Arama


volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
17 Şubat 2010       Mesaj #6
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
'İstanbul'un 'Kültür Başkenti' statüsü askıya alınsın'


Wall Street Journal gazetesince yayımlanan bir makalede Türkiye'deki YouTube yasağı sert dille eleştirilirken Türkiye'nin bu yıl "Avrupa'nın Kültür Başkenti"nin ilan edildiği anımsatılarak "YouTube'nun yasaklanmasının, bırak kültürel, Avrupalı hiçbir yönü yoktur. Türkiye'nin 'Kültür Başkenti' statüsü, yasak kaldırılıncaya dek askıya alınmalı" denildi.

ABD'nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Türkiye'deki YouTube yasağının eleştirildiği, "Türkiye'nin İnternet baskılaması" başlıklı bir makale yayımladı. CyberDissidents.org Direktörü David Keyes imzasını taşıyan makalede "Vatandaşların YouTube'yu görmesinin yasaklanmasının, bırak kültürel, Avrupalı hiçbir yönü bulunmuyor" yorumu yapıldı. David Keyes, makalesinin başında şunları yazdı:

"İstanbul'un kalbindeki Sıraselviler sokağında bulunan otel balkonundan, neden bu hareketli, modern metropolisin Avrupa Birliği'ne katılmayı hak ettiğini net bir biçimde görebiliyorum. Türkiye, güçlü bir ekonomisi olan ve Ortadoğu'nun geri kalan kısmının umutsuzluğu ve işlevsizliğine şaşırtıcı bir alternatif ortaya koyan, gururlu ve ılımlı bir Müslüman demokrasi. Doğu ile Batı, laiklik ile gelenek, din ile hoşgörü arasındaki bu bağ, beni o kadar etkiliyor ki Türkiye'nin AB üyeliğinin lehinde bir YouTube videosu yapmaya karar veriyorum. Veya en az, YouTube, hükümetçe bloke edilmezse idi, yapacağım buydu."

2008 yılından beri Türklere, İnternet'teki en popüler sitelerinden birine erişimin yasaklanmış bulunduğuna işaret edilen makalede yasak için "derin güvensizlik ve insanın en temel haklarının baskı altına alınması" nitelemeleri kullanıldı.

'Türkiye ile İran yakında yerlerini değiştirebilir' iddiası
Türkiye uzmanı Prof. Bernard Lewis'e gönderme yaptığı makalesinde Keyes, "Ünlü Princeton Profesörü Bernard Lewis, defelarca beni, Türkiye ile İran'ın yakın gelecekte yerlerini değiştirebileceği yönünde uyardı. Onun demek istediği, Türkiye'nin giderek radikalleştiği, İran'ın ise gerçek bir demokratik devrimin eşiğinde olabileceğidir. Bu teori, bazı Türklere anlattım ve birçoğu, bununla mutabık değil. Ancak Türkiye'nin ikili bir oyun oynadığı konusunda kuşku yok" denildi.

WSJ'daki makalede despotluğun, birdenbire değil, insanların koşullandırıldığı, sessiz kalmaları için korkutulduğu yavaş bir süreç olduğu vurgulanan makalede İstanbul'un, 2010 yılındaki "Avrupa Kültür Başkenti" olarak ilan edildiği anımsatılarak bunun da Türkiye'ye kültür gelişmesini, dünyaya sergileme şansını verdiğine dikkat çekildi. Makalede şöyle devam edildi:

"Ancak vatandaşların YouTube'yi görmelerinin yasaklanmasının, bırak kültürel, Avrupalı hiçbir yönü yoktur. Türkiye'nin, 'Kültür Başkenti' statüsünün bu yasak kaldırılıncaya dek askıya alınmalı."

(ekolay)