Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
25 Kasım 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kan vücudumuzda nadıl dolaşır

Kan, atardamar, toplardamar ve kılcal damarlardan oluşan damar ağının içinde dolaşan; akıcı plazma ve hücrelerden (alyuvar, akyuvar ve kan pulcukları) meydana gelmiş kırmızı renkli hayati bir sıvıdır.

Kandaki hücreler, vücuttaki kan miktarının yarısını oluşturmalarına rağmen, yan yana dizildikleri takdirde 96.500 km'lik bir çizgi oluşturabilecek kadar fazladırlar. Bu, dünyanın çevresini iki kez dolaşmaya yeterli bir uzunluktur.

Kanın en önemli görevi kalpten dokulara metabolik hadiseler için gerekli oksijeni taşımaktır.

Kan, kalbin pompa vazifesi yaptığı bir kapalı sistemde dolaşır. Bu sistem kalp ile dokular arasında ve kalp ile akciğer arasında olmak üzere iki bölümdür. Bunlardan birincisine “büyük dolaşım sistemi”, ikincisine de “küçük dolaşım sistemi” denilir. Toplardamarlardan gelen kan kalbin sağ kulakçığına dökülür. Buradan sağ karıncığa geçen kan, kalbin kasılmasıyla akciğere yollanır. Akciğerde temizlenen kan, kalbin sol kulakçığına gelir, buradan da karıncığa geçtikten sonra vücuda pompalanır. Kan kılcal damarlardan geçerken oksijenini bırakır ve karbondioksit alır.

Erimiş besinleri ve oksijeni iş görülen yerlere götüren kan, oradan aldığı karbondioksitlerle kirlenir. Akciğerlerle solunum yaptığımızda karbondioksit dışarı atılır ve vücuda oksijen alınır. Oksijen taşıyan ve açık kırmızı renkte olan kan, temiz kandır. Akciğere karbondioksit götüren ve rengi koyu kırmızı olan kan da, kirli kandır.

Kirli kanın temizlenmesi, akciğer denilen ve göğüs kafesi içinde bulunan organımız tarafından sağlanır. Kalpten kan götüren damarlara atardamar, kalbe kan getiren damarlara da toplardamar denir. Bu iki damar, birbirine kılcal damarlar denilen daha küçük damarlarla bağlanmışlardır.
Kirlenerek kalbe dönen kan, atardamarlarla akciğere gönderilir. Akciğerle solunum yaptığımızda, temizlenen kan toplardamarlarla tekrar kalbe döner. Akciğerle kalbimiz arasında çalışma yönünden bir uyum vardır.