Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ağustos 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Aforizma

Aforizma, çeşitli konularda kesinlikle bilinmesi gereken kural ve özellikleri birkaç kelime ile öz ve âhenkli olarak anlatan cümle, bir çeşit vecize veya bir slogandır. Kelime anlamı özdeyiştir, ancak günümüzde geniş zamanla çekilen TV dizilerinde ve köşe yazarlarının ortaya attığı her derin anlamlı cümle aforizma muamelesi görmektedir.
Aforizma derin anlamı olan geniş duygu ve anlatıların tek ve sloganımsı cümle şeklini almış halidir; yani derin duygu tasvirleri ve onlarca kelimeyle ifade edilmeye çalışılanın tek solukta çıkmasıdır.
"Damarlarımdaki kan gibisin; varlığını her an hissetmiyorum ama yokluğunda yaşayamam."
J. Saramago
Sayetunlu edebiyatçıların kitaplarındaki kahramanların ağzından yazılanları, yazarların fikri kabul etmek yorum yapmak olur ve sık sık özellikle Oscar Wilde için bu hataya düşülür.
Aslında aforizmanın tanımını da yine aforizmaları ile de ses getiren Friedrich Wilhelm Nietzsche
yapmıştır. Nietzsche, aforizmalarıyla ünlü bir filozoftur. Bazen onlarca sayfa ile anlatamadığınız bir konuyu Nietzsche bir kaç cümle ile muhteşem bir şekilde açıklamıştır:
" Benim arzum, başkalarının bir kitapta anlattıkları şeyi 10 cümlede anlatabilmektir. "
Zaten bu aforizmanın üstüne de aforizma hakkında bir şey söylemek gevezelik etmek olur sözcüğün kökeni Latincedeki "aphorismus" sözcüğüdür.


Biz de kendi aforizmalarımızı yazalım.
İyi eğlenceler Msn Happy