Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Aralık 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Pek çok sıvı madde donduğunda %10 kadar küçülür. Su da öyledir, ama bir bakıma da öyle değildir. Zira tam donma noktasında
63313d1491411843 suyun kaldirma kuvveti arsimet prensibi 6
ilginç bir fiziksel özellik kazanarak genişler. Donma işlemi bitip katılaştığında eskisinden %10 daha hacimlidir. Buzun bu niteliği çok önemlidir. Zira suyun üzerinde kalmasını sağlar. Sebebi ise sudan daha az yoğun oluşudur. 1 dm3 buz, 0,9 dm3 kısmı su yüzeyinin altında kalmak üzere suya batar. Batan kısım nedeniyle 0,9 dm3 su ile yer değiştirir. Yer değiştiren su 1 dm3 buzun tamamı kadar ağırlıktadır. Böylece su, buzu, 0,1 dm3 kısmı suyun üstünde kalacak şekilde yüzdürür.

SUYA BATMA

Eğer bir cismin yoğunluğu,yani birim hacmıne düşen madde miktarı, suyun yoğunluğundan daha fazla ise o cisim batar.
Suyun yoğunluğu 1 gr./1 cm.3'tür.
Başka bir ifadeyle bir santimetre küp su,bir gram gelir. Her gün gördüğümüz büyük gemiler muazzam çelik kütlelerden yapılmış olmalarına rağmen denizin üzerinde rahatlıkla yüzerler. Bunun sebebi, geminin tümü gözönüne alındığında, içinde büyük oranda hava barındırıyor olmasındandır.

Çelik, diğer yapı malzemeleri ve hava hepsi birlikte ele alındığında hepsinin ortalama yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha azdır. Ancak geminin içine su girerse, geminin ortalama yoğunluğu üzerinde yüzdüğü suyun yoğunluğunu aşacağından batacaktır.

Bazı Cisimler Neden Yüzer veya Batar?
Bir cismin eşit kollu terazi ile kütlesini , şekli düzgün değilse dereceli silindir ile hacmini ölçeriz. Eğer cisim düzgün hacimli bir cisim ise matematiksel bağlantılar ile hacmini bulabiliriz.
63308d1491411638 suyun kaldirma kuvveti arsimet prensibi 1
63311d1491411754 suyun kaldirma kuvveti arsimet prensibi 4
Kaldırma kuvvetinin, yeri değişen sıvının ağırlığı kadar olduğunu biliyoruz. Bu yüzden cismin suya batan hacmi arttıkça, dinamometrenin gösterdiği ağırlık değeri azalır. Cisim suda yüzmeye başladığı anda ise dinamometre sıfırı gösterir. Bu sırada cisme etki eden kaldırma kuvveti cismin ağırlığına eşit olur. Aynı şekilde, kaseye taşan sıvı ağırlığı da cismin havadaki ağırlığına eşit olur.

BAKINIZ Suyun Kaldırma Kuvveti (Arşimet Prensibi)
Son düzenleyen Safi; 5 Nisan 2017 20:34