Arama

Sayı Nedir? - Tek Mesaj #3

lafazan8 - avatarı
lafazan8
Ziyaretçi
17 Temmuz 2009       Mesaj #3
lafazan8 - avatarı
Ziyaretçi
SAYI
1. Canlı ya da cansız varlıkları “ saymaya, sayımını yapmaya, nesneleri sınıflandırmaya, nicelikleri ölçmeye yarayan kavram: Sayı saymayı öğrenmek.
2. Bir birimi ya da birim dizisini niteleyen sembol: Bir sayıyı romen rakamlarıyla yazmak. Üç rakamlı bir sayı.
3. Aynı türden öğelerin çokluğu, nicelik: Düşman sayı olarak bizden çok üstün. Bu önlemler hoşnutsuzların sayısını artırabilir. O yıllarda okuyan insan sayısı birkaç bini aşmazdı.
4. Daha büyük nicelik, toplam, sayı avantajı: Sayıyla yenmek
5. Süreli yayınların ayrı ayrı çıkan her bölümü, her fasikülü: Bu derginin son sayısı olağanüstüydü.
6. Sıf. + sayıda, şu ya da bu çoklukta: Az, çok, belli sayıda okuyucu.
7. Sayım suyum yok, "oyunun kurallarına uyulmadığı için kazanılan sayılar geçerli değil, yeniden başlamamız gerekir" anlamında oyun oynarken çocukların kullandığı söz. ll Sayısını Allah bilir, bir şeyin sayılmakla bitmeyecek kadar çok olduğunu vurgulamak için kullanılır. ll Bir şeyi (bir kimseye) sayıyla vermek, onu verirken cömert olmamak.

—Anayas. huk. Yetersayı, bir seçimin kazanılması için gerekli en az oy sayısı. (Seçim yeter sayısı da denir.)

—Arit. N , Z , D , Q , R ya da C kümelerinden birinin elemanı (NCZCDCOC RC C kapsama bağıntısıyla birbiri içinde bulunan kümeler) [Sayı sözcüğü özellikle ilköğretimde kullanılır, ama daha sonra çok belirsiz biçim alır ve doğal, tam, ondalık, oransal, gerçek ya da karmaşık sözcüklerinin tek başına, kimi kez de sonlarına "sayı" sözcüğünü ekleyerek kullanılması yeğlenir. ll “Altın sayı, tilen sayıda sayfayı içeren, belirtilen sayfaya sığacak ölçüde: Dört sayfalık bir yazı. YCız sayfalık bir kitap.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 1 Kasım 2016 22:32