Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Eylül 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Harran Ovası, Şanlıurfa ilinin güneydoğusundan başlayan ve Suriye sınırına kadar dayanan bir bölgedir. bu ovada yer alan tarihi meşhur Harran ilçesi merkezi olan Şanlıurfa' ya 45 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. toprağının çok verimli olduğu bilinen ovaların başında yer almaktadır.
Ad:  harran3.JPG
Gösterim: 488
Boyut:  28.0 KB

Harran'ın geçmişi ile ilgili en güvenilir bilgileri genellikle arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen buluntular sayesinde ulaşılmaktadır. Harran ismini ilk kez, Mari ve Kültepe'de bulunan ve M.Ö. 2. bin başlarında bulunan çivi yazılı ile yazılmış tabletlerde "Har-ra-na! ya da "Ha-ra-na" şeklinde görülmüştür. Suriye'nin kuzeyinde bulunan Ebla adı verilen tabletlerinde ise Harran hakkında "Ha-ra-na" olarak bahsedildiği gözlemlenmiştir. M.Ö. 2. binin sonlarına doğru Hitit Tabletlerinde, Mitanni'ler ile Hitit'liler arasında yapılmış olan bu anlaşmaya Harran'da bulunan Ay Tanrısının (o dönemde adı kaynaklarda Sin olarak bilinmektedir) ve Güneş Tanrısının yeminlerinin tutulduğu söylenmektedir. Bütün bu geçmiş belgelerden anlaşılan şu ki, Harran adı yaklaşık olarak 4.000 yıla yakın değişmeden şimdiye kadar gelmiştir. Harran isim, Sümerce dilinde "Seyahat-Kervan" manasına gelen "Harran-u" dan geldiği bilinmektedir. Muhtelif kaynaklar bu cümlenin kesişmiş olan yollar ya da çok şiddetli geçen sıcak anlamına geldiğini de belirtmişlerdir.

Harran Ovası Nerededir?
Harran, Deysan ve Cullüb nehirlerinin suladığı bir düz ovada Mezopotamya'nın kuzeyinde kurulmuştur. Harran Ovasında adeta bir ağ gibi su kanalları yolları ile örülmüş olan bir tarım sahası bulunmaktadır. 1184 yılında ise Harran'ı ziyarete gelen ünlü seyyah ibni Cübeyr, bu bölgenin gölgelik ve ağaçlık olduğu ile, muhtelif meyve ve sebzelerin yetiştirildiğini yazmaktadır. Uzun bir zaman diliminde görülen kuraklık sonucunda ise harap olduğu tespit edilmiştir. Her yıl yüz binlerce turist tarafından büyük bir ilgiyle karşılanıp ziyaret edildiği bilinmektedir. Hz. İbrahim peygamberin yaşadığı şehir olarak bilinen ve Güneydoğu bölgesinde bulunan Şanlıurfa şehrinin çevresinde günümüze kadar çeşitli arkeolojik kazılar yapıldı. bölgenin adı tam 4000 seneden beri değişmemekle birlikte, bugün günümüzde de Harran olarak anıldığı bilinmektedir. Bugün artık Deysan ve Cullüb ırmakları kurumuş olması sebebiyle, Harran sudan yoksun olan ve yeşilden mahrum kalan bir ovanın ortasında yaklaşık ortalama 5000 yıllık mazisi ile ayakta durduğu bilinmektedir. tipik bilinen evleri, höyüğü ile kalesi, kent surları ve muhteşem mimari kalıntıları, akşam gökyüzünde görülen pırıl pırıl yıldızlarıyla turistlerin aşırı bir ilgisini çekmektedir. Urfa Tünelleri ve Atatürk Barajı yardımı ile Harran Ovasına akıtılan Fırat Nehri, bu sayede Harran'ı tarihteki eski verimli ve yeşil zamanlarına kavuşturacaktır.

Harran Ovasının Turistlik Değeri
Çok değerli ticaret yollarının ihtiva ettiği bir nokta olma durumu birçok dönemde bu şehrin dikkatleri kendi üzerine çekmiştir ve özellikle de eski Mezopotamya'da inanılan putperestliğin etkin bir merkez noktası olmuş. Çok kapsamlı olan bir gezi ihtiva eden ve ziyaretçilerine sunan Harran Ovası, Şanlıurfa' ya geziye gelecek olan yerli ve yabancı insanların gezi listesinde kesinlikle olması gereken çok değerli bir şehir ve bölgedir.
Son düzenleyen Safi; 29 Ocak 2019 01:07