Arama

Hermann Hesse - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Temmuz 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Hermann Hesse
Vikipedi, özgür ansiklopedi
hesse1
Hermann Hesse (2 Temmuz, 1877 – 9 Ağustos, 1962) Alman yazar ve şairdir.
1877’de Almanya’nın Calw Kasabası’nda doğdu. 1962 yılında İsviçre’nin Montagnola Kasabası’nda yaşamını yitirdi. İlk şiirini yirmi beş yaşında yazdı. 1904'te serbest yazarlığa başladı. Ardından Peter Camenzind, Çarklar Arasında, Gertrud, Rosshalde, Demian ve diğer romanları geldi. I. Dünya Savaşı’nda Alman militarizmini protesto etmek için İsviçre’ye yerleşti. 1923'te İsviçre vatandaşı oldu.
II. Dünya Savaşı’nda hem Naziler, hem de antifaşistler tarafından sert şekilde eleştirildi. Bu eleştiriler, ayrıca sorunlu aile yaşamı ve savaş esirlerine yardım konusundaki yoğun çalışmasının sonucu ağır bir bunalım geçirdi.
Jung’un öğrencisi Lang ona psikanaliz tedavisi uyguladı. Lang ile dostluğu ruhbilime ve Jung’a duyduğu ilgiyi körükleyerek şiirsel iç dünyasını zenginleştirdi. İnsancıllığı, barışseverliği ve insan yaşamını irdeleyen felsefesi, Bozkırkurdu, Narziss ve Goldmund ve Siddhartha adlı romanlarında özellikle belirgindir.
Boncuk Oyunu adlı romanından sonra 1946’da Nobel Edebiyat Ödülü aldı. Doğu edebiyatına ve mistisizmine düşkünlüğü, ayrıca bireysel bunalımlara çözümü Doğu felsefesinde arayışı, 1960 yıllarında canlanan Budizm ve Zen Budizm akımlarının da yardımıyla özellikle Amerikan hippi gençliği arasında en çok okunan yazarlar arasına girmesini sağladı. Eserlerinin büyük bölümü Türkçe'ye çevrildi.
1911'de Hindistan'a yaptığı yolculuk, doğu kültüründen etkilenmesine yol açtı. Eserlerinde kişinin özbenliğini bulmaya çalışmasını işledi. Aynı zamanda, doğunun gizemciliğini yüceltti. Hermann Hesse'nin en önemli eserlerinden birisi olan Bozkırkurdu, toplumun sığ değer yargılarına ve kişiliksiz, yüzeysel yaşamına uyum sağlayamayan bir insanı anlatmaktadır. Hesse bu romanı için, 1961 yılında;
"(...) okurlarımın çoğu Bozkırkurdu'nun öyküsünün insanı kemiren bir hastalıktan ve bunalımdan söz ettiğini ama tüm bunların ölüme ve yokolmaya değil, tersine iyileşmeye yönelik olduğunu anlarsa kendimi mutlu hissedeceğim."
demiştir.

Önemli Eserleri
  • 1904 - Peter Camenzind
  • 1910 - Gertrud
  • 1914 - Rosshalde
  • 1915 - Knulp
  • 1918 - Klingsor'un Son Yazı
  • 1919 - Demian
  • 1922 - Siddhartha
  • 1927 - Bozkırkurdu (Der Steppenwolf)
  • 1930 - Narziss ve Goldmund (Narziss und Goldmund)
  • 1943 - Boncuk Oyunu (Das Glasperlenspiel)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!