Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Temmuz 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
her zaman yeşil, en çok 1,5-2 metre boylanabilen bir çalıdır. akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişir. Çit ve süs bitkisi olarak kullanıldığı gibi yaprakları baharat olarak bazı yemeklere konulur. 4-6 cm. boyunda, 3-4 mm. genişliğindeki koyu yeşil renkli yapraklar olgunlukta kalın ve serttir, güzel kokuludur. 5-8 mm. boyundaki eflatun renkli çiçekler kışın ve ilkbaharda açarlar.

Çalımsı karakterli bir bitkidir. sapı lifsi yapıda, ince, narin, çok dallı ve diktir. genç dalları dört köşelidir. yaprakları karşılıklı, sapsız ve kulakçıksızdır. yaprakları çam yapraklarına benzer. yaprak ayası uzunca, oldukça etli, üst tarafı tüysüz, koyu renkli; alt tarafı ise çok tüylü ve beyazımtrak yeşil renklidir. yaprak kenarları alt tarafa doğru kıvrık olup kışın yapraklarını dökmez. yaprakları dil şeklinde, 2-3 cm uzunlukta, 2-4 mm genişliktedir. yaprak ayası derimsi, dar, şeritsi veya mızraksıdır. yaprak ucu küttür. taban kısmı çok kısa sap şeklinde daralmıştır.
Çiçekleri, dalların ucunda ve yaprak koltuklarında küçük topluluklar halindedir. bütün sene çiçeklidir. ve çiçekleri bir eksen üzerinde salkım şeklindedir. Çanak yaprakları tüp şeklinde, iki dudaklı ve çok tüylüdür. taç yaprakları da tüp şeklinde ve iki dudaklıdır. Çiçekleri mavimsi beyaz, mor ve eflatun renklidir. Üst dudakta iki dar lop, alt dudakta üç dar lop bulunur. alt dudağın orta lobu diğerlerinden daha büyük ve çukurdur. stamerler iki tanedir. flament, korolla tüpünden daha uzun, kıvrık, mor renklidir ve tabanında küçük bir diş yapısında çıkıntısı vardır. dişi organ iki karperli, stilusu uzun ve kıvrık, stigması iki parçalıdır. Çiçeklerinde nektarium bulunur. meyvesi esmer, küçük fındıksı yapıdadır. yapraklarında %8 tanen, %1-2 uçucu yağ ve acı madde bulunur.

dünyanın birçok yerinde kültürü yapılmaktadır. başta türkiye olmak üzere özellikle akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde 1500-1700 m yüksekliklere kadar yetişme ortamı bulmuştur. Çok sayıda varyete ve forma sahiptir. akdeniz havzası başta olmak üzere ılıman ve sıcak iklim bölgelerinde kültüre alınmıştır. akdeniz ülkelerinde yabani olarak yetişir. yayıldığı ülkeler portekiz, yugoslavya, fransa, İspanya, tunus, fas, cezayir ve İtalya'dır.
Ülkemizin batı ve güney kıyılarında yabani olarak yetişir. park ve bahçelerde yetiştirilir. baharat v.b. amaçlarla kültürü yapılamaz. baharat olarak da fazla kullanılmaz. uçucu yağ üretimi yok denecek kadar azdır. bunun yanında, birçok ülkede doğal yetişen biberiye toplanmakta ve değerlendirilmektedir. ancak istatistiği tutulmamaktadır. bu nedenle rakamla ekonomik önemi belirtilememektedir.





rosmarinusofficinalissuak8


rosmarinusoffgd7
alinti...