Lösin
Lösin (Leu, L) bir alfa-aminoasittir. Kimyasal formülü C6H13NO2'dir ve molekül ağırlığı 131.18 g/mol’dür. Esansiyel bir aminoasit olup insan vücudunda sentezlenmez. Kodları UUA, UUG, CUU, CUC, CUA, ve CUG şeklindedir. Sistematik adı S-2-amino-4-metil-pentanoik asittir. Hidrokarbon yan zincirinden dolayı hidrofobik amino asit grubuna dahildir. Biyosentezi: Esansiyel amino asit olduğundan, hayvan vücudunda sentezlenmez; dışarıdan vücuda alınmalıdır. Bitkilerde ve mikroorganizmalarda, pürivik asitten başlayan birkaç işlemle sentezlenir. En başta, valin oluşur. Ara ürün olan alfa-ketovalerat, önce alfa-izopropilmalata ve sonra beta-izopropilmalata dönüşür. Beta-izopropilmalat, son aşamada indirgeyici aminasyona giren alfa-ketoisokaproata dehidrojenize olur. Lösin biyosentezine katılan enzimler şunlardır: - Asetohidroksi asit izomeroreduktaz
- Dihidroksiasit dehidrataz
- Alfa-İzopropilmalat sintaz
- Alfa-İzopropilmalat izomeraz
Biyolojik Kullanımı: - Besin takviyesi olarak lösin kas proteinlerinin sentezlenmesini artırır. Böylece kas dokularının erimesini yavaşlatır. Lösin, karaciğerde kas dokularında ve yağ dokularında kullanılır. Kas ve yağ dokularında; lösin, sterol oluşumuna katılır ve bu dokularda lösin kullanımı karaciğerdeki kullanım oranının bir kaç katı kadardır.
- Lösin, kandaki şeker seviyesini dengeler.
- Hormon üretimini çoğaltır.
- Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
- Fenilalanin sentezleyemeyen vücutlar için yararlı olabilir.
Lösin gıda katkı maddesi olarak da kullanılır. L-lösinin E numarası E641’dir ve tat düzenleyici sınıfındadır. Lösin eksikliği çok nadir görülür, çünkü protein içeren tüm gıdalarda lösin bulunur.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 21 Şubat 2012 16:34