Arama

Elementler - Kalsiyum - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Haziran 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kalsiyum
MsXLabs.org & Temel Britannica

Kalsiyum, oldukça yumuşak, gümüş beya­zı renginde bir metaldir, ama havayla temas ettiğinde hemen kararır. Kimyasal simgesi Ca, atom numarası 20, atom ağırlığı 40,08'dir. Yerkabuğunda, atmosferde ve okyanuslarda en bol bulunan beşinci elementtir; ama, başka elementlerle kolayca birleşebildiği için doğa­da hiçbir zaman serbest halde bulunmaz.
Kalsiyum doğada en çok kalsiyum karbonat ve kalsiyum sülfat bileşikleri halinde bulunur. Mermer, tebeşir, kireçtaşı, deniz hayvanları­nın kabukları ve mercanlar kalsiyum karbo­nattan; jips (alçıtaşı), anhidrit ve albatr (kaymaktaşı ya da sumermeri) ise kalsiyum sülfat­tan oluşur. Kireçtaşı ve tebeşir, kireç ve çimento yapımında kullanılır. Kalsiyum sülfat jipste kristaller biçiminde bulunur; jips ısıtıl­dığında alçıya dönüşür. Alçı ıslak haldeyken kolayca biçimlendirilebilir, kuruyunca da ka-tılaşıp sertleşir; alçıdan çeşitli ev ve süs eşyaları yapılır, ayrıca kırık kemiklerin sarıla­rak kaynayana kadar sabit tutulmalarında yararlanılır. Doğadaki flüorit minerali kalsi­yum flüorürden oluşur ve pek çok flüorlu ilacın yapımında kullanılır.
Yağmur suları ya da yeraltı ve yerüstü suları, bazı kayaçlardaki kalsiyum tuzlarını eritebilir; kalsiyum tuzları içeren sulara sert su denir. Sert su sabunu köpürtmez ve kapların ya da boruların içinde sert bir katmanın oluşmasına yol açar.
Bitki ve hayvanların sağlıklı olarak gelişe­bilmeleri için kalsiyuma gereksinimleri var­dır. Kemiklerin sert bölümleri büyük ölçüde kalsiyum fosfattan oluşur. Kalsiyum kanın pıhtılaşmasında, kasların kasılmasında ve si­nir sisteminde uyarıların taşınmasında rol oynar. Vücut için gerekli olan kalsiyum, süt, meyve, sebze ve sudan sağlanır.
Soğuk suya kalsiyum parçaları atılırsa, he­men hidrojen kabarcıklarının çıktığı görülür. Kalsiyum, oksijen içinde parlak bir alevle yanar. Bir kalsiyum tuzu örneği mavi ya da yeşil renkli bir gaz alevine tutulacak olursa alev tuğla kırmızısı bir renk alır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!