Arama

Kibirlilik nedir? - Tek Mesaj #3

RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
5 Mart 2010       Mesaj #3
RivaN - avatarı
Ziyaretçi
Kibir çeşitlidir. Her insanın kibirlendiği yerler farklı olabilir. Bir insan kendinin kibirli olduğunu bilebilir mi? Çok kolay bilir. Bir kimse herhangi bir hususta kendini başkasından üstün görüyorsa kibirlidir. Çünkü büyüklük ve üstünlük ancak Allaha mahsustur.
Yanına başkasının oturmasını istememek ve hastalarla birlikte oturmamak evinin işini alıp evine getirmemek ve kullanılmış elbisesini tekrar giymekten hoşlanmamak iş başında iş elbisesi giymek istememek fakirlerin davetine gitmek istemeyip zenginlerinkini tercih etmek akrabasının ve çocuklarının ihtiyaçlarını temin etmemek doğru sözü haklı tenkidleri kabul etmeyip münakaşa etmek kusurunu kabahatini bildirenlere teşekkür etmemek içeri girince oradakilerin ayağa kalkmaları hoşuna gitmek gibi şeyler kibir alametidir.
Bir yere giderken arkadaşı önce girince ona (İnsan nezaket icabı olsun siz buyurun demez mi?) demek veya düşünmek yahut önce arkadaşının selam vermesini beklemek kibir alametidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Selamı önce veren kibirden beridir.) [Beyhekî]
Bir yere girerken arkadaşına (Sen gir) diye emir vermek önce girmesi için ısrar etmek de ekseriya kibir alametidir. Orada tevazu göstermesi yapmacıktır. Cüneyd-i Bağdadi hazretleri (Tevazu göstermeye çalışmak da kibirdir. Çünkü kendinde bir varlık hisseden tevazu göstermeye çalışır. Gerçek tevazu ehli kendinde bir varlık hissetmez ki tevazu göstermeye çalışsın. Onun tevazuu tabiidir yapmacık değildir.) buyuruyor.
Bir kimse tevazu göstermek için (Ben Besmelenin "Be"sinin altındaki noktayım.) deyince Şibli hazretleri (Kendine bir mevki mi gösteriyorsun?) buyurdu. Kendini birşey zanneden kimsenin tevazudan nasibi olmadığını bildirdi.
Bazısı da (Bu günahkâr bu fakir) diyerek kendinin tevazu ehli olduğunu göstermeye çalışır. Bir günahını söyleyince hemen kızar. O zaman sözünde yapmacık olduğu anlaşılır. Din büyükleri de "bu fakir" diye kullanırlar. Fakat bunlar böyle sözlerinde samimidir.
Tevazu göstermekle tevazu sahibi olmak çok farklıdır. Tevazu sahibi övülmüş tevazu göstermeye çalışan ise yerilmiştir. Kibirlenmekle kibirli görünmek de böyle farklıdır. Kibirliye karşı kibirli görünmek sevabdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kibirliye kibirli görün! Böylece onu hakir ve küçük düşürmüş olursun.) [İ. Gazalî]