Arama


_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
21 Mart 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

MAGELLAN, Fernao


(1480 Mactan - 1521 Filipinler)
Portekizli denizci.

Asıl adı Fernao de Magalhaes'tir. Soylu bir ailenin oğluydu. Denizciliğe Portekiz donanmasında başladı. Katıldığı Hindistan seferlerinde ve deniz savaşlarında başından birçok serüven geçti. Bu yolculuklar Magellan'a doğudan olduğu gibi batıdan da gidilerek Pasifik'e çıkabileceğini öğretti. Denizcilik ve kozmografya konularında uzun çalışmalar yaptı.

1517'de Sevilla'ya giderek İspanya hesabına çalışmaya başladı. Burada İspanya kralının da desteğini sağladı ve ünlü yolculuğuna çıktı (20 Eylül 1519). Bir yıldan uzun süren bu yolculuk, daha başta anlaşmazlıklarla başladı; isyanlar, kanlı olaylar ve kargaşalıklarla sürdü, fakat sonunda Magellan, elinde kalan üç gemiyle, sonradan kendi adını alan boğazdan geçip Büyük Okyanus'a çıkmayı başardı (28 Kasım 1520).

Büyük güçlüklere karşın yolculuğunu doğuya doğru sürdürerek sonunda Filipinler'e ulaştı (1521). Yolculuk boyunca çok durgun olduğu için Büyük Okyanus'a Pasifik adını veren de Magellan'dır. Burada adaların yerli kralları arasındaki bir savaşa katıldı ve öldürüldü (27 Nisan 1521). Magellan bu yolculuğuyla Asya'ya batıdan da gidilebileceğini kanıtladı. Magellan'ın bu keşfi, dünya deniz ulaşımında çok önemli bir aşamaydı. Bu yolculuk sırasında Magellan'ın yanında bulunan Pigafetta, yolculuğu bütün ayrıntılarıyla anlatan bir seyahatname yazdı ve Magellan'ın yetenekleriyle, denizcilik tarihinin bu büyük keşfini belgeledi.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 18 Eylül 2016 01:28