Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Eylül 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Gebelikte kortizon kullanımının çeşitli yan etkileri olabilir. Ancak doktor kontrolünde kullaniyorsanız sorun olmayabilir.
Bu konuyla ilgili bir yazı ekliyorum, okuyun lütfen ve mutlaka doktorunuza danışarak devam edin. Sağlıklı bir yaşam dilerim.

"Hamileler kortizonlu ilaç kullanabilir mi?

Genelde kullanılması tavsiye edilmez. Zorunlu durumlarda kortizonu kullanan hekim, kadın doğum uzmanı ve pediatrik genetikçi işbirliği yapmalıdır. Astım hastası bir kadın çocuk sahibi olmak için çok istekliyse, düşük dozda kortizon kullandığı için kontrol altında tutularak, gebeliğe izin verilebilir. Ancak kortizonun aralıklı ve düşük dozda verilmesi bu durumda çok çok önemlidir. Bugüne kadarki araştırmalara göre; gebelikte yapılan kısa süreli kortizon tedavisi sonucu, doğan bebekte bazen yarık damak görülebilir. Doğacak çocuğun büyümesi geri kalabilir, bazen de erken doğum görülür. Genellikle yüksek olmayan bir riskle karşılaşılmaktadır. Bu bakımdan kortizon, annede hafif bir böbrek üstü bezi yetmezliği varsa, annenin tansiyonunun düşmemesi için; annede astım varsa, aralıklı ve küçük dozlarda kullanıyorsa veya erken doğan çocuklarda bazen de çocuğun kendisine verilerek, akciğer olgunlaştırmada kullanılabilir."

Prof. Dr. Hüsrev Hatemi Kaynak : Sabah Gazetesi - 02-09- 2004