Arama

Elizabeth I - Tek Mesaj #2

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Mart 2009       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ELIZABETH I (1533-1603).

I. Elizabeth VIII. Henry ile ikinci karısı Anne Boleyn'in tek çocuğuydu. Bu doğum tahtın vârisi olacak bir erkek çocuk bekleyen babasının hoşuna git­medi. Elizabeth'in, babasının daha önceki evliliğinden olma yaşça kendinden büyük, Mary adında üvey bir de kız kardeşi vardı. Elizabeth'in annesi, o henüz iki yaşındayken idam edildi. Ardından babası yeniden evlendi ve 1537'de bir oğlu oldu (10 yaşında tahta çıkan VI. Edvvard). VIII. Henry son evliliğini 1543'te Catherine Parr ile yaptı. Catherine Parr Elizabeth'i seven, iki kardeşin eğitimiyle yakından ilgilenen çok zeki bir kadındı.

1547'de VIII. Henry öldü ve tahta oğlu Edvvard geçti. Elizabeth Londra'da, üvey annesi Catherine'nin yanında yaşamaya baş­ladı. Öğrenimini özel öğretmenlerin yardı­mıyla sürdüren Elizabeth Yunanca, Latince, Fransızca, İtalyanca sonradan da İspanyolca öğrendi.
1553'te, VI. Edvvard öldü. İngiltere'de taht kavgaları başladı. Elizabeth için mirasçılar­dan biri olmanın getirdiği tehlikeler vardı. Mary'nin kraliçeliğini ilan etmesinden sonra da mücadele sürdü. Elizabeth ise hasta gibi görünerek, bu mücadelelerin dışında kaldı. Sonunda Mary kraliçeliğini ve tahtını korudu.

Bu sıralarda İngiltere'de halk arasında din tartışmaları şiddetlenmişti. Halkın bir bölümü yeni bir mezhep olan Protestanlık'ı savunur­ken, ötekiler eski dinleri olan Katoliklik'e dönmek istiyorlardı. Kraliçe Mary Katolik Kilisesi'ne bağlıydı. Elizabeth ise hangi kilise­ye bağlı olduğunu belli etmemek için dikkatli olmasına karşın, Protestanlık'a daha yakınmış gibi görünüyordu. Halk onun Protestan oldu­ğunu düşünüyordu. Tahtta bir Protestan'ın bulunmasını isteyen özellikle tüccarlar ve orta sınıf onun Katolik Mary'nin yerine kraliçe olacağını umuyorlardı. 1554'te kraliçenin, bir Katolik olan İspanya Kralı Felipe ile evlene­ceği söylentisi çıkınca Sir Thomas Wyat bir ayaklanma düzenledi. Bu ayaklanma ile ilişki­sinin açık olarak kurulamamasına karşın, Eli­zabeth Londra Kulesi'ne kapatıldı. Daha son­ra hiçbir kanıt bulanamadığı için serbest bıra­kıldı. Ama kraliçenin himayesine alınmasın­dan sonra bile Elizabeth tam anlamıyla gü­vencede olmadı.

Çocuğu olmayan Kraliçe Mary 1558'de ölünce Elizabeth tahta geçti. 25 yaşında, kızıla çalan saçları, hoş gözleri ve esmer teniyle etkileyici bir kadındı. Halk arasına girdiğinde herkes ona hayran olurdu. Güzel giyimi ve neşesiyle Mary'den çok farklıydı. Yaşam dolu ve kararlı bir insan olan Eliza­beth, babası VIII. Henry döneminden beri görülmeyen bir özgüvenle İngiltere'yi yönet­meye başladı.

Yıllarca Avrupa'nın güçlü prenslerinden birçoğu onunla evlenmek istedi; ama o hiçbi­rini kabul etmedi. Hiçbir erkeğin efendisi olmasını istemiyordu. Evlenme tekliflerini sanki kabul edecekmiş gibi davranarak deği­şik dönemlerde değişik ülkelerle dostluk kur­du. Leicester Kontu unvanını verdiği Robert Dudley'e âşık oldu ve o ölünce uzun süre yas tuttu.
Elizabeth İngiltere'nin birlik içinde bir ülke olmasını istiyordu. Protestanlık'ı ülkenin res­mi dini olarak kabul etti.

1587'de, kendisine karşı suikast düzenleyerek İngiltere tahtına el koyma girişiminde bulunan kuzeni İskoçya Kraliçesi Mary'yi idam ettirdi.


Dış ülkelerle olan ilişkilerinde Fransa ile İspanya'nın birbirini çekememesinden yarar­landı. Bazen birini, bazen de öbürünü destek­leyerek, ülkesi kendi savaş gemilerini yapana kadar barışı korumayı başardı.
I. Elizabeth denizaşırı ticareti geliştirmek amacıyla kendisinin de ortak olduğu birçok şirket kurdurdu. Onun döneminde İngiltere hem ticari, hem de askeri bakımdan dünya denizlerinin egemeni oldu. Bu arada Osmanlı İmparatorluğu'yla da kalıcı ticari ilişkiler ku­ruldu. İngiltere İspanyol donanması Büyük Armada'yı 1588'de yenerek denizlerdeki en güçlü ülke olduğunu kanıtladı.
Elizabeth'in yönetiminde İngiltere kendine güvenini yeniden kazandı; bu güven de edebi­yat ve müzik yapıtlarına yansıdı. Elizabeth dönemi YVilliam Shakespeare, Sir Philip Sid-ney, Christopher Marlovve ve başka birçok yazar ve şairin yapıtlarıyla zenginleşti. Müzik­te VVilliam Byrd, Thomas Tallis, Thomas Morley, John Dovvland gibi çok sayıda besteci güzel koro ve çalgı müzikleri bestelediler.
Elizabeth ölünce vasiyetine uygun olarak kuzeni İskoçya Kralı VF James İngiltere Kralı I. James unvanıyla tahta geçti. Akıllıca yapılan bu seçim sonunda iki krallık birleşti.


Msxlabs & Temel Britannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....