gibi fotosentez yaparlar. Hipokotil uzamış, epikotil kısalmıştır.
Ör: Phaseolus (Fasulye), Ricinus (Hint yağı), Pinus (Çam).

2- Hipogeik çimlenme
Kotiledonlar toprak altında testa içerisinde kalarak, plumula gelişip yapraklı gövdeyi verirken çürürler. Böyle tohumlarda hipokotil hiç uzamaz veya bulunmaz, epikotil ise uzamıştır.
Ör: Pisumsp. (Bezelye), Triticumsp. (Buğday).

Tohumda uyku hali

1-Tohumda metabolizma yavaş fakat devam etmektedir
2-Süre tohum kabuğuna ve besin miktarına bağlıdır
3-Kuru ve soğuk koşullarda uyku halinde kalarak canlılığı korumakta ve neslin devamını garanti altına almaktadır
4-Tohumlarda uyku halinin devamı sağlayan hormon absisik asittir
5-Tohumlarda canlı ve çimlenme yetenekli kalma süresi türe göre değişir

Çimlenme gücü
a-Tohum kabuğu kalınlığına
b-Tohumdaki su miktarının azlığına
c-Depo besinlerden yağ yerine nişastanın varlığına bağlı olarak artar.

Tohumda çimlenme
Gerekli şartlar
1-Su: Kabuğun çatlaması,embriyonun serbest kalması ve enzimatik reaksiyonlar için gereklidir
2-Oksijen: Artan metabolizma için gerekli enerji oksijenli solunumla karşılanır
3-Sıcaklık: Artan enzim etkinliği uygun sıcaklıklarda gerçekleşir
4-Işık: Bazı türlerde (Tütün) çimlenmede ışığa ihtiyaç duyulur.

Bitki gelişmesinde rol alan faktörler
Su
  • Turgor oluşumu
  • Madde taşınım
  • Fotosentezde organik madde sentezi
  • Terleme ile ısı düzenlenmesi
  • Stomaların çalışması
  • Enzimatik reaksiyonlar için ortam
  • Hidroliz reaksiyonlarının gerçekleşmesi
Sıcaklık
  • Enzim etkinliği ve metabolizmada etkendir
  • Terleme üzerine etkendir
  • Topraktan su alınımı da etkendir
Işık
  • Klorofil sentezinde gereklidir
  • Fotosentezde gereklidir
  • Bazı türlerde çimlenmede gereklidir
pH, Tuz ve Mineral
  • Enzim etkinliği için gereklidir
  • Bazı moleküllerin (Enzim, hormon, pigment vb.) yapısına katılır
Hormonlar
  • Bitkisel hormonlar bitkinin büyümesi, yaprak-çiçek açması, yönelim, meyve oluşumu, Tohumda uyku ve çimlenme vb. yaşamsal olayların gerçekleşmesinde rol alırlar
Derlemedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

20 Şubat 2018 / ThinkerBeLL Botanik
6 Nisan 2016 / virtuecat Botanik
6 Nisan 2016 / ThinkerBeLL Botanik
4 Nisan 2016 / asla_asla_deme Botanik
4 Nisan 2016 / virtuecat Botanik