Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Ocak 2010       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Fotoğraf Makineleri

Günümüzde fotoğraf makinelerini tanımlayabilmek için bir takım sınıflandırmalar yapmak gerekmektedir. Bu yöntemlerden bazıları makineleri bakaç (vizör) sistemlerine ve büyüklüklerine göre sınıflandırmaktır. Kullandıkları film boyutlarına göre ise fotoğraf makinelerini üç gruba ayırabiliriz.
  • Büyük boy fotoğraf makineleri
  • Orta boy fotoğraf makineleri
  • 35mm fotoğraf makineleri
1. Büyük boy fotoğraf makineleri
Ad:  01.gif
Gösterim: 1100
Boyut:  25.2 KB
9x12, 13x18 ya da daha büyük boyutlardaki tabaka filmlerin çekiminde kullanılırlar. Çok büyük boyutlarda baskı yapabilme, perspektif düzeltme ve alan derinliğini istenildiği gibi alma olanağı veren bu makineler, profesyonel fotoğrafçılar tarafından mimari, endüstri, reklam, basın ve portre fotoğraflarının çekiminde kullanılmaktadır. Bu makineler kendi içlerinde sabit (ayaklı ve raylı) ve taşınabilir büyük boy olmak üzere iki grupta incelenebilir.

2. Orta boy fotoğraf makineleri

Ad:  02.gif
Gösterim: 1110
Boyut:  41.5 KB
4,5x6, 6x6, 6x7, 6x9 cm boyutlarındaki tabaka ya da roll denen rulo filmlerin çekimlerinde kullanılırlar. Direkt olarak kontak baskı ile kullanılabileceği gibi, büyütme işlemlerinde de olumlu sonuçlar vermektedir. Bu tür makineler 120 ve 220 (ince-kalın makara) ticari film koduna sahiptir. Aynı film, farklı formattaki magazinlerle (magazin, orta boy fotoğraf makinelerinin arkasında filmin takıldığı ve takılıp çıkartılabilen bölüme denir.) farklı poz sayılarına sahip olabilmektedir. Bu tür fotoğraf makinelerinin bir kısmında objektiflerin sabit olmasına karşın, bir kısmında objektiflerin değiştirilmesi olanaklıdır. Bu makinelerin pek çoğunda refleks bir vizör bulunmakta ve genellikle iris diyaframlı olmaktadırlar.

3. 35 mm boy fotoğraf makineleri

Ad:  03.gif
Gösterim: 1072
Boyut:  26.5 KB
Bu tür fotoğraf makineleri standart sinema filmi üzerinde (35 mm) 24x36 mm boyutlarında görüntü saptayabilen makinelerdir. Baskı işlemi yapmadan yararlanma şansı 35 mm filmler için çok azdır. Minyatür fotoğraf makineleri kendi içlerinde bakaç (vizör) ve netleştirme sistemlerine göre basit bakaçlı, telemetreli ve refleks makineler olmak üzere değişik gruplara ayrılabilirler. Ayrıca kendi kendine odaklayan "Autofocus" sistemler 35 mm makinelerde giderek yaygınlaşmaktadır. Pocket 16, Minox gibi makineler, 35 mm film ile çalışan ancak “half frame” (24x36 mm nin yarısı kadar yani 18x24 mm görüntü veren) makinelerdir ve 36 pozluk filmleri 72 poz olarak kullanabilmektedirler.Ayrıca, anı fotoğrafları için geliştirilen ve plastik mercekleriyle satılan basit düzenekli minyatür makineler hiç bir ayar gerektirmezler. Cepte veya çantada taşınabilecek kadar küçük olan bu makinelerde ulaşılacak kalite oldukça düşüktür.
Bunların dışında anı fotoğrafları için geliştirilen ve “full automatic” olarak tanımlanabilen ve tüm ayarları kendisi yapabilen, kendinden netlemeli (Autofocus) makineler de bulunmaktadır.

4. Özel Amaçlı Fotoğraf Makineleri

Yukarıda sözü edilen bu üç temel fotoğraf makinesinin dışında, özel kullanım alanları olan fotoğraf makineleri de bulunmaktadır. Bunlara da kısaca değinebiliriz.

4.1. Polaroid Makineler
Ad:  04.gif
Gösterim: 994
Boyut:  16.3 KB
Çekimden hemen sonra, çekilen fotoğrafı basılmış olarak veren fotoğraf makineleridir. Filmlerinin pahalı olması ve çoğaltılamaması gibi sakıncaları vardır. Polaroid filmlerde hem negatif emülsiyon hem de kâğıt aynı paket içinde bulunmaktadır. Pozlama işleminden sonra negatif ve pozitif, iki metal merdane arasından geçerek birbirine sıkıca bastırılır. Böylece ikisi arasındaki kimyasal maddenin aracılığı ile görüntü, negatiften pozitife aktarılmış olur.
Çoğunlukla amatör amaçlı kullanıldığı düşünülen Polaroid çekimler, profesyonel amaçlı olarak ışık koşullarının önceden belirlenmesi için kullanıldığı gibi, bazı fotoğrafçılar tarafından da yardımcı ya da ana ürün olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca, dörtlü ya da altılı objektif ile üretilen polaroid makineler anında vesikalık çekimleri için de kullanılabilmektedir.

4.2. Stereoskopik Makineler
Ad:  05.gif
Gösterim: 909
Boyut:  14.3 KB
İnsan gözünde olduğu gibi, iki ayrı objektiften gelen aynı konuya ait görüntü iki ayrı film üzerine düşürülür. 3. boyut merakı yüzünden elde edilen bu görüntüler iki renkli basılıp biri mavi diğeri kırmızı olan gözlüklerle ya da özel makinelerle izlenebilir. Bu şekilde izlenen görüntü, derinlik duygusu yani üçüncü boyut izlenimi vermektedir. Bu yöntemle, iki nokta arasındaki uzaklık çok hassas olarak ölçülebilir. Ayrıca teknik ve bilimsel alanda en yaygın kullanımı fotogrametri tekniği ile haritacılıkta olmaktadır.

4.3. Panoramik Fotoğraf Makineleri
Ad:  06.gif
Gösterim: 1096
Boyut:  35.2 KB
Görüntü bozulmasına yol açmadan geniş açılı fotoğrafların çekilmesi amacıyla geliştirilmiştir. Şehircilik, mimarlık, çevre düzenlemesi, haritacılık ve reklamcılık gibi alanlarda kullanılır. Bu tip fotoğraf makinelerinde, eksende dönen bir objektif vardır. Objektifin dönmesi ile normal görüntü karesinden (35 mm için 24x36’dan) daha uzun bir görüntü elde edilir. Genellikle 140-180 derecelik yatay bir görüntü verir. Bazı kameralar ise 360 dereceye kadar fotoğraf çekebilirler. Ancak baskıları için özel sistemler gerekmektedir. Bu fotoğraf makinelerinin filmleri 35 mm veya roll filmler olabilir. Deklanşöre basıldığında objektif yatay olarak boydan boya filmi tarayarak görüntüyü kaydeder. Panoramik fotoğraf makineleri direkt vizörlüdür. Örtücü perde ve diyafram da el ile kontrol edilir. Örtücü hızları sınırlıdır. (1/15 ile 1/250 arasında) Ayrıca bazı modellerde düzlem terazisi bulunabilir.

4.4. Sualtı Makineleri
Ad:  07.gif
Gösterim: 887
Boyut:  42.7 KB
Bu makineler, su geçirmedikleri gibi optik ve mekanik sistemleri ile normal makinelerden farklıdırlar. Nikon firması tarafından çıkartılan “Nikonos” fotoğraf makinelerinin bazı objektifleri, suyun kırılma katsayısı havadakinden farklı olduğundan buna uygun yapılmıştır. Bu makineler, diğer objektifleri ile su üstünde de kullanılabilmektedir. Bir de fotoğraf makinelerini su altında koruyan özel “koruyucu gövdeler” bulunmaktadır. Bu gövdelerin içine yerleştirilen fotoğraf makineleri su altında kullanılabilmektedir. Dalgıçların kullandığı aksesuarlardan dolayı özel su altı makinelerinin bakaç sistemleri de farklıdır. Su altı çekimleri özel aydınlatma ve filtrasyon gerektirdiği için dalgıçlığın yanı sıra apayrı bir fotoğraf eğitimi de gerektirir.

4.5. APS (Advanced Photo System) Makineler
Ad:  08.gif
Gösterim: 895
Boyut:  31.5 KB
APS makineler, aralarında Kodak’ın da yer aldığı altı firma tarafından ortaya çıkartılmış bir sistemdir. Amatörlerin kullanımına daha uygun olan bu sistemde kullanılan “akıllı film” ya da “kartuş” olarak tabir edilen filmin klasik 35 mm filmden farklı olan yanları; daha küçük boyutlarda (39x30x21mm) olması, pozlama, banyo, tarih, saat, baskı formatı gibi bilgilerin film üzerindeki manyetik ortamda saklanabilmesidir. Bu bilgiler daha sonra bastırılan fotoğrafın arkasında yer alabilir. Filmin makineye yerleştirilmesi pil takmak kadar kolay olduğundan klasik makinelerdeki arka kapak bu makinelerde yer almamaktadır. APS filmlerde kullanıcı film şeridini kesinlikle görmez.Banyo edilen film tekrar orijinal kartuşa geri sarılır. APS filmler 15, 25 veya 40 kareden oluşur. Çekim aşamasında klasik “C” (88.9x127mm veya 102x152mm), geniş “HDTV” (88.9x152mm veya 102x178mm) ya da panoramik (88.9x254mm veya 102x254mm) formatlarından herhangi birini deklanşöre basmadan önce seçmek mümkündür.
Dünyada yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan bu sistemde fotoğraf çeken amatörlerin yanlış çekim yapma olasılığı iyice azalmıştır.

4.6. Sayısal (Digital) Fotoğraf Makineleri
Ad:  09.gif
Gösterim: 981
Boyut:  40.0 KB
Sayısal fotoğrafın temelleri 1970’li yılların sonlarında Amerika’da uzay araştırma merkezi olan NASA’nın öncülüğünde atıldı. Uzaya yollanan astronotların çektikleri filmleri geri getirme aşamasında, uzay ortamından ve radyasyondan dolayı bozulması ve istenilen sonuçların alınamaması NASA’nın fotoğraf firmalarından da yardım alarak bir araştırmaya başlamasına neden oldu. Araştırmanın amacı uzayda çekilen bir fotoğrafı, film kullanmadan bilgisayar verisi olarak elde etmek ve bu verileri filme yazan bir aparat imal edip filmleri agrandisörle veya dublikeyle fotoğraf kâğıdına basmaktı. Bu sayede fotoğraflar bozulmayacaktı. Bu araştırmalar sayesinde fotoğraf dijitalle tanıştı. Bilgisayar teknolojisinin inanılmaz bir hızla gelişmesi ve bilgisayarların gün geçtikçe ucuzlaması sayesinde fotoğraf teknolojisi kendini bu yolda buldu. “Scanner”ların (tarayıcıların) gelişmesi ve ucuz maliyetli sayısal kameraların üretilmesiyle görüntüler bilgisayar ortamına alındı. Ve bu görüntüleri basabilen “foto-printer”lar imal edilmeye başlandı ve bu noktada sayısal fotoğraf yaygınlaşmaya başladı.
Sayısal fotoğraf sayesinde çok büyük ebatlarda basılan fotoğraflarda bile yüksek renk ve netlik kalitesi, minimum hata payı, baskı hızı ve seri üretimde kolaylık elde edilmiştir. Bilgisayarlar sayesinde fotoğraf üzerinde rötuşların rahatlıkla yapılması ve renklerin istenildiği gibi düzeltilmesi kolaylaşmıştır. Gelişen teknoloji sayesinde dijital fotoğraf makineleri ile çekilen bir fotoğraf karesini internet bağlantısı sayesinde dünyanın öbür ucuna göndermek mümkün olabilmektedir. Bu makinelerin çalışma sistemleri mekanik sistemlerle aynıdır. Yalnızca film ortadan kalkmış ve onun yerini sayısal görüntü almıştır. Çekim yapılacak ortamdaki ışık bilgisi, verilen değerlere göre objektif ve diyaframdan geçerek filmin yerini almış olan ve yarı iletken bir malzemeden oluşan sensör üzerine düşer.
Fotoğraf makinelerinde kullanılan sensörler ışığa karşı duyarlıdır. Üzerinde, ışığa duyarlı pikseller yer alır. Sensörler ise bu ışık bilgisini dijital olarak algılar ve çözünürlük değerine göre belli bir ebatta ve RGB (Red-Green-Blue) yani Kırmızı-Yeşil ve Mavi olarak üç temel renkten oluşan bir görüntü oluşturur. İşlemci kart, bu görüntü bilgisini önceden belirlenmiş sayısal görüntü formatlarından biri ile yapılandırır. Bu formatların en çok kullanılanları JPEG-TIFF-RAW (Bunun Nikon'da karşılığı NEF) gibi formatlardır. Artık sayısal görüntü formatında belli bir renk değerinde, belli bir ebatta görüntü oluşmuştur. Bu bilgi en çok kullanılan bellek birimlerinden birine kaydedilir. (Compact Flash, Smart Media, Secure Digital, xD Picture Card, Memory Stick, IBM Micro Drive gibi bellekler değişik oranlardaki kapasitelerle satışa sunulmuştur.) Makine üzerinde yer alan renkli LCD ekran, hem bakaç işlevini görür hem de kayıt edilmiş olan görüntünün izlenmesini sağlar. Sayısal sisteme göre çalışan bir fotoğraf makinesinin içinde klasik bir makineden farklı olarak şunlar vardır: Film yerine sensör ve hafıza ünitesi, bazen bakaç yerine ekran ve işlemci kartı.
Görüntü bir bilgisayar ekranında rahatlıkla görülebilir ve bir yazıcıdan fotoğraf olarak çıktı alınabilir. Görüntünün kaydedilerek saklanması ve kâğıdın üzerine aktarılması sayısal sistemde hem çok kolaydır hem de görüntüye ulaşma zamanı çok kısadır.
Makinenin hafızasındaki görüntü bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra yeniden işlenmesi mümkündür. Çünkü sayısal sistemin görüntüsü tek tek piksellerden oluşur. Böyle bir makine almaya yönelen kişinin ilk karşılaşacağı bilgi piksel sayısı yani makinenin sensörü üzerindeki ışığa duyarlı piksellerin sayısıdır. Makinelerin çözünürlük sayısı; 640x480, 1024x768, 1600x1200, 2400x1800 ve üstü gibi değerler olarak belirtilir. Bu çarpımdan çıkan sayı makinenin çözünürlük değerini verir. Bu rakam yükseldikçe makinenin verdiği görüntünün çözünürlük değeri artar.
300, 800 bin piksel değerinden başlayarak 3, 6, 18, 24 milyon piksel değerine varan makineler vardır. 100 ISO değerli, 35mm filmdeki gren sayısını sensördeki piksellerle karşılaştırırsak, 35mm filmde ortalama olarak yatayda 4000, dikeyde 3200 gren vardır. Sensör elemanın 35mm film kalitesinde görüntü sağlayabilmesi için yaklaşık 12 milyon pikselden oluşması gerekir. Makinenin çözünürlük değeri tabii ki görüntü kalitesinin bir göstergesidir. Ancak sayısal makine kullanan fotoğrafçıların şunu unutmaması gerekir; elde edilen görüntü ne kadar büyüyecektir? Bu konu bir anlamda 35mm film ya da roll film seçmeye benzer. Amaç çok büyük baskı elde etmek ise tabii ki roll film kullanılır. Bu anlamda çoğu amatör fotoğrafçı için 1024x768 piksel değeri yeterli bir çözünürlüktür. Ancak fotoğrafta keskinlik ve büyütme söz konusu olduğunda bu çözünürlük yeterli olmayabilir. Öte yandan web sayfasında kullanılması için 640x480 piksel yeterlidir.
Şu anda piyasada o kadar çok dijital fotoğraf makinesi var ve fiyatları da birbirinden o kadar alakasız ki, aldığınız makine iyi bir makine mi yoksa ihtiyaçlarınızı karşılamaktan uzak mı, bunu kestirmek zor.
Firmaların işine gelmesinden midir bilinmez, dijital fotoğraf makinelerinde aslında birinci planda olmayan bir özellik diğer bütün özelliklerin önüne geçmiş görünüyor: Makinenin çözünürlüğü, yani kaç megapiksel (mp) olduğu. Ancak gerçekte fazla megapiksel "kaliteli fotoğraf" anlamına gelmez.
Önemli olan makinenin sensörünün kaç mp olduğu değil, sensörün fiziksel boyutudur. Şu anda piyasada 24 mp’e kadar fotoğraf makineleri var, ancak yine de 4 mp Canon 1D’nin görüntü kalitesine ulaşamıyorlar (nedenini aşağıdaki rakamlarda göreceksiniz). Küçük sensöre fazla mp sıkıştırmak ışığı algılayan piksellerin boyutunun küçülmesine neden oluyor ve bu fiziksel küçüklük de direk olarak resim kalitesine etki ediyor. Yani her bir piksel'in ışığa duyarlı alanı küçülüyor. Sony F 828 ilk çıktığında görüntü kalitesi bu nedenle tartışılmıştı.
Aşağıda bazı fotoğraf makinelerinin sensör büyüklükleri ve piksellerin ışığa duyarlı alanları görülüyor. Burada Canon EOS 1D’nin sensör alanına dikkatle bakınız. Fotoğraf makinesi 4 megapiksel olmasına rağmen listedeki bütün makinelerden daha yüksek fotoğraf kalitesine sahip olduğu söyleniyor.


Ad:  10.JPG
Gösterim: 1053
Boyut:  43.3 KB

Dijital fotoğraf makinesi alırken 'Kaç megapiksel?’ sorusunu listenin en sonuna doğru yazmakta fayda var. Alınacak makinenin sizin çekim alışkanlıklarınızı karşılayıp karşılamadığı daha önemli.
Bu makinelerin hafıza kapasitesi de önemlidir. Hafıza kapasitesinin büyük olması makine için olumlu bir özelliktir. Hafıza ünitesi, CD ya da özel hafıza çiplerinden oluşur. Bu makinelerde hafıza dolduğunda, boşaltılmadan yeni fotoğraf çekilemez. Bunun için çekilen fotoğrafların bir bölümü ya silinecek ya da hafızadaki görüntüler bilgisayara aktarılacaktır. Bu nedenle, değişebilir hafıza üniteli makineler daha kullanışlıdır.
Sayısal makinelerin özellikleriyle ilgili olan bir konu da beyaz ayarıdır. Renkli görüntü elde ederken en önemli konulardan biri renklerin fotoğrafta aslına uygun olarak çıkmasıdır. Rengi ortaya çıkartan, nesnenin üzerine düşen ışıktır. Renkli saydam film kullanılırken, bu amaca yönelik olarak renk düzeltme filtreleri kullanılır. Sayısal makinelerde de fotoğrafı çekilen konunun renginin aslına uygun olması için beyaz ayarı diye adlandırılan bir kontrol sistemi kullanılır. Herhangi bir ışık ortamında beyaz renk doğru olarak görüldüğünde, o ışık ortamındaki bütün renkler aslına uygun olarak ortaya çıkar. Bunun nedeni çok basittir, çünkü beyaz renk bütün renklerin birleşmesinden oluşur. Makinenin beyaz ayarı sisteminin gelişmiş olması, görüntünün renk kalitesiyle doğrudan ilgilidir.
Diğer bir konu da makinede kullanılan pilin ömrüdür. Makinenin uzun ömürlü ve şarj edilebilen pille çalışması büyük kolaylık sağlar. Ayrıca yanınızda yedek pil olması faydalı olabilir çünkü bir çekim sırasında makinenin üzerindeki pil boşaldığında hemen yedek pili kullanmak gerekir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!