Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
01:30, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazartesi, 13 Mayıs 2024 - 01:30
Arama
MaviKaranlık Forum
Japon Ayvası Yetiştiriciliği
-
Tek Mesaj #1
_Yağmur_
VIP
VIP Üye
19 Nisan 2010
Mesaj
#1
VIP
VIP Üye
Japon Ayvası Yetiştiriciliği
Bilimsel Sınıflandırma
Alem:
Plantea
Şube:
Magnoliophyta
Sınıf:
Magnoliopsida
Takım:
Rosales
Familya:
Rosaceae
Botanik Adı
: Chaenomeles
Türkçe Adı:
Japon ayvası
Japonya’ da doğal olarak bulunan Japon ayvası; yazın yeşil, 3 m kadar boylanabilen, sık dallı, yaygın ve bodur gelişen bir çalı türüdür. Dalları dikenli, yaprak kenarları testere
dişli, 3-5 cm uzunluğundadır.
Şekil olarak yumurta veya oval şeklinde, üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü açık renkli, tüysüz ve sapı kısadır. Çiçeklerin birkaç tanesi bir arada buket halinde, koyu kırmızıdan beyaza kadar değişen renk alır. Erken ilkbaharda mart-nisan aylarında yapraklanmadan önce çiçek açar. Bazı yıllar kış aylarında da çiçek açabilir. Meyve ayvaya benzer ve sarı yeşil renkli güzel kokuludur. Ayrıca meyvesi de yenebilir.
Üretimi
Üretimi; tohum, daldırma ve çelik ile olur.
Tohumla üretimde tohumlar ekilmeden önce 4 0C’ de 2–3 ay katlanarak çimlendirilir.
Sonbaharda direkt açık araziye ekilerek üretilebilir. Ancak tohumdan çıkan bitkilerde açılma görüldüğünden çiçek renklerinde farklılıklar görülür.
Bu yüzden de tohumla üretim tavsiye edilmez. Çelikle üretimde çelikler haziran ayında o yılki taze sürgünlerden 6–7,5 cm uzunluğunda alınır. % 8’ lik toz IBA ile muamele edilerek soğuk yastıklara hazırlanmış yerlerine dikilir. Soğuk yastıklarda hazırlanan yerleri 2 kısım peat ve 1 kısım kumdan oluşur. Yaklaşık 1 ay sonra köklenen çelikler yine soğuk yastıklara 15–20 cm aralılarla dikilir. Bitkiler iyice kök salana kadar üzerlerine gölgeleme yapılır. Daha sonra bu gölgeleme kaldırılır. Takip eden ilkbaharda bitkiler soğuk yastıklardan sökülerek açık alanda geliştirme yerlerine dikilir. İkinci yılın sonunda bitkiler 30–60 cm boy alır. Kök çelikleri ile de üretim yapılmaktadır. Ocak ayında ana bitkiler sökülerek ana bitkiye yakın olan köklerden 7,5 cm uzunluğunda ve 0,8 cm çapında çelikler hazırlanır. Alınan bu çelikler eşit peat ve kum karışımına yatay olarak yatırılarak üzerleri yine aynı harçla 1 cm kalınlığında örtülür. Köklenen bitkiler sonbaharda buradan sökülerek kaplara, soğuk yastıklara veya açık alanlara alınarak şaşırtılır.
Üçüncü yılın sonunda bitki boyu 60–70 cm’ e gelir. Daldırma ile üretim için bitkilerin ilkbaharda sert bir budamaya tabi tutularak kuvvetli sürgünler vermesi sağlanır. Daldırma şubat-mart aylarında yapılır ve 15 cm’ lik uç kısmının toprak üzerinde kalması ile yapılır. İlkbaharda bitkiler yerlerinden sökülerek geliştirme yastıklarına dikilir. Japon ayvası, aynı zamanda dip sürgünleri ile de üretilebilir. Özellikle yaşlı bitkiler fazla miktarda dip sürgünü verir. İyi köklenen dip sürgünleri, kış aylarında sökülerek kullanılabilir.
Ekolojik İstekleri
Ilıman ve serin iklimlerde yetiştirilebilir. Her türlü toprağa rahatlıkla uyum sağlar. Güneşli ortamları tercih eder.
Peyzajda Kullanımı
Japon ayvaları park ve bahçelerde tekli, üçlü veya beşli gruplar halinde veya çit bitkisi
olarak kullanılabilir.
Önemli Türleri
Chaenomeles japonica
en önemli türüdür.
Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Karaleke, yaprak bitleri ve akarlar ile mücadele edilmelidir.
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Cevapla
Kapat
Saat: 01:30
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...