Devlet
Ortak yönetim düzeni ve ortak yasaları olan bir ulus ya da uluslar topluluğu. Devletin var olabilmesi için bir ulusun ya da uluslar topluluğunun yerleşmiş bulunduğu bir toprak parçası, bir de bu ulusu ya da ulusları yönetecek bir yetkenin bulunması gerekir. Her devlette bir yönetilenler topluluğu, bir de onun içinden yetişmiş olan bir yönetenler topluluğu ya da yetke vardır. Bu farklılaşma, yetkeyle yönetenleri karşı karşıya getirir. Bu karşı karşıya gelişte elbette toplumsal çatışkıların payı büyüktür: Toplumsal çelişkiler karşısında birleştirici ya da kapsayıcı olamayan yetke, toplumun bir kesimiyle ya da tümüyle karşıtlığa düşer. Yöneten-yönetilen ayrımlaşması devlet kavramının kapsayıcı anlamı yanında daha az kapsayıcı bir anlamını ortaya çıkarmıştır, buna göre devlet bazen yetke yerine, yönetim aygıtı yerine kullanılmaktadır. İnsanlık tarihi boyunca uygarlık etkinlikleri içinde toplumsal açıdan gittikçe karmaşıklaşan toplumlarda, yönetim aygıtı ya da devlet, genellikle yasama ve yürütme yani yasaları yapanlar ve uygulayanlar olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu farklılaşmada da devlet sözü yasamadan çok, yürütmeye uygun görülür.
DEVLETİN GÖREVLERİ
Anayasaya göre Devlet, "Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak"la görevlidir.
Anayasamızda devletin görevleri ve ifa şekillerine bir incelemek gerekirse;
- Adaleti Sağlamak: Çökmüş Durumda; Bu durumda vatandaşlar mafya denilen alternatif oluşumlara yöneliyor. ( Bu durumda adalet sistemi kısmen özelleştirilmiş oluyor.
- Güvenlik: Devletin güvenlik güçlerinin yerine Özel güvenlik şirketleri oldukça yaygın olarak kullanılıyor. ( Güvenlik işi de büyük ölçüde özelleştirilmiş durumda )
- Sağlık : Özel sağlık sigortası yaptırabilenler şanslı ki bu kesin % 20 dolaylarında ) diğerleri devlete bağlı hastahanelerde çile çekmektedir. ( Bu konuda devlet görevini yapamaz durumda )
- Eğitim : Eğitim sistemi deneme tahtası olarak kullanılıyor. Özel okullar, ve dershaneler ve en kötüsü dershanelerden dönüştürülme üniversiteler kanalıyla özelleştirilmiş durumda)