Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
18 Kasım 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
güzellik adlı kullanıcıdan alıntı

arkadaşlar iinlandiyanın giyim tarzını söyleyin nolur

HELSİNKİ
Helsinki’nin yeşil parkları, kanalları, rahatlatıcı deniz havası, canlı Pazar meydanı, ilginç kültürel etkinlikleri ve bir çok açık hava kafesiyle şehir ziyaret edilecek keyifli bir yerdir. Finlandiya’nın başkenti ülkenin kültürel, finansal ve ekonomik merkezidir. Şehrin merkezi geçmişin ve şimdinin hatıraları ile dolu küçük bir yerdir ve yürüyerek gezmek en iyisidir. Şehirin bu küçük bölgesinde yüksek binalar yoktur ve Pazar Meydanın etrafı 19.yy mimarisiyle çevrilidir.
Denizin şehri Helsinki çok sayıda yarımada ve Finlandiya körfezi boyunca Baltık sahiline çıkıntı yapan adalar üzerine inşa edilmiştir. Cadde ve bulvarlar koylar boyunca virajlıdır, feribotlar adalara seferler düzenler ve köprülere her yerde rastlayabilirsiniz. Helsinki, piknik yapmak ve ailenizle zaman geçireceğiniz mükemmel bir yer olan Finlandiya körfezindeki Suomenlinna adasına feribotla bağlıdır. Baltık feribotları İsveç, Estonya ve Almanya’dan Helsinki, Turku, Vaasa ve Pietarsaari’ye hareket ederler. Feribotlar sayesinde deniz yolu ile ulaşım çok daha kolay ve zevklidir.
Çoğu ziyaretçi yazları gelir ama kuzey bölgesinde kışın kayak yapmak oldukça popülerdir ve ülkenin her yanında çeşitli seviyeler için kayak pistleri vardır. Meyilli tepe kayakçıları Lapland’e ya da Finlandiya’nın ormanlık bölgelerindeki tesislere giderler.
Botla gezmek hem denizde hem de nehirde oldukça hoştur ama ana yelkencilik bölgesi şehirden biraz uzaktaki Turku takımadasıdır. Kanoya binmek için en uygun bölge Åland takımadasıdır. Şehrin biraz dışında olan Avrupa’daki en geniş vahşi orman bölgesi her yıl bir çok uzun yürüyüşler yapmayı sevenleri etkilemeye devam etmektedir.
Helsinki sayısı otuzu geçen müze ve sanat galerisine ev sahipliği yapar. Sayısız parkları ve kanalları 1800’lerin başlarındaki neoklasik binaların akımı neticesiyle oluşturulan bir çok mimari tarz ve 20.yy ortalarında modernist Finlandiyalı tasarımcıların çalışmalarıyla bir bütün gibidir.
2000 senesinde Helsinki 450. yıl dönümünü kutladı. Bu güzel şehir geçmişinin güzelliğini, verimliliğini ve modern kalmasını koruyarak zerafetle yaşlandı. Otobüsler, tramvaylar ve metro dahil olmak üzere halk ulaşımı temiz, hızlı, ucuz ve güvenilirdir. İstasyonda tren garının dışında metro durağı ve bir de büyük yeraltı alışveriş merkezi vardır. Görünümü siyah çatısı ve pembe granit üzerine yeşil dekorasyonu ile göz alıcıdır. 1905’te Eliel Saarinen tarafından tasarlanan istasyon Helsinki’nin iki mimari tarzını birleştirir; ulusal romantizmini ve işlveselciliğini.
Finlandiya yemeklerinde çeşitliliği ve yöresel tatlarıyla İsveç ve Rusya mutfağının malzemeleri vardır. Patates esas unsurdur ve lezzetli balık ve et soslarıyla servis edilir. Bazı geleneksel Finlandiya yemekleri orman tavuğu, rengeyiği, salatalık turşusu ve çok pişmiş som balığı içerir. Restoranlar ve oteller en iyi mevsimsel Finlandiya malzemelerini içeren çok çeşitli yemekler sunar. Klasik Avrupa tarzı hazırlanmış tatlar da vardır.
Temmuz Finlandiya’yı ziyaret için en çok seçilen aydır. Gökyüzünde genellikle mavi bulutlar vardır ve bazen yağmur yağar. Yaz yağmuru ılık ve kısa sürelidir. Geceler yazın aydınlıktır. Geceyarısı genellikle ışık açmadan kitap bile okuyabilirsiniz; bir günde yeterli zaman yok diyenler için idealdir.
Alışverişçiler yıl boyunca çok fazla seçeneğin ve yüksek kaliteli ürünlerin olması nedeniyle epey mutludurlar. Esplanadi ve Pazar Meydanı kafeler ve yiyecek, yöresel kıyafetler ve elişleri satan açık hava tezgahlarıyla doludur. Ziyaretçilerin sevdiği en popüler alışveriş mağazası olan Stockmann geniş, modern ve kıyafetten aksesuarlara her türden ürünün bulunduğu bir yerdir.
Seramikte (Arabia), tekstilde (Finlayson, Marimekko), cam ürünlerde (Iittala, Nuutajärvi) gibi Finlandiya’nın en ünlü isimleri hususi mağazalarda bulunabilir ve pazarlığı ise şehir içinde ve çevresindeki imalatçı fabrikaların satış mağazalarında yapabilirsiniz. Ayrıca Finlandiya’nın bir diğer ünlü telefon ve elektronik firması Nokia’yı da unutmayın.
Yıl boyunca bir çok büyük kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. İlk bahar ve yaz festivalleri müzik ve tiyatro etkinliklerine sahne olur. Müzik, dans, tiyatro, film ve yüksek kaliteli sergiler fesitival programını doldurur. Her yıl düzenlenen Helsinki festivalinin amacı uluslararası anlamda kültürel faaliyetlerle yaz etkinliklerini doruğa çıkarmaktır. Festival kapsamında senfoni çalışmaları da dahil Sanat Festivali Gecesi, en iyi Barok orkestraları ve Senato meydanında Piazza Gecesi vardır. Çocuklar için de özel geceler yapılmaktadır.
Heyecanlı ve güzel doğa harikaları arasında rahatlatıcı bir tatil vaad eden Helsinki seçeneklerin mekanıdır. Şehri gezerken zamanın su gibi akıp geçtiğini hissedeceksiniz. Deniziyle takım adalarıyla sizi saran şehir bu hoş gezinizde ailenizi memnun edecek bir ortam sağlamaktadır.
alinti