Arama

Kan vücutta nerede ve nasıl temizlenir?

Güncelleme: 13 Mayıs 2016 Gösterim: 69.967 Cevap: 4
MelekBeyza - avatarı
MelekBeyza
Ziyaretçi
21 Ekim 2009       Mesaj #1
MelekBeyza - avatarı
Ziyaretçi
Kan vücutta nerede ve nasıl temizlenir?
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 13 Mayıs 2016 02:34
AsHiLaL - avatarı
AsHiLaL
Ziyaretçi
21 Ekim 2009       Mesaj #2
AsHiLaL - avatarı
Ziyaretçi
Kan damarları vücudun her noktasını dolaşır. Hatta damarlarımız o kadar uzundurlar ki düz bir alana yayılacak olsalar toplam uzunlukları yaklaşık 100 bin kilometre olur. Kan damarlarının vücudunuzun her yerini kapladığını anlamak aslında hiç zor değildir. Vücudun uzun herhangi bir yerinde ufak bir çizik bile olsa hemen kanamaya başlar. Bu, kan damarlarının her yerinizi sardığını gösterir. Kan damarlarının vücudun her noktasında olması çok önemlidir. Çünkü önceki bölümde de bahsedildiği gibi, kan damarları sayesinde hücrelerin ihtiyacı olan besinler taşınır. Hücrelerin çalışması için gerekli olan oksijen de damarlardan akan kan sayesinde hücrelere ulaşır.
Kan damarlarında besinlerin taşınmasını deniz taşımacılığına benzetebiliriz. Gemilerle yük taşınacağı zaman öncelikli olarak limanda yükleme yapılır. Bunun için uygun paketleme ve yerleştirme yapılması şarttır. Yükleme bittikten sonra gemi denize açılır ve yükü bırakacağı limana doğru hareket eder. Limana vardığında paketler boşaltılır ve ilgili merkeze gider. Kan damarlarında da dev bir okyanusta gemilerin yük taşıması gibi hücrelerin ihtiyacı olan besinler taşınır. Oksijen, yağ, amino asitler paketler halinde kanda ilerler ve ilgili hücreye geldiklerinde boşaltılırlar. Bu taşıma sisteminde hiçbir zaman hata olmaz. Her madde ilgili hücreye doğru zamanda ve doğru miktarda ulaşır. Aksi olsaydı ve bir hücreye oksijen yerine yağ gitseydi, bu o hücrenin ölmesine sebep olurdu. Dikkat edilirse bu sistemdeki en ufak bir hata çok büyük zararlara neden olabilirdi.
Kan vücutta;
· Oksijen alışverişi
Sponsorlu Bağlantılar
· Enerji sağlayan karbonhidratların dokulara dağılması
· Proteinlerin dokular arasında dağılımı
· Hormonların ilgili dokulara giderek burada fonksiyonlarını yerine getirmesi
· Atık ve toksik maddelerin vücuttan atılması için ilgili organlara taşınması
· Mikroplarla savaşta bağışıklık sisteminin yaptığı antikorların hastalık bölgelerine taşınması için hayati öneme sahip bir dokudur. Fonksiyonlarını içinde taşıdığı çeşitli hücreler ve plazma adı verilen sıvı sayesinde yapar. Görevlerini yerine getirirken akışkan, fakat bir yaralanma anında korunması için pıhtılaşabilir özellikte olması gerekir. Pıhtılaşma işlemi kanın plazma adı verilen sıvı kısmındaki çeşitli proteinler tarafından sağlanır.
Kanın hücresel elemanları kemik iliğinde yapılır. Başlıca 3 grupta incelenebilir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
25 Kasım 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kan vücudumuzda nadıl dolaşır

Kan, atardamar, toplardamar ve kılcal damarlardan oluşan damar ağının içinde dolaşan; akıcı plazma ve hücrelerden (alyuvar, akyuvar ve kan pulcukları) meydana gelmiş kırmızı renkli hayati bir sıvıdır.

Kandaki hücreler, vücuttaki kan miktarının yarısını oluşturmalarına rağmen, yan yana dizildikleri takdirde 96.500 km'lik bir çizgi oluşturabilecek kadar fazladırlar. Bu, dünyanın çevresini iki kez dolaşmaya yeterli bir uzunluktur.

Kanın en önemli görevi kalpten dokulara metabolik hadiseler için gerekli oksijeni taşımaktır.

Kan, kalbin pompa vazifesi yaptığı bir kapalı sistemde dolaşır. Bu sistem kalp ile dokular arasında ve kalp ile akciğer arasında olmak üzere iki bölümdür. Bunlardan birincisine “büyük dolaşım sistemi”, ikincisine de “küçük dolaşım sistemi” denilir. Toplardamarlardan gelen kan kalbin sağ kulakçığına dökülür. Buradan sağ karıncığa geçen kan, kalbin kasılmasıyla akciğere yollanır. Akciğerde temizlenen kan, kalbin sol kulakçığına gelir, buradan da karıncığa geçtikten sonra vücuda pompalanır. Kan kılcal damarlardan geçerken oksijenini bırakır ve karbondioksit alır.

Erimiş besinleri ve oksijeni iş görülen yerlere götüren kan, oradan aldığı karbondioksitlerle kirlenir. Akciğerlerle solunum yaptığımızda karbondioksit dışarı atılır ve vücuda oksijen alınır. Oksijen taşıyan ve açık kırmızı renkte olan kan, temiz kandır. Akciğere karbondioksit götüren ve rengi koyu kırmızı olan kan da, kirli kandır.

Kirli kanın temizlenmesi, akciğer denilen ve göğüs kafesi içinde bulunan organımız tarafından sağlanır. Kalpten kan götüren damarlara atardamar, kalbe kan getiren damarlara da toplardamar denir. Bu iki damar, birbirine kılcal damarlar denilen daha küçük damarlarla bağlanmışlardır.
Kirlenerek kalbe dönen kan, atardamarlarla akciğere gönderilir. Akciğerle solunum yaptığımızda, temizlenen kan toplardamarlarla tekrar kalbe döner. Akciğerle kalbimiz arasında çalışma yönünden bir uyum vardır.
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
8 Ekim 2013       Mesaj #4
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
kandolasimi 245

Kirli kan böbrek toplardamarı ile böbreklere gelir. Böbreklerde nefronlar yardımı ile kan süzülerek temizlenir. Temizlenen kan böbrek atardamarı ile vücuda geri gönderilir. Temizlenemeyen kirli kan ise boşaltım sistemi yardımı ile vücuttan atılır. Kalbimizin daha rahat çalışmasını ve devr-i daimin hasarsız bir şekilde dönüşünü devam ettirmek istiyorsak,zararlı maddelerden uzak durup,sağlıklı beslenip, egzersiz yapmaya dikkat edelim.
Birbirimize tutundukça ;Bıçakların ucu kapanacak.. ~Smiley9TenderMsn Inlove
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
14 Ocak 2014       Mesaj #5
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kan kalpte mı temızlenır


Kan, kalbin pompa vazifesi yaptığı bir kapalı sistemde dolaşır. Bu sistem kalp ile dokular arasında ve kalp ile akciğer arasında olmak üzere iki bölümdür. Bunlardan birincisine “büyük dolaşım sistemi”, ikincisine de “küçük dolaşım sistemi” denilir. Toplardamarlardan gelen kan kalbin sağ kulakçığına dökülür. Buradan sağ karıncığa geçen kan, kalbin kasılmasıyla akciğere yollanır. Akciğerde temizlenen kan, kalbin sol kulakçığına gelir, buradan da karıncığa geçtikten sonra vücuda pompalanır.
Birbirimize tutundukça ;Bıçakların ucu kapanacak.. ~Smiley9TenderMsn Inlove

Benzer Konular

16 Ekim 2014 / jasemin Soru-Cevap
26 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap
12 Mart 2014 / Misafir Cevaplanmış
9 Haziran 2014 / Misafir Soru-Cevap