Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
12:47, 3 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazartesi, 08 Aralık 2025 - 12:50
Arama
MaviKaranlık Forum
Amino Asitler - Glisin
-
Tek Mesaj #1
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010
Mesaj
#1
Ziyaretçi
Glisin
Glisin (Gly, G) proteinleri oluşturan 20 amino asitten biridir. Organik bir bileşiktir. Molekül formülü NH2CH2COOH, molekül ağırlığı 75.07 g/mol’dür. Sistematik adı aminoetanoik asittir. Kodları GGU, GGC, GGA ve GGG şeklindedir.
Özelleşmiş yapısal özellikleri olduğundan, bu amino asit evrimsel olarak korunur. Örneğin, sitokrom c, mayoglobin ve hemoglobinin hepsi korunmuş glisin içerirler. Glisin özel bir aminoasittir çünkü kiral (Bir molekülün aynadaki görüntüsüyle oluşturduğu ve üst üste gelemeyen ancak aynadaki görüntüsüyle çakışabilen durumuna verilen ad) değildir.
Proteinlerin çoğu çok az miktarlarda glisin içerirler. Bir istisna olarak sadece kolajen fazla miktarda (%35) glisin içerir. Katılarda, kristal şeklinde bulunur.
Glisin endüstriyel olarak, ya kloroasetik asitle amonyağın tepkimesiyle
ClCH2COOH + NH3 → H2NCH2COOH + HCl
Biyosentezi
Vücutta gliserinin, 3-fosfogliserattan türeyen serin aminoasitinden biyosentezi yapılır; bu nedenle esansiyel amino asitler arasında yer almaz. Bir çok organizmada, serin hidroksimetiltransferaz enzimi bir karbon atomu kaybederek bu dönüşümü katalize eder. Firidoksal fosfat da bu dönüşüm için gereklidir.
Serin + tetrahidrofolat → Glisin +
N5,N10
-Metilen tetrahidrofolat + su
Omurgalıların karaciğerlerinde, glisin sentezi, glisin sentaz (glisin yarık enzimi) adlı enzimle gerçekleşir. Bu tepkime tersinir özelliktedir.
CO2 + NH4+ +
N5,N10
-Metilen tetrahidrofolat + NADH + H+ → Glisin + tetrahidrofolat + NAD+
Parçalanması
Glisin üç yolla parçalanır. Hayvanlarda, en baskın yol, glisin yarık enziminin katalizini içerir. Sentetik yollardan, tepkime tersinirdir.
Glisin + tetrahidrofolat + NAD+ → CO2 + NH4+ +
N5,N10
-Metilen tetrahidrofolat + NADH + H+
İkinci yolda, glisin iki basamakta parçalanır. İlk basamak, serin hidroksilmetil transferaz enzimiyle serinden glisin biyosentezlenen tepkimenin tesridir. Sonra serin, serin dehisrataz enzimiyle pürivata çevrilir.
Üçüncü yol, glisinin D-amino oksidaz enzimiyle glioksilata dönüştürülmesidir. Sonra glioksilat, hepartik laktat hidrojenaz enzimiyle oksolata parçalanır. Bu dönüşüm NAD+’a bağlıdır.
Fizyolojik fonksiyonları
Biyosentetik ara ürün olarak:
Glisin bir çok doğal besinin yapı maddesidir. Ökaryotlarda, porfirinlerin anahtar uyarıcısı olan D-aminolevulinik asit glisinden ve sükkin-CoA’dan sentezlenir. Glisin, pürin altbirimlerine merkezi C2N sağlar.
Nörotransmit olarak:
Glisin, merkezi sinir sisteminde (özellikle retina, omurilik ve beyin sapında) engelleyici bir nörotransmittir. Glisin alıcıları aktive olduğunda, klorür iyonotropik alıcılar sayesinde nöronlara girerler ve engelleyici bir etki yaratırlar.
Endüstride Kullanımı:
Tatlandırıcı
Geri emilebilir amino asit
Kimyasal ara ürün
Metal kompleks madde
Diyet takviyesi
İlaç sanayi
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 12:50
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...