Arama

Amino Asitler - Lösin

Güncelleme: 11 Şubat 2010 Gösterim: 3.160 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Lösin

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lösin (Leu, L) DNA tarafından kodlanan 20 aminoasitten biridir. İzolösin ve lösin birbirlerinin izomeridirler. Beslenme açısından lösin dışarıdan alınması elzem (esansiyel) olan bir aminoasittir.
Lösin proteinlerin yapısında bulunan en yaygın aminoasittir. Bebeklerin ve çocukların optimal gelişimi ve yetişkinlerde nitrojen (azot) dengesi için gerekli bir besindir. Kaslarda proteinlerin sentezi ve yıkımında önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir.
Lösin içeren ana besin kaynakları tahıllar, baklagiller ve süt ürünleridir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Lösin

Sponsorlu Bağlantılar

Lösin (Leu, L) bir alfa-aminoasittir. Kimyasal formülü C6H13NO2'dir ve molekül ağırlığı 131.18 g/mol’dür.

Esansiyel bir aminoasit olup insan vücudunda sentezlenmez. Kodları UUA, UUG, CUU, CUC, CUA, ve CUG şeklindedir. Sistematik adı S-2-amino-4-metil-pentanoik asittir. Hidrokarbon yan zincirinden dolayı hidrofobik amino asit grubuna dahildir.

Biyosentezi:

Esansiyel amino asit olduğundan, hayvan vücudunda sentezlenmez; dışarıdan vücuda alınmalıdır. Bitkilerde ve mikroorganizmalarda, pürivik asitten başlayan birkaç işlemle sentezlenir. En başta, valin oluşur. Ara ürün olan alfa-ketovalerat, önce alfa-izopropilmalata ve sonra beta-izopropilmalata dönüşür. Beta-izopropilmalat, son aşamada indirgeyici aminasyona giren alfa-ketoisokaproata dehidrojenize olur.

Lösin biyosentezine katılan enzimler şunlardır:
  • Asetolaktat sintaz
  • Asetohidroksi asit izomeroreduktaz
  • Dihidroksiasit dehidrataz
  • Alfa-İzopropilmalat sintaz
  • Alfa-İzopropilmalat izomeraz
  • Lösin aminotransferaz
Biyolojik Kullanımı:

  • Besin takviyesi olarak lösin kas proteinlerinin sentezlenmesini artırır. Böylece kas dokularının erimesini yavaşlatır. Lösin, karaciğerde kas dokularında ve yağ dokularında kullanılır. Kas ve yağ dokularında; lösin, sterol oluşumuna katılır ve bu dokularda lösin kullanımı karaciğerdeki kullanım oranının bir kaç katı kadardır.
  • Lösin, kandaki şeker seviyesini dengeler.
  • Hormon üretimini çoğaltır.
  • Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Fenilalanin sentezleyemeyen vücutlar için yararlı olabilir.

Lösin gıda katkı maddesi olarak da kullanılır. L-lösinin E numarası E641’dir ve tat düzenleyici sınıfındadır.

Lösin eksikliği çok nadir görülür, çünkü protein içeren tüm gıdalarda lösin bulunur.


Son düzenleyen asla_asla_deme; 21 Şubat 2012 16:34

Benzer Konular

11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya