Arama

Amino Asitler - Lösin - Tek Mesaj #2

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Lösin


Lösin (Leu, L) bir alfa-aminoasittir. Kimyasal formülü C6H13NO2'dir ve molekül ağırlığı 131.18 g/mol’dür.

Esansiyel bir aminoasit olup insan vücudunda sentezlenmez. Kodları UUA, UUG, CUU, CUC, CUA, ve CUG şeklindedir. Sistematik adı S-2-amino-4-metil-pentanoik asittir. Hidrokarbon yan zincirinden dolayı hidrofobik amino asit grubuna dahildir.

Biyosentezi:

Esansiyel amino asit olduğundan, hayvan vücudunda sentezlenmez; dışarıdan vücuda alınmalıdır. Bitkilerde ve mikroorganizmalarda, pürivik asitten başlayan birkaç işlemle sentezlenir. En başta, valin oluşur. Ara ürün olan alfa-ketovalerat, önce alfa-izopropilmalata ve sonra beta-izopropilmalata dönüşür. Beta-izopropilmalat, son aşamada indirgeyici aminasyona giren alfa-ketoisokaproata dehidrojenize olur.

Lösin biyosentezine katılan enzimler şunlardır:
  • Asetolaktat sintaz
  • Asetohidroksi asit izomeroreduktaz
  • Dihidroksiasit dehidrataz
  • Alfa-İzopropilmalat sintaz
  • Alfa-İzopropilmalat izomeraz
  • Lösin aminotransferaz
Biyolojik Kullanımı:

  • Besin takviyesi olarak lösin kas proteinlerinin sentezlenmesini artırır. Böylece kas dokularının erimesini yavaşlatır. Lösin, karaciğerde kas dokularında ve yağ dokularında kullanılır. Kas ve yağ dokularında; lösin, sterol oluşumuna katılır ve bu dokularda lösin kullanımı karaciğerdeki kullanım oranının bir kaç katı kadardır.
  • Lösin, kandaki şeker seviyesini dengeler.
  • Hormon üretimini çoğaltır.
  • Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Fenilalanin sentezleyemeyen vücutlar için yararlı olabilir.

Lösin gıda katkı maddesi olarak da kullanılır. L-lösinin E numarası E641’dir ve tat düzenleyici sınıfındadır.

Lösin eksikliği çok nadir görülür, çünkü protein içeren tüm gıdalarda lösin bulunur.

Son düzenleyen asla_asla_deme; 21 Şubat 2012 16:34