Arama

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti

Güncelleme: 17 Şubat 2010 Gösterim: 5.483 Cevap: 5
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Ocak 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti

Sponsorlu Bağlantılar
Avrupa Kültür Başkenti nedir? (bak. Avrupa Kültür Başkenti)

Avrupa Kültür Başkenti kavramı ilk kez, 1980’lerde ortaya çıkmıştır.
Dönemin Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri’nin önerisinin Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi tarafından benimsenmesiyle Avrupa kültürüne değer katan, Avrupa’ya katkı sağlayan kentlere verilmeye başlanan bu unvana ilk kez 1985’te Atina sahip olmuştur.
Bu unvan, 1985-2000 yılları arasında AB’ye üye ülkelerin kentlerinden birine verilmiştir. 2000 yılına gelindiğinde ise, yeni bin yıl nedeniyle, Avrupa Kültür Başkenti unvanı hem aynı yılda birden fazla kente, hem de AB adayı olan ülkelerin kentlerine verilmeye başlanmıştır.

Avrupa Kültür Başkenti Projesi Tarihinde Bir İlk...
İstanbul’un, Avrupa Kültür Başkenti yolculuğu da, yeni bin yıl nedeniyle, AB adayı olan ülkelerin kentlerine Avrupa Kültür Başkenti unvanı verilme kararıyla birlikte başlamıştır.
1999 yılında, Avrupa Birliği, Avrupa Kültür Başkenti projesini AB’nin tam üyesi olmayan ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletme kararı almasının ardından, konuyla ilgilenen bir grup sivil toplum gönüllüsü 7 Temmuz 2000 tarihinde bir toplantı düzenleyerek, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti adayı olması için gerekli adımları atacak Girişim Grubu’nu kurmuştur.
Bugüne kadar Avrupa Kültür Başkenti programına katılan kentlerin arasında her zaman ya yerel, ya da ulusal bir yönetim bulunmuştur. İstanbul ise, ileride Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinde de önemli bir kriter sağlayacak olan bu sivil toplum hareketiyle, bir ilki gerçekleştirmiş olmuştur.
Girişim Grubu, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olması için yerel ve merkezi yönetimin desteğini aldıktan sonra, üniversiteler ve diğer sivil toplum örgütleriyle de temaslar kurmuştur.
Avrupa Birliği ve bağlı organları ile iletişime geçilmiş; geçmiş yıllarda Avrupa Kültür Başkenti olmuş kentlere ziyaretler düzenlenmiştir. İstanbul’un, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Olması 2005 yılının Mart ayında, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, yayınladığı genelgeyle Girişim Grubu’na destek vermiş ve tüm kamu kurumlarını ve sivil toplum kuruluşlarını, süreci desteklemeye davet etmiştir. Böylece Girişim Grubu, kamu desteğini de alarak, ancak sivil katılım ruhunu kaybetmeden yoluna devam etmiştir.
13 Aralık 2005 günü, Danışma Kurulu Başkanı, İstanbul Valisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Yürütme Kurulu Başkanı ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan bir heyet, başvuru dosyasını Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürü’ne teslim etmiştir.
14 Mart 2006 günü, Avrupa’da kültür ve sanat alanında uzman yedi kişiden oluşan seçici kurulun önünde başarılı bir sunum gerçekleştirilmiştir. Kurul, 11 Nisan 2006’da, heyecanla beklenen kararı açıklamıştır. İstanbul, Macaristan’ın Peç ve Almanya’nın Essen kentleriyle birlikte 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmaya hazır bulunmuştur.
Uluslararası seçici kurulun başkanı, ünlü İngiliz kültür adamı Sir Jeremy Isaacs, basın toplantısında, jürinin kararını şöyle açıklamıştır: İstanbul’un önerisinin hazırlanışında görülen, hem aşağıdan yukarı olan süreç hem de sivil toplumun etkin işlevi, kritik nitelikler olarak görülmüştür.
13 Kasım 2006 günü Avrupa Parlamentosu’nun görüşü ve Avrupa Birliği Kültür Bakanları Konseyi’nin onayıyla İstanbul’un, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğu ilan edilmiştir.


Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Ocak 2010       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti Oluşunun Kronolojisi

Sponsorlu Bağlantılar
7 Temmuz 2000
İlk toplantı: Cengiz Aktar’ın AB’ye üye olmayan ülkelerin de Avrupa Kültür Başkenti önerebilmelerine olanak veren kararı AB resmi gazetesinde okuması ve Korhan Gümüş ve Arhan Kayar ile birlikte sivil toplum kuruluşlarına yaptıkları çağrı ile birlikte 'İstanbul’un Avrupa Kültür Başkentliği’ne aday olması' fikri ortaya çıktı. Toplantıya çağrıyı yapan üç girişimciye ilâveten Açık Radyo’dan Gürhan Ertür, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’ndan Esra Nilgün Mirze, ICOMOS’dan Emine Erdoğmuş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Mehmet Taşdiken, Marmara Boğazlar Belediyeler Birliği’nden Fikret Toksöz, Fisun Çetin, Melis Varban, Reklamcılar Derneği’nden Birnur Akan, Tarih Vakfı’ndan Erdal Küçükyalçın, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nden Erbil Cihangir, Turizm Yatırımcıları Derneği’nden Nedret Koruyan katıldılar. Toplantı sonucunda katılımcılar bir Mutabakat Metni hazırlanması ve imzaya açılması karara bağlandı. Kordinasyonu Gürhan Ertür üstlendi. Mutabakat metni izleyen on beş gün içinde imzalandı.

9 Ekim 2000

Gürhan Ertür ve Esra Nilgün Mirze, Ankara’ya giderek Dışişleri Bakanlığı’ndan Büyükelçi Aydın İdil’le görüştüler.

5 Şubat 2001
Dışişleri Bakanlığı’yla toplantı… Bu toplantıya Gürhan Ertür, Esra Nilgün Mirze ve Arhan Kayar katıldılar.

Mart 2001
Melis Varban 2001 Avrupa Kültür Başkenti Rotterdam’a gitti. Böylece ilk kez bir Avrupa Kültür Başkenti’yle sıcak temas sağlandı.

9 Mayıs 2001
Yapılan olağan toplantıda projeyle ilgili kapsamlı bir dosya hazırlanmasına, Cengiz Aktar’ın Ankara’yı ziyaret etmesine ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in 23 Haziran’da yapacağı Sakız Adası toplantısı öncesinde bu dosyanın kendisine takdim edilmesine, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir niyet mektubu hazırlanarak Avrupa Komisyonu’na sunulması doğrultusunda destek istenmesine karar verildi.

Mayıs 2001
Esra Nilgün Mirze, Korhan Gümüş, Arhan Kayar, Birnur Akan ve Gürhan Ertür İstanbul Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’yı ziyaret ederek bir sunum yaptılar ve projenin evsahibi olarak İstanbul Belediyesi’nin desteğini istediler. Ali Müfit Gürtuna projeyi bütün kalbiyle desteklediğini ve bundan böyle toplantıları takip etmek üzere bir sorumluyu görevlendireceğini dile getirdi.

Mayıs 2001
Olaylar geliştikçe 'gönüllüler' sözcüğünden daha tanımlayıcı bir isim altında toplanma gerekliliği ortaya çıktı. Yapılan olağan toplantıda kendimize 'Avrupa Kültür Başkenti İstanbul Projesi Girişim Grubu' adını uygun bulduk.

13 Haziran 2001
Genişletilmiş Toplantı: Dışişleri Bakanlığı Büyükelçi Aydın İdil, İstanbul Valiliği Dündar Gültekin, Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valiliği Kültür Müdürlüğü Necdet Gürgen, İBB Kültürel ve Sosyal İlişkiler Daire Başkanı Şenol Demiröz, Kültür AŞ Cengiz Özdemir ve Burhan Metin, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Taylan Akaya ve Proje Girişim Grubu üyeleri. Toplantı sonucunda projenin temel itibarı ile sivil bir girişim olduğu, İstanbullular ve onların oluşturduğu sivil inisiyatifler eliyle yürütülmesinin projeyi yaygınlaştıracağı, kamu kurum ve kuruluşlarının da proje ortakları arasında yer almalarının çok önemli olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanlığı’nın projeyi desteklediği ve temanın saptanması ve proje kapsamının netleştirilerek başvuru dosyasının Bakanlığa ulaştırılması durumunda AB’nin ilgili birimlerine iletilmesi için her türlü girişimde bulunacağı; İstanbul Valiliği’nin projeyi desteklediği; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin projeye ve projenin İstanbul’a katkısına inandığı ve vermekte olduğu desteğin proje somutlaştıkça artarak süreceği konularında görüş birliğine varıldı.

22 Haziran 2001
Gürhan Ertür ve Esra Nilgün Mirze, İSO Başkanı ve İstanbul Valisi Erol Çakır ile İstanbul Konseyi eş başkanlığını sürdüren Hüsamettin Kavi’ye projeyi sundular… Projenin önce İstanbul Konseyi Kültür Komitesi’ne sonra İstanbul Konseyi‘nin genel toplantısında sunulmasına karar verildi.

18 Temmuz 2001
Gürhan Ertür, Esra Nilgün Mirze, Orhan Silier ve Arhan Kayar’ın katıldığı ve Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıda projenin sivil toplum girişimi ile kamu işbirliğiyle yürütülmesi; Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un merkezi ve yerel yönetimlerin hem kaynak sağlayarak, hem de bürokratik sorunları çözerek projeyi desteklemeleri yönünde prensip kararı alındı.

5 Ağustos 2001
Yapılan olağan toplantıda projenin yaygınlaştırılabilmesi için bağımsız bir sekretarya oluşturulması, altyapı ve finansman desteğinin sağlanması için girişimlerde bulunulması kararlaştırıldı.

7 Ağustos 2001
Cengiz Aktar AB Türkiye Temsilcisi Karen Fogg ile görüşerek desteğini aldı.

11 Eylül 2001
Gürhan Ertür, Aylin Örnek ve Esra Nilgün Mirze İstanbul Konseyi’nde projeyi sundular… Proje, Valiliğin, Belediye Başkanlığı’nın ve Konseyin tam desteğini aldı…

12 Eylül 2001
Gürhan Ertür, Esra Nilgün Mirze Ankara’da Kültür Bakanı İstemihan Talay’a sunum yaptılar ve desteğini aldılar.

3 Ekim 2001
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Basın ve Halkla İlişkiler yönetmeni Esra Nilgün Mirze Proje Koordinatörü olarak seçildi.

31 Ekim 2001
Çalışma Grubu toplantısında İstanbul’un kardeş şehirleri ile ilişkiye girilmesine karar verildi.

Kasım 2001
İstenilen geniş katılımın sağlanabilmesi için Girişim Grubu adının 'Sivil Girişim'i temsil etmek üzere saklanmasına, Girişim Grubu içinden seçilen Arhan Kayar, Birnur Akan, Cengiz Aktar, Esra Nilgün Mirze, Gürhan Ertür ve Korhan Gümüş’ten oluşan 'Çalışma Grubu' kuruldu.

Aralık 2001
Yapılan olağan toplantıda Dışişleri Bakanlığı’na temas dosyasının gönderilmesine karar verildi ve Birnur Akan, Korhan Gümüş, Arhan Kayar ve Esra Nilgün Mirze’nin hazırladıkları dosya Bakanlığa gönderildi.

16 Nisan 2002
Esra Nilgün Mirze, Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem’le görüşerek desteğini aldı.

30 Eylül 2003
Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültür İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Şule Soysal AB Komisyonu Eğitim ve Kültür İşleri Genel Müdürü Nikolaus Van Der Pas’ı ziyaret ederek İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti adaylığı konusunda başvuru yılı ve yöntemleri hakkında görüş aldı.

Ekim 2003
Başvuru dosyası taslağını hazırlık çalışmalarına başlandı.

30 Ekim 2003
Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültür İşleri Genel Müdürlüğü tarafından AB Komisyonu Eğitim ve Kültür İşleri Genel Müdürü N.Van Der Pas’a niyet mektubumuz gönderildi.

22 — 27 Haziran 2004
Korhan Gümüş’ün katkılarıyla Cenova Avrupa Kültür Başkenti’yle ilişki kurulması amacıyla iki kentte eş zamanlı sergiler, video gösterileri, konferanslar düzenlendi.… Selanik’ten sonra ilk kez bir Avrupa Kültür Başkenti’yle işbirliği yapılıyordu,,,

29 Nisan — 1 Mayıs 2004
Görgün Taner ve Esra Nilgün Mirze Köln kentinin resmi davetlisi olarak Köln’e gittiler. Alman parlamenterler ve Claudia Roth’la birlikte 1 Mayıs 2004’te AB'ye yeni katılan üyeler için düzenlenen şenliklere katıldılar. O akşam sahnedeki konuşmasında Roth, Türkiye’yi AB üyesi olarak görmek istediklerini, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olmasını desteklediğini dile getirdi.

Ekim 2004
Esra Nilgün Mirze AB genişlemeden sorumlu Komiseri Olli Rehn’le görüştü ve İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti adaylığıyla ilgili bilgi verdi. Olli Rehn, desteğini bildirerek başarılar diledi.

Mart 2005
Esra Nilgün Mirze’nin önerisiyle Girişim Grubu bu k00rdinasyon için Nuri Çolakoğlu’nun katılımının sağlanması kararını aldı. Büyükelçi Şule Soysal’ın da desteğiyle Çolakoğlu Koordinatörlüğü üstlendi.

3 Mart 2005
2000 yılında çıkarılan ve AB üyesi olmayan ülkelere de Avrupa Kültür Başkenti adaylığını açan yasanın yeni yasama döneminde değişse de İstanbul’un adaylığına engel olmayacağı bilgisi alındı.

25 Mart 2005
Başbakanlık genelgesi ile Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığının, projeye mali ve içeriğe ilişkin gerekli katkılarda bulunulması yönünde talimatlandırılması gerçekleşti.

6 Nisan 2005
Yeniden yapılanmaya ve çalışma takvimine ilişkin kararlar alındı. İstanbul 2010 Danışma Kurulu ve Yürütme Kurulu kuruldu.

26 Nisan 2005
Kültür İnsanları Toplantısı, European Capitals of Culture (ECOC) 2010 projesinin anlatılması.

27 Nisan 2005

Nuri Çolakoğlu, Cumhur Güven Taşbaşı ve Esra Nilgün Mirze İstanbul Yerel Yöneticileri Toplantısı’nı gerçekleştirdiler ve ECOC 2010 Projesi’ni anlattılar.

29 Nisan 2005
Şule Soysal, Cumhur Güven Taşbaşı, Ömer Türk, Nuri Çolakoğlu ve Esra Nilgün Mirze İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ile görüşerek desteğini aldılar.

29 Nisan 2005
İstanbul Üniversiteleri öğretim üyeleri toplantısı ve projenin anlatılması. İBB Başkanı Kadir Topbaş ile görüşme ve desteğinin alınması.

Mayıs 2005
Başvuru Dosyası yazımına başlanması.

9 Mayıs 2005
Özerk Sanat Konseyi Toplantısı’nda projenin anlatılması.

11 Mayıs 2005

Sivil toplum kuruluşları toplantısında projenin anlatılması.

30 Mayıs 2005

Resmî ve sivil kuruluşlarla projenin basına anlatılması.

27 Haziran 2005
Nuri Çolakoğlu’nun Londra’da 2008’in Avrupa Kültür Başkenti Liverpool’un proje başkanı Sir Bob Scott ile toplantısı.

11 Temmuz 2005
DİB’ndan Hande Ceylan ve Nuri Çolakoğlu’nun Avignon’daki Avrupa Kültür Başkentleri Buluşması’na katılması.

28 — 29 Temmuz 2005
Liverpool'un 2008'deki Avrupa Kültür Başkenti başvuru ekibi başkanı Sir Bob Scott ile İstanbul'da atölye çalışmalarının yürütülmesi.

20 — 21 Eylül 2005
Nuri Çolakoğlu ve Yürütme Kurulu üyeleri Zeynel Koç, Görgün Taner ve YK K00rdinatörü Emine Çaykara'nın 2006 AKB Patras'ı ziyareti ve 2006'da Patras'ta Türkiye adına yapılacak kültürel etkinliklerin sunumu. Patras Belediye Başkanı, Organizasyon Komitesi üyeleri ile toplantılar.

3 Ekim 2005

İstanbul Milletvekili ve Başbakan Dış Politika Başdanışmanı Egemen Bağış, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Girişim Grubu Danışma Kurulu Başkanlığı'nı üstlendi.

7 Ekim 2005

Nuri Çolakoğlu'nun 2010 yılı için aday Macar ve Alman şehirlerinin Peç'teki toplantısına katılıp İstanbul 2010 AKB sunumu yapması.

13 — 15 Ekim 2005
Esra Nilgün Mirze, Cumhur Güven Taşbaşı ve Erman Tuncer, Avrupa Kültür Başkentleri'nin bilgi ve deneyimlerini artırma amacıyla düzenlenen İrlanda/Cork'taki Les Rencontres toplantısına katıldılar. Toplantıdan sonra verilen resmi yemekte Cork Belediye Başkanı tüm Avrupa Kültür Başkenti temsilcilerinden İstanbul'un adaylığını desteklemelerini istedi.

13 Aralık 2005

Hazırlanan 'İstanbul: City of the Four Elements' başlıklı dosyanın AB Eğitim ve Kültür Genel Müdürü Nicolaus van der Pas'a verilmesi. Nuri Çolakoğlu, Egemen Bağış, Kadir Topbaş, Muammer Güler, Ayşe Asya, Cengiz Aktar ve Nilgün Mirze'nin dosyayı sunması, ardından basın toplantısı yapılması.

15 Aralık 2005

Bakanlar Kurulu kararıyla İstanbul 2010 Girişim Grubu'nun kuruluşunun Resmi Gazete'de yayınlanması.

21 Şubat 2006
İstanbul 2010 Girişim Grubu üyeleri Avrupa Parlamentosu'nda İstanbul için düzenlenen tanıtım kokteyline katılmak için Brüksel'e gitti. Avrupalı ve Türk parlamenterlerin desteklediği, 22 Şubat'ta AP’de gerçekleşen ve pek çok parlamenterin katıldığı davette bir sunum yapıldı.

9 Mart 2006
Avrupa Kültür Başkentleri konusunda uzman ve bu konuda iki ciltlik bir araştırma kitabı hazırlamış Robert Palmer ve Penny Rae İstanbul'un 2010 yılı adaylığını jüri önünde savunacak grup ile atölye çalışmaları gerçekleştirmek üzere İstanbul'a geldi.

13 Mart 2006
Savunmayı gerçekleştirecek Egemen Bağış, Nuri M. Çolakoğlu, Esra Nilgün Mirze, Görgün Taner, Cengiz Aktar, Asu Aksoy ile k00rdinatör Emine Çaykara Brüksel'e gitti.

14 Mart 2006
2000 yılından beri devam eden İstanbul'un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti adaylığının en önemli aşamasını oluşturan savunma gerçekleşti. Egemen Bağış, Nuri M. Çolakoğlu, Esra Nilgün Mirze, Görgün Taner, Cengiz Aktar, Asu Aksoy'un başarılı sunumu ve cevapları sonrası jüri beş hafta içinde raporunu bildireceğini açıkladı.

11 Nisan 2006
Uluslararası seçici kurul İstanbul'un, Macar Peç ve Alman Essen kentleriyle birlikte 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasını Avrupa Parlamentosunun görüşüne ve Avrupa Birliği Konseyi'nin son onayına sundu.

13 Kasım 2006
Avrupa Birliği Konseyi, İstanbul'un, Peç (Macaristan) ve Essen (Almanya) kentleriyle birlikte 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasını onayladı.

20 Şubat 2007
2004 Avrupa Kültür Başkenti Lille(Fransa) Artistik Direktörü Didier Fusilier ile bir toplantı yapıldı.

6 Mart 2007
Anadolu Yakası Belediyeleri ile Kızkulesi'nde bir toplantı düzenlendi.

9 Mart 2007
Üniversitelerin İstanbul 2010'a etkin katılımlarını sağlamak amacıyla, üniversite rektörleri ile bir tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya, İstanbul'daki üniversitelerden 20'ye yakın rektör katıldı. Aynı gün, İstanbul 2010 ekibi, İl Genel Meclisi'nde bir sunum yaptı.

6 Nisan 2007
Bu tarihte iki toplantı yapıldı. Önce, kültür — sanat odaklı Sivil Toplum Örgütleri ile toplanıldı. İkinci toplantı da ise, yerli ve yabancı Kültür Merkezleri ve Müzeler ile buluşuldu.

12 Nisan 2007
Kadıköy Belediyesi Kültür Konseyi'nde İstanbul 2010 projesini tanıtan bir sunum yapıldı.

13 Nisan 2007
Eyüp Belediyesi'nde, Avrupa Yakası Belediyeleri ile bir toplantı yapıldı.

19 Nisan 2007
İstanbul 2010 Forumu çerçevesinde gerçekleştirilen toplantılarda, Lille kenti Kültür ve Kutlama Etkinlikleri Direktörü, ve Lille 2004 AKB Genel K00rdinatörü Laurent Dreano, Girişim Grubu kurullarına ve genel katılıma açık olan iki konuşma yaptı. Dreano, Lille 2004 deneyimlerinden de örnekler vererek, İstanbul 2010 için önerilerde bulundu.

9 Mayıs 2007
İstanbul 2010 Girişim Grubu, İstanbul Valiliği ve Aralık Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen "Tüm Çocuklar Tiyatroya" projesi için TİM'de toplanıldı.

14 Mayıs 2007
Nisan ayında Lille 2004 Avrupa Kültür Başkenti Genel K00rdinatörü Laurent Dréano'nun konferansı ile başlayan buluşma toplantıları, 14 Mayıs'ta, bağımsız yazar, araştırmacı ve danışman François Matarasso'nun "Katılımcı Sanat ve Kültürel Demokrasi" başlıklı konferansı ile devam etti.

17 Mayıs 2007
İstanbul 2010 Forumu kapsamında, Sulukule'de gerçekleştirilmek istenen kibarlaştırma (gentrification) projelerinin tartışıldığı geniş katılımlı bir sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyumda, London College University öğrencileri tarafından yapılan Sulukule Çalışmaları'nın sunumu gerçekleştirildi.

21 Mayıs 2007
Almanya'dan gelen bir grup öğrenciye İstanbul 2010 sunumu yapıldı.

24 Mayıs 2007
Avrupa Kültür Başkenti Cenova'nın en önemli projelerinden olan Cenova Deniz Müzesi'ni tanıtmak ve AKB programı hakkında karşılıklı bilgilenmek için Beyoğlu Belediyesi ile İstanbul 2010 Girişim Grubunun birlikte düzenlediği bir toplantı yapıldı.

26 Mayıs 2007
İstanbul ile birlikte 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen Macaristan'ın Pecs kentinden gelen delegasyonla yapılması düşünülen ortak projelerle iş birliği imkanlarının görüşüldüğü bir toplantı yapıldı.

7 Haziran 2007
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Derneği kuruldu. Fatih Belediyesi ile toplantı.

8 Haziran 2007
İstanbul'a gelen Essen parlamenter grubuna Nuri M. Çolakoğlu'nun sunumu.

7 — 11 Haziran 2007
Yapeks Tadilat Fuarına katılım.

12 Haziran 2007
Rotterdam Üniversitesi öğrencilerine sunum.

11 — 13 Haziran 2007
Essen'deki "Age of Friendly Cities" Konferansına katılım.

14 Haziran 2007
Eminönü Sempozyumuna katılım ve sunum.

15 Haziran 2007
Nilgün Mirze'nin Euromed Anna Lindh Vakfı ile ortaklaşa düzenledikleri International Youth Platform toplantısı.

22 Haziran 2007
Liverpool'daki "Cities on the Edge" toplantısına katılım.

22 Haziran 2007
İstanbul 2010 Forumu: Dans Denizi Projesi

28 Haziran 2007
Fevziye Işık Okulları müdürlerine sunum.

29 Haziran 2007
Talinn'de yapılan ECOC (AKB) Toplantısına katılım.

29 Haziran 2007
AKM Araştırmaları Toplantısı.

2 Temmuz 2007
Yunanistan'da yaşayan İstanbullu Rumlara İstanbul 2010 sunumu.

4 Temmuz 2007
İstanbul 2010 Forumu: Haliç ve tersanelerde kentsel dönüşüm.

9 Temmuz 2007
Kamu Projeleri toplantısı.

19 — 20 Temmuz 2007
La Rencontre d'Avignon toplantısına katılım.

30 Temmuz 2007
İstanbul 2010 Forumu: 2007 Luxembourg deneyimleri.

18 Ağustos 2007
TUROB — FVW Turizm çalıştayına katılım. Essen Original müzik festivaline Nekropsi ile katılım

4 — 10 Eylül 2007
İstanbul Tasarım Haftasına (IDW) katılım 27 Ağustos 2007 İstanbul 2010'un İletişim Ajansı KLAN'ın seçimi.

24 — 26 Eylül 2007
2010 Avrupa Kültür Başkentleri, 24 — 26 Eylül tarihleri arasında İstanbul'da buluştu. İstanbul ile beraber 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan Almanya'nın Ruhr bölgesi ve Macaristan'ın Pécs kentinden gelen heyetler ile İstanbul 2010 temsilcileri, 2010'a giden süreç ve 2010 yılı programları için tasarladıkları kültürel ve sanatsal iş birliği önerilerini masaya yatırdılar.

26 Eylül 2007
İstanbul 2010 AKB Yönetim Merkezinde Kent Müzesi toplantısı yapıldı. 26 Eylül 2007 Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul 2010 AKB Yönetim Merkezine bir ziyarette bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı ve desteğini ifade etti.

4 — 6 Ekim 2007
Liverp00l'da yapılan 5. Avrupa Kültür Başkentleri toplantısına katılım (Nilgün Mirze, Serra Ciliv). Budapeşte'de yapılan RegiON Müzik Konferansına katılım (Ahmet Çakaloz).

10 Ekim 2007
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yürütme Kurulunun, İletişim Komitesi yönetiminde yaptığı "İstanbul iletişimcisini arıyor" başlıklı çalışmalar sonucunda Klan'ı reklam ajansı olarak seçmesinden sonra, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinin iletişimindeki diğer önemli ayak olan Halkla İlişkiler Ajansı seçim süreci başladı.

10 — 14 Ekim 2007
Franfurt Kitap Fuarına katılım.

27 Ekim — 4 Kasım 2007
26.İstanbul Kitap Fuarına katılım 24 Ekim 2007 MÜSİAD İletişim Komisyonu ve İBB Kültür Müdürlüğü; "İstanbul 2010" Projesi hazırlıklarının kamuoyu ile paylaşılması için sempozyum düzenledi. Sempozyumda, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, ve Prof. Dr. İskender Pala birer konuşma yaptı.

02 Kasım 2007
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yasası Meclis'te kabul edildi. Avrupa Birliği tarafından 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti (AKB) ilan edilen İstanbul'u, "AKB olarak hazırlamak, 2010 yılında yapılacak etkinlikleri planlamak ve yönetmek, kamu kurum ve kuruluşlarının bu amaçla yapacakları çalışmalarda k00rdinasyonu sağlamak üzere İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının kurulması ile görev ve yetkilerini düzenlemek" amacıyla hazırlanan yasa tasarısı, bugün sabaha karşı saat 04.10'da Parlamento'da kabul edilerek yasalaştı.

05 Kasım 2007
Grup 7(G7), İstanbul 2010 AKB Halkla İlişkiler Ajansı olarak seçildi.

12 — 15 Kasım 2007
Londra'da düzenlenen 28. World Travel Market uluslararası seyahat ve turizm fuarına katılım

21 Kasım 2007
Avrupa Kültür Başkentleri 1nci İzleme Toplantısı Brüksel’de yapıldı. İstanbul 2010 ekibi yapılan çalışmalar ve TBMM’de kabul edilen yasa hakkında bilgi verdi.

23 Kasım 2007
2010 Kent Kültürü Yönetmenliği çalışmalarının bir parçası olarak çeşitli STK ve kuruluşlarla gençlik çalışmaları başladı.

30 Kasım 2007
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından “İstanbul 2010 AKB Ajansı Koordinasyon Kurulu” başkanlığına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı atandı.

30 Kasım 2007
İstanbul’daki tüm üniversitelerin koordinatörlerinden oluşan grup İTÜ’den Prof.Dr. Gülsün Sağlamer başkanlığında 2010 merkezinde toplandı.
2010 Merkezinde yapılan toplantılarda sanat camiasının önde gelen isimleriyle Atatürk Kültür Merkezi’nin gelecekteki statüsü, kültür yönetimi ve faaliyet planı üzerine toplantı yapıldı.

3 Aralık 2007
Anadolu yakası Belediye başkan yardımcıları ile Maltepe’de düzenlenen toplantıda katılımcılara 2010 planları, etkinlikleri ve yasa hakkında bilgi verildi.

5 Aralık 2007
Finans Kulübü’nce düzenlenen Avusturyalı ekonomist ve basın heyetine İstanbul 2010 sunumu yapıldı ve haftasına Avusturya basınında yer aldı.

10 Aralık 2007
Les Rencontres AKB’ler ağı başkanı Mr. Tropeano ile 2010 yılındaki sempozyumun bir ayağının İstanbul’da yapılması görüşüldü.

27 Aralık 2007
Yıpranan tarihi ve kültürel varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması hakkında çıkarılan 5366 sayılı kanun, uygulamalar ve İstanbul konulu Panel 2010 Merkezinde yapıldı.

Aralık 2007
Yeni yasa ile oluşturulan İstanbul 2010 AKB Ajansı Koordinasyon Kurulu Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında ilk toplantısını yaptı.

9 Ocak 2008
Kütüphanecilerle görüşmeler başladı.

7 Ocak 2008
Bilgi Üniversitesi “Liseliler 2010’a hazırlanıyor” projesinin 2008 yılı için startı verildi.

813 Ocak 2008
Hollanda Utrecht Turizm Fuarı, 2010 tanıtımı yollanan malzeme ile yapıldı.

12 Ocak 2008
2008 Avrupa Kültür Başkenti Liverpool açılış etkinliklerine Nuri M. Çolakoğlu katıldı. 2008 Avrupa Kültür Başkenti Stavanger açılış etkinliklerine Esra Nilgün Mirze katıldı.

10 Ocak 2008
Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi tanıtım ve bilgilendirme toplantısına 2010’u temsilen bir ekip katıldı.

11 Ocak 2008
2010 Üniversite Koordinasyon toplantısı 2010 Merkezi’nde yapıldı, 2010 kapsamında vizyon ve misyon belirlendi.

14 Ocak 2008
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Istanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi’yi İstanbul 2010 AKB Ajansı Danışma Kurulu Başkanı olarak görevlendirdi.

15 Ocak 2008
Ingiltere’deki Creative Industries grubunun temsilcisi Josephine Burns 2010’u ziyaret etti.

17 Ocak 2008
Macaristan Parlamento Başkanı Dr. Katalin Szili ve eşliğindeki üst düzey heyet için Conrad Oteli’nde düzenlenen kahvaltı ile İstanbul 2010 tanıtımı yapıldı ve olası ortaklıklar görüşüldü.

27 Ocak 2008
Yeni yasa ile oluşturulan İstanbul 2010 AKB Ajansı Danışma Kurulu’nun ilk toplantısı, Hüsamettin Kavi’nin başkanlığında İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Salonunda yapıldı ve Ajansın kadrosu ve misyonu açıklandı. Toplantıda Yürütme Kurulunda görev yapacak dört sivil toplum temsilcisi seçildi. 17 Ocak 2008 Kültürel Miras toplantılarının ilki 2010 Merkezinde yapıldı.

30 Ocak3 Şubat 2008
Madrid Fitur Turizm Fuarı na katılındı.

6 Şubat 2008
Koordinasyon kurulu Başkanı Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı yeni oluşturulan Yürütme Kurul Başkanlığı için Nuri M. Çolakoğlu’nu görevlendirdi.

6 Şubat 2008
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı yasasıyla oluşturulan Yürütme Kurulu ilk toplantısını yaptı.
Engelliler grupları ile toplantılar başladı.

7 Şubat 2008
Edebiyat grubu toplantılarına başladı.

9 Şubat 2008
Dortmund Belediye başkanının İstanbul ziyareti sırasında 2010 AKB ile ilgili sunum yapılarak bilgilendirildi.

11 Şubat 2008
Yürütme Kurulu Başbakanlık Teftiş kurulu üyesi Eyüp Özgüç’ü Ajansın Genel Sekreteri olarak görevlendirdi.

1113 Şubat 2008
Essen grubu ortak projemiz “ Temporary City” detaylarını görüşmek üzere İstanbul’a geldi.

1922 Şubat 2008
MITT Moskova Turizm Fuarı, Turizm Atölyesi desteğiyle 2010 tanıtımı yapıldı.

14-17 Şubat 2008

EMITT Doğu Akdeniz Uluslar arası Turizm ve Seyahat Fuarı’na katılım.

15 Şubat 2008
Brüksel’de Avrupa Kültür Başkentleri (ECCM) toplantısına katılım.

15-17 Şubat 2008
Liverpool öncülüğünde Napoli’de düzenlenen “CoTE-Cities on the Edge-Kenardaki Kentler” projesi toplantısına katılım.

28 Şubat2 Mart 2008
Les Rencontres tarafından Liverpool’da düzenlenen "Avrupa kentlerinde Müzelere Serbest Giriş” konulu toplantıya katılım.

2124 Mart 2008
BIT Milano Turizm Fuarı, Turizm Atölyesi desteğiyle 2010 tanıtımı yapıldı. 5-9 Mart 2008 Dünyanın en büyük turizm fuarı olan ITB Berlin Turizm Borsası’nda İstanbul 2010 hem turizm bölümünde, hem Kültür Holü’nde diğer kültür ve sanat pavyonları arasında temsil edildi.

25 Mart 2008
İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın düzenlediği İlçe Belediye Başkanları ve 2010 Ajansı ile strateji, fikir alışverişi ve işbirliği konularında görüş birliği toplantısı.

15 Nisan 2008
İtalyan Ticaret Merkezi’nin davetlisi olarak Ferrara Fuar ve Sempozyumuna katılım mimari açıdan çok yararlı oldu.

26 Mart 2008
İstanbul’u ziyaret eden İtalya Siena Valisi ve heyetinin kentimizle işbirliği fikirleri görüşüldü.

27 Mart 2008
Yenikapı’da yürütüle arkeolojik çalışmalarda yer alan bilim insanlarının katıldığı bilgilendirme toplantısı Kadir Has Üniversitesinde yapıldı.
31 Mart 2008
ABD Georgetown Üniversitesinden üst düzey doktora öğrencilerinden oluşan 55 kişilik heyetin ziyareti sırasında İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde İstanbul 2010 konusunda bilgi verildi.

34 Nisan 2008
İBB’nin düzenlediği Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi toplantısında 2010 tanıtımı yapıldı.

5 Nisan 2008
Almanya Ruhr bölgesi CDU partisinden İstanbul’u ziyaret eden heyete sunum yapıldı.

11 Nisan 2008
2011 AKB Talinn Belediye Başkan Yardımcısı ve heyetinin 2010 Merkezini ziyaretinde ortak projeler ve İstanbul 2010 gelişmeleri konuşuldu.
11 Nisan 2008
GePGeNc FeSTiVaL etkinliğe katılım.

18-20 Nisan 2008
UNESCO Kültürel Mirası Koruma çalıştayı. 18 Nisan 2008 Brabandt Hollanda Ticaret heyetine 2010 sunumu yapıldı.

16 Nisan 2008
2010 Ruhr/Essen heyetinin İstanbul ziyareti, ortak projeleri detaylandırmak amaçlı oldu.

18 Nisan 2008
İstanbul 2010 AKB ilk projesi olarak “İstanbul Üniversiteleri Tiyatro Şenliği” basın toplantısı ile duyuruldu. 21- 30 Nisantarihlerinde 17 üniversiteden 22 topluluğun 12 sahnede sergilediği oyunlar çok ses getirdi.

16 Nisan 2008
AB Delegasyonu Sivil Toplum ve Kurumsal Gelişim bölüm başkanı Michael Vögele’nin 2010 Merkezini ziyareti sırasında AB fonlarına başvuru ve işbirliği konuları görüşüldü.

18 Nisan 2008
Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud De Boer Buquicchio ve beraberindeki heyete İstanbul 2010 hakkında bilgi verildi.

19 Nisan 2008
2010 projelerinden Bigg-istanbul Sepetçiler Kasrı’ndaki basın toplantısı ile projeyi tanıttı.

2125 Nisan 2008
Hannover Messe Fuarına, İSO ve İTO destekleriyle 2010 tanıtım malzemesi yollandı.

29 Nisan 2008
Kosice Belediye Başkanı ve Slovakya Büyükelçi Ivana Czakova’nın Ajansı ziyareti ve 2010 Merkezinde toplantı.

2930 Nisan 2008
2010 Pecs heyetinin İstanbul ziyaretinde ortak projeler ve detaylar konuşuldu.

29 Nisan3 Mayıs 2008
Kadir Has Üniversitesinde düzenlenen CID – UNESCO Dans Kongresi’ne katılan uluslararası konuklara 2010 tanıtım broşürleri verildi.

13 Mayıs 2008
11. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Yürütme Kurulu Başkanı Nuri M. Çolakoğlu ve Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, İstanbul 2010 ve projelerini konuklara anlattı.
Liverpool’da düzenlenen ‘Kültürlerarası Kentler Konferansı’na katılım.

2 Mayıs 2008
Kültür ve sanat değişim programıyla İstanbul’a gelen Alman ekibe 2010 Merkezinde sunum yapıldı.

78 Mayıs 2008
Essen’de BAUKULTUR kültür merkezinde Istanbul 2010 tanıtımı yapıldı.

9 Mayıs 2008
UNESCO Kültür Mirasını Koruma heyeti İstanbul ziyaretleri sırasında 2010 Merkezinde ağırlandı ve toplantıda 2010 misyon ve projeleri anlatıldı.

11 Mayıs 2008
Formula 1 için kentimize gelen üst düzey yabancı konuk ve basın mensuplarına broşür verildi.

1217 Mayıs 2008
Yönetmen Peter Sellars’ın İstanbul ziyareti ve 2010 kapsamında tiyatro ve film projelerin görüşülmesi.

1724 Mayıs 2008
İstanbul Turizm Festivali

1729 Mayıs 2008
Bayrampaşa Belediyesi’nin düzenlediği “Gençtival” de stand kurularak 2010 tanıtımı yapıldı.

21 Mayıs 2008
İstanbul 2010 AKB Koordinasyon Kurulu Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sn. Hayati Yazıcı başkanlığında basın bilgilendirme toplantısı yapıldı.

24 Mayıs 2008
‘İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’ Lansman toplantısı Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu’nda üst düzey devlet adamları, yerel yönetimler, iş dünyasının ünlü isimleri ve basın katılımı ile yapıldı.

29 Mayıs 2008

AB kültür komiseri Odine Quintin ile görüşme.


Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Ocak 2010       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
İstanbul neden Avrupa Kültür Başkenti seçildi?

İstanbul, coğrafi konumu ve binlerce yıllık kültürel mirasıyla, dünya metropolleri arasında ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Genç ve dinamik nüfusu, yaratıcı bir enerji oluşturarak, Türkiye’nin bir aynası olan İstanbul'u dünyanın en dinamik kentlerinden biri haline getirmektedir. İstanbul’da özellikle son yirmi yılda gelişen kültür bilinci, kültür yaşamına da yansımaktadır.
İstanbul, her geçen gün, yalnız İstanbullular için değil, tüm dünya için bir çekim alanı, bir kültür ve sanat merkezi niteliği kazanmaktadır. 21. yüzyıl, kentlerin yüzyılı olacaktır. Kentler; kimliklerini canlandırarak, kültürlerini ileriye taşıyarak ve birikimlerini paylaşarak, küresel kültürü oluşturmaktadır.
Kentliler, birbirlerini kültür paylaşımı aracılığıyla daha iyi anlamakta ve daha iyi tanımaktadır. Kültürün günlük yaşama katılması ve toplumun her kesimine yayılması, giderek daha da büyük önem kazanmaktadır.
Kentsel gelişim, kentlilik bilincinin özlenen düzeye ulaşması ve kültürel değişimle sağlanmaktadır. Bunun için, hem yönetimlerin, hem de sivil toplum kuruluşlarının aktif olmaları; profesyonel bilgi ve deneyim kaynaklarından yararlanmaları gerekmektedir. Böylece, Avrupa Kültür Başkenti seçilen kentlerin, dünya kültürüne yaptıkları katkıyla dünya kültürü de zenginleşmektedir.
İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasıyla Avrupa, İstanbul’da kendi kültürünün köklerini keşfedecek ve birbirini anlama yolunda önemli bir adım daha atacaktır. İstanbul’un başarılı bir Avrupa Kültür Başkenti olması, İstanbulluların bu projeyi benimsemeleri ve en geniş katılımla desteklemeleriyle gerçekleşecektir.


Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Baragyal - avatarı
Baragyal
VIP Siner, Siz’û ve Mâze
17 Ocak 2010       Mesaj #4
Baragyal - avatarı
VIP Siner, Siz’û ve Mâze
AVRUPA PARLEMENTOSUNUN görüşü ve AVRUPA BİRLİĞİ KÜLTÜR BAKANLARI KONSEYİ'NİN onayıyla !!!Şimdi ne hissetmemiz gerekiyor?Sevinç?Hüzün?
HİÇ BİR ŞEY HİSSETMİYORUM.7 temmuz 2000 - 29 mayıs 2008 asırlar boyu kendi halkını bunlara kabul ettiremeyen bir devletin sadece avrupanın kültür başkenti ünvanı alması için bence çok uzun bir süre.Ben söyleyeyim hemde katmerlisinden.
BENCE İSTANBUL DÜNYANIN KÜLTÜR BAŞKENTİDİR.
Korkma ! Bilesinki, Atın İyisine Doru Yiğidin İyisine Deli Derler.. ŞEYH EDEP ALİ....
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
21 Ocak 2010       Mesaj #5
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Avrupa Kültür Başkenti'nin İstanbul'a katkıları

gp 512082

Kültürlerin Başkenti İstanbul Dünyanın dört bir yanından çağdaş sanatçıların yaşamak için seçtiği, sadece Asya’yı ve Avrupa’yı değil, Doğu’yu ve Batı’yı, eskiyi ve yeniyi, geleneksel ile moderni, tılsım ile bilgiyi, ihtişam ile tevazuyu, dogma ile pragmatizmi, evrensel ile yereli birleştiren İstanbul 2010’da Avrupa’nın Kültür Başkenti olma onurunu taşıyacaktır.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti, daha şimdiden dünyanın ilgiyle izlediği bir kültür sanat merkezi olan İstanbul’un tüm potansiyelinin ortaya çıkacağı, her kesimden İstanbullunun katılacağı, sahipleneceği, kültür ve sanatın tüm görkemiyle yaşanacağı büyük bir katılım projesidir.

Bireyden sivil toplum kuruluşlarına, belediyelerden, devlet kurumlarına kadar uzanan geniş bir aralıkta, 2010 Avrupa Kültür Başkenti coşkusunu yaşayan İstanbulluların projeleri, İstanbul 2010 Ajansı tarafından değerlendirmeye alınmakta, finansal olarak desteklenmektedir.

İstanbul’un farklı kesimlerinden insanlar, projenin çizgilerini oluşturan fikirler üretmektedir. İstanbul 2010’un en önemli özelliğini oluşturan katılımcı yapı, sadece İstanbullularla da sınırlanmamaktadır. İstanbul, olanaklarını ve ruhunu Avrupa’nın ve dünyanın tüm sanat ve kültür severlerine açmaktadır. İstanbul odaklı olarak gerçekleşecek pek çok uluslararası ve Avrupalı proje, 2010 yılı ajandasındaki yerlerini almaya hazırlanmaktadır.

İstanbul’da 2010 Avrupa Kültür Sanat Başkenti ruhunu tam anlamıyla yaşatmak için yepyeni kültür sanat merkezleri yapılmaya, festivaller düzenlenmeye, evrensel kültürel mirası canlandırmak, şehrin kültür sanat altyapısını en geniş katılımı sağlayacak biçimde güçlendirmek, kültür ve sanat eksenli devasa bir kentsel dönüşüm gerçekleştirmek üzere şimdiden pek çok projeye başlanmıştır.

Bu coşku ve yaratıcılığın getirdiği muhteşem hareketlilik, 2010’da evrensel bir katılımla doruk noktasına ulaşacaktır. Kültür ve sanatın medeniyetleri birleştiren gücü, 2010’da, İstanbul’da, Avrupa’yla, tüm dünyayla birlikte dolu dolu yaşanacaktır. İstanbul’un eşsiz kültürel mirası ve yaratıcı kültür kapasitesinin turizme yansıtılması, yurtiçi ve yurtdışında İstanbul’a ilişkin var olan algıların güçlendirilmesi ve zenginleştirilmesi, turizm açısından gerekli kentsel altyapının iyileştirilmesi, hizmet kalitesinin yükseltilmesi çalışmaları ile İstanbul’un önemli bir kültür turizmi destinasyonu olmasına da katkıda bulunulması hedeflenmektedir.

İstanbul’un sadece tarihi birikimi ile değil, kültür sanat etkinlikleri ile de uluslararası arenada etkin tanıtımın yapılması sayesinde, gerçek bir kültürel deneyim yaşamak isteyen ziyaretçilerin İstanbul’a yönlendirilmesi ve ziyaretçilerin kentteki ortalama kalış sürelerinin uzatılması, hem İstanbul’un tanıtımına katkıda bulunacak hem de çeşitli ticari faaliyet kollarında daha fazla gelir elde edilmesini sağlayacaktır.

Bu durumun sonucu olarak da İstanbul, ekonomik anlamda turizm hareketliliğinden daha fazla yararlanabilecektir.

İstanbul'un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmasının sağladığı katkılar:

• İstanbul'un adı, 2006 yılından başlayarak dünya kültür sanat gündeminin merkezine oturacak.
• Tarihi boyunca farklı kültürleri bir arada yaşatan İstanbul, sahip olduğu dünya kültür mirasını tüm zenginliğiyle Avrupa’yla paylaşacak.
• İstanbul, kültür varlılarımızın korunacağı ve çağdaş müzecilik anlayışıyla sergileneceği yeni müzeler kazanacak.
• Katılımcı bir yaklaşımla oluşturulacak kentsel dönüşüm projeleri bir yandan kentin çehresini değiştirecek, öte yandan kentlinin yaşam kalitesini yükseltecek. • İstanbul yeni kültür mekanlarına kavuşacak, kentin kültür altyapısı güçlendirilecek.
• İstanbullular farklı sanat disiplinleriyle kucaklaşacak, İstanbullu gençler sanatsal yaratıcılıkla daha yakın bir ilişki kurma olanağı bulacak.
• İletişimden organizasyona, eğitimden tasarıma pek çok yeni iş sahaları açılacak, Avrupa’yla kültürel ilişkilerin gelişmesinin yanı sıra ekonomik ilişkiler de gelişecek.
• İstanbullu sanatçılar, yaratıcılar uluslararası alana açılacak.
• Uluslararası projeler bir yandan Avrupa ülkelerine Türk kültürünü tanıtacak, öte yandan Avrupalı ve Türk sanatçılar arasında esin paylaşımına olanak sağlayacak.
• İstanbul, 2006 yılından başlayarak, Avrupa ve dünyanın dört bir yanından pek çok kültür sanat insanının yanı sıra pek çok seçkin medya temsilcisini de misafir edecek; bir dünya kültür başkenti olarak uluslararası alanda ününü perçinleyecek.
• İstanbul’un Avrupa Kültür Başkentliği’nden en önemli kazanımı, yöneten ve yönetilenlerin İstanbul için birbirlerine dayanarak, güvenerek, bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaşarak ortak refahları için el ele çalışıp üretecekleri yepyeni bir yönetişim anlayışına kavuşmaları olacak.
• Kentlilik bilinci gelişecek, İstanbullular kentlerinin sahip olduğu değerleri keşfederken böyle bir kentte yaşama şansına sahip oldukları için gurur duyacaklar.

Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
17 Şubat 2010       Mesaj #6
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
'İstanbul'un 'Kültür Başkenti' statüsü askıya alınsın'


Wall Street Journal gazetesince yayımlanan bir makalede Türkiye'deki YouTube yasağı sert dille eleştirilirken Türkiye'nin bu yıl "Avrupa'nın Kültür Başkenti"nin ilan edildiği anımsatılarak "YouTube'nun yasaklanmasının, bırak kültürel, Avrupalı hiçbir yönü yoktur. Türkiye'nin 'Kültür Başkenti' statüsü, yasak kaldırılıncaya dek askıya alınmalı" denildi.

ABD'nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Türkiye'deki YouTube yasağının eleştirildiği, "Türkiye'nin İnternet baskılaması" başlıklı bir makale yayımladı. CyberDissidents.org Direktörü David Keyes imzasını taşıyan makalede "Vatandaşların YouTube'yu görmesinin yasaklanmasının, bırak kültürel, Avrupalı hiçbir yönü bulunmuyor" yorumu yapıldı. David Keyes, makalesinin başında şunları yazdı:

"İstanbul'un kalbindeki Sıraselviler sokağında bulunan otel balkonundan, neden bu hareketli, modern metropolisin Avrupa Birliği'ne katılmayı hak ettiğini net bir biçimde görebiliyorum. Türkiye, güçlü bir ekonomisi olan ve Ortadoğu'nun geri kalan kısmının umutsuzluğu ve işlevsizliğine şaşırtıcı bir alternatif ortaya koyan, gururlu ve ılımlı bir Müslüman demokrasi. Doğu ile Batı, laiklik ile gelenek, din ile hoşgörü arasındaki bu bağ, beni o kadar etkiliyor ki Türkiye'nin AB üyeliğinin lehinde bir YouTube videosu yapmaya karar veriyorum. Veya en az, YouTube, hükümetçe bloke edilmezse idi, yapacağım buydu."

2008 yılından beri Türklere, İnternet'teki en popüler sitelerinden birine erişimin yasaklanmış bulunduğuna işaret edilen makalede yasak için "derin güvensizlik ve insanın en temel haklarının baskı altına alınması" nitelemeleri kullanıldı.

'Türkiye ile İran yakında yerlerini değiştirebilir' iddiası
Türkiye uzmanı Prof. Bernard Lewis'e gönderme yaptığı makalesinde Keyes, "Ünlü Princeton Profesörü Bernard Lewis, defelarca beni, Türkiye ile İran'ın yakın gelecekte yerlerini değiştirebileceği yönünde uyardı. Onun demek istediği, Türkiye'nin giderek radikalleştiği, İran'ın ise gerçek bir demokratik devrimin eşiğinde olabileceğidir. Bu teori, bazı Türklere anlattım ve birçoğu, bununla mutabık değil. Ancak Türkiye'nin ikili bir oyun oynadığı konusunda kuşku yok" denildi.

WSJ'daki makalede despotluğun, birdenbire değil, insanların koşullandırıldığı, sessiz kalmaları için korkutulduğu yavaş bir süreç olduğu vurgulanan makalede İstanbul'un, 2010 yılındaki "Avrupa Kültür Başkenti" olarak ilan edildiği anımsatılarak bunun da Türkiye'ye kültür gelişmesini, dünyaya sergileme şansını verdiğine dikkat çekildi. Makalede şöyle devam edildi:

"Ancak vatandaşların YouTube'yi görmelerinin yasaklanmasının, bırak kültürel, Avrupalı hiçbir yönü yoktur. Türkiye'nin, 'Kültür Başkenti' statüsünün bu yasak kaldırılıncaya dek askıya alınmalı."

(ekolay)


Benzer Konular

3 Mart 2009 / ThinkerBeLL Kültür
3 Mart 2009 / ThinkerBeLL Turizm
28 Ekim 2007 / Galacticos Taslak Konular
29 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap