Arama

Bildirim Nedir? - Tek Mesaj #1

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
11 Aralık 2009       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

BİLDİRİM

Ad:  bildirim.JPG
Gösterim: 138
Boyut:  17.5 KB

1. Bir bilgiyi bildirme, iletme: Vergi bildirimi. Bildirimde bulunmak.
2. Bir sözleşmede taraflardan birinin diğerine sözleşmeye ilişkin istemlerini önceden bildirdiği resmi yazı; ihbarname.

—Dilbil. Konuşan bireyin bir gerçeği dile getirdiği, bir olguyu bildirdiği cümlenin yerine getirdiği işlev (SORU’ya, ÜNLEM’e, BUYRUM’a karşıt olarak).

—Dy.
  • Bagaj bildirimi, bagajlarını kaydettiren yolculara verilen alındı.
  • Durum bildirimi, bir makinistin izinsiz geçilemeyen kapalı bir işaret önünde durmuş trenini, bu işarete kumanda eden memura bildirmek için yaptığı işlem.
  • Hareket bildirimi, hareket memurlarının gecikmeleri, kazaları, hareket eden trenlerin niteliklerini vb. kaydettikleri basılı kâğıt.
—Huk. Hukuksal bir niteliği olan ya da hukuksal bir sonuç doğuran işlem, durum ya da kararları ilgili kişilerin bilgisine ulaştırma. (BEYAN, İHBAR, İHTAR, İLAN, TEBLİĞ, TEFHİM.) ll Mal bildirimi, kamu hizmeti görenlerin Anayasa ve yasalar uyarınca, sahip oldukları malvarlıklarını açıklamaları. (Anayasa'nın 71. maddesi, kamu hizmetine girenlerin mal bildiriminde bulunmaları gerektiğini, bildirimlerin tekrarlanma sürelerinin yasayla düzenleneceğini, yasama ve yürütme organlarında görev alanların bunun dışında tutulamayacağını belirtir. Anayasa’da öngörülen yasa, 9 ağustos 1983 tarihinde 2871 sayı ile çıkarılmıştır. Bunun dışında, 657 sayılı Devlet memurları k.'nun 14. maddesinde de mal bildirimine ilişkin kurallar vardır.)

—ic. ifl. huk. Mal bildirimi, borçlunun gerek kendisinde gerekse üçüncü kişiler elinde bulunan mal, alacak ve haklarından borcuna yetecek kadarının türünü, niteliğini ve değerini; gelir kaynaklarını ve borcunu nasıl ödeyeceğini yazıyla ya da sözlü olarak icra dairesine bildirmesi.

—Ruhbil. Bildirimin işlenmesi, ruhbilimin genel bir kavramı. Bu kavrama göre ruhbilimsel etkinliğin temel işlevlerinden biri duyusal alıcılarla çevreden iletilen bildirimi kapmak, bilgi ve eylem amacıyla bunu uygun bir şekilde dönüştürüp belleğe yüklemektir. (Bu kavram, aşağı yukarı bitişe! ruhbilim kavramıyla eşdeğerlidir.)
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 28 Eylül 2018 20:39