Arama


The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
5 Ağustos 2009       Mesaj #2
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Ad:  Anıtlar - Özgürlük Heykeli3.jpg
Gösterim: 936
Boyut:  63.3 KB
Özgürlük Heykeli

ABD’de, Yukarı New York Koyundaki Liberty Adasında bulunan dev heykel.

ABD ve Fransa halklarının dostluğunu ölümsüzleştirmek için dikilmiştir. Kaidesiyle birlikte 92 m yüksekliğinde- dir. Havaya kaldırdığı sağ elinde bir meşale, sol elinde ise Amerikan Bağımsızlık Bildirgesinin tarihinin (4 Temmuz 1776) yazılı olduğu bir levha tutan kadın figürü biçimindedir. Bir asansörle balkon katma çıkılır; oradan bir döner merdivenle heykelin başındaki tacın içinde yer alan seyir platformuna ulaşılır. Girişte kaidenin üstündeki bir levhada Emma Lazarus’un “The New Colossus” (Yeni Dev) (1883) adlı sonesi yazılıdır. Heykelin altında Amerikan Göç Müzesi (1972) yer alır.

Amerikan İç Savaşı’ndan sonra Fransız tarihçi Edouard de Laboulaye böyle bir heykelin yapılmasını önerdi. Fransa halkından toplanan parayla 1875’te Fransa’da başlatılan çalışmayı heykelci Frederic-Auguste Bartholdi yönetiyordu. Heykel, çekiçle döğülerek biçim verilen bakır levhalardan yapıldı. Bu levhalar, tasarımını Eugene-Emmanuel Viollet-le-Duc ve Alexandre-Gustave Eiffel’in yaptığı dört büyük çelik ayaktan oluşan bir iskeletin üstüne kaplandı. 1885’te tamamlanan 46 m yüksekliğinde ve 225 ton ağırlığındaki heykel yeniden parçalara ayrıldı ve gemiyle New York kentine gönderildi. Bundan sonra ABD’li mimar Richard Morris Hunt’ın tasarımıyla Bedloe Adasındaki Wood Kalesi’nin içinde bir kaide yapıldı. Bu kaidenin üstüne yerleştirilen heykel 28 Ekim 1886’da Başkan Cleveland tarafından açıldı.

1924’te ulusal anıt ilan edildi. Ordunun 1937’de Wood Kalesi’ni bırakmasından sonra adanın geri kalan bölümü de anıt alanına katıldı. 1956’da Bedloe Adasının adı Liberty Adası olarak değiştirildi (İngilizce liberty: “özgürlük”). Bir zamanlar ülkenin en önemli göçmen karşılama istasyonu olan Ellis Adasının da 1965’te anıt alanı içine alınmasıyla bu alanın yüzölçümü yaklaşık 24 hektara ulaştı. Temmuz 1986’daki yüzüncü yıl kutlamalarından önce ABD ve Fransız işçileri tarafından yeniden elden geçirilen heykelde gerekli onarımlar yapıldı.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 23:16
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (: