Arama

Sumak (Cotinus) - Tek Mesaj #2

KiTiaRa - avatarı
KiTiaRa
Ziyaretçi
24 Eylül 2009       Mesaj #2
KiTiaRa - avatarı
Ziyaretçi
SUMAK
sumak

ArapçaMsn Confusedummag
İngilizceMsn Confusedhumac,
Sicilian:sumac
FarsçaMsn Confusedomagh
FransızcaMsn Confusedumac
AlmancaMsn Confusedumach, Gewürzsumach, Färberbaum, Gerbersumach, Essigbaum
Hintçe:Kankrasing
ItalyancaMsn Confusedommacco
RusçaMsn Confusedumakh
İspanyolca:Zumaque
TurkçeMsn Confusedumak, Somak


2-3 m boylarinda, kisin yapraklarini döken, çali tipinde agaççiklar. Yapraklar 5-10 yaprakçiklara ayrilmistir. Bunlar oval sekilli ve sapsiz, tüylü ve kenarlari hafif dislidir. Çiçekler yesilimsi renklerde, 20-25 cm konik çiçek durumlarinda toplanmislardir. Meyveleri olgunlukta esmer-kirmizi renkli, küre sekilli, tüylü ve eksi lezzetlidir. Sumagin 150 kadar türü vardir ve birçogu zehirlidir. Yurdumuzda Derici Sumagi (Rhus coriaria) ve Boyaci Sumagi (Rhus cotnus) dogal olarak yetisir. Kokulu sumak (Rhus aromaticus)'un tentür halindeki idrar tutamama hastaliginda faydalidir.
Türkiye’de yetistigi yerler: Ege, Akdeniz bölgesi, Dogu Anadolu.
Kullanildigi yerler: Yapraklari tanen, sekerler ve sari renkli boya maddeleri tasirlar. Kabiz edici, kan kesici, antiseptik etkili olup, ayrica yünlü kumaslarin boyanmasinda kullanilir. Bogaz ve dis etleri hastaliklarinda da gargara hâlinde kullanilir. Sumak meyveleri de tanen, uçucu yag ve organik asitler ihtivâ eder. Baharat olarak çok kullanilir.
sumak