Arama

Japon Ayvası Yetiştiriciliği

Güncelleme: 19 Nisan 2010 Gösterim: 9.208 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Nisan 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Japon Ayvası Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar


Chaenomeles speciosa fl800
  • Bilimsel Sınıflandırma
    • Alem: Plantea
      • Şube: Magnoliophyta
        • Sınıf: Magnoliopsida
          • Takım: Rosales
            • Familya: Rosaceae
              • Botanik Adı: Chaenomeles
                • Türkçe Adı: Japon ayvası
450px Chaenomeles japonica 1

Japonya’ da doğal olarak bulunan Japon ayvası; yazın yeşil, 3 m kadar boylanabilen, sık dallı, yaygın ve bodur gelişen bir çalı türüdür. Dalları dikenli, yaprak kenarları testere
dişli, 3-5 cm uzunluğundadır.
Şekil olarak yumurta veya oval şeklinde, üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü açık renkli, tüysüz ve sapı kısadır. Çiçeklerin birkaç tanesi bir arada buket halinde, koyu kırmızıdan beyaza kadar değişen renk alır. Erken ilkbaharda mart-nisan aylarında yapraklanmadan önce çiçek açar. Bazı yıllar kış aylarında da çiçek açabilir. Meyve ayvaya benzer ve sarı yeşil renkli güzel kokuludur. Ayrıca meyvesi de yenebilir.

Üretimi

Üretimi; tohum, daldırma ve çelik ile olur.
Tohumla üretimde tohumlar ekilmeden önce 4 0C’ de 2–3 ay katlanarak çimlendirilir.
Sonbaharda direkt açık araziye ekilerek üretilebilir. Ancak tohumdan çıkan bitkilerde açılma görüldüğünden çiçek renklerinde farklılıklar görülür.
Bu yüzden de tohumla üretim tavsiye edilmez. Çelikle üretimde çelikler haziran ayında o yılki taze sürgünlerden 6–7,5 cm uzunluğunda alınır. % 8’ lik toz IBA ile muamele edilerek soğuk yastıklara hazırlanmış yerlerine dikilir. Soğuk yastıklarda hazırlanan yerleri 2 kısım peat ve 1 kısım kumdan oluşur. Yaklaşık 1 ay sonra köklenen çelikler yine soğuk yastıklara 15–20 cm aralılarla dikilir. Bitkiler iyice kök salana kadar üzerlerine gölgeleme yapılır. Daha sonra bu gölgeleme kaldırılır. Takip eden ilkbaharda bitkiler soğuk yastıklardan sökülerek açık alanda geliştirme yerlerine dikilir. İkinci yılın sonunda bitkiler 30–60 cm boy alır. Kök çelikleri ile de üretim yapılmaktadır. Ocak ayında ana bitkiler sökülerek ana bitkiye yakın olan köklerden 7,5 cm uzunluğunda ve 0,8 cm çapında çelikler hazırlanır. Alınan bu çelikler eşit peat ve kum karışımına yatay olarak yatırılarak üzerleri yine aynı harçla 1 cm kalınlığında örtülür. Köklenen bitkiler sonbaharda buradan sökülerek kaplara, soğuk yastıklara veya açık alanlara alınarak şaşırtılır.

800px Chaenomeles japonica 002
Üçüncü yılın sonunda bitki boyu 60–70 cm’ e gelir. Daldırma ile üretim için bitkilerin ilkbaharda sert bir budamaya tabi tutularak kuvvetli sürgünler vermesi sağlanır. Daldırma şubat-mart aylarında yapılır ve 15 cm’ lik uç kısmının toprak üzerinde kalması ile yapılır. İlkbaharda bitkiler yerlerinden sökülerek geliştirme yastıklarına dikilir. Japon ayvası, aynı zamanda dip sürgünleri ile de üretilebilir. Özellikle yaşlı bitkiler fazla miktarda dip sürgünü verir. İyi köklenen dip sürgünleri, kış aylarında sökülerek kullanılabilir.

chaenomeles20speciosa20toyo20nishiki

Ekolojik İstekleri
Ilıman ve serin iklimlerde yetiştirilebilir. Her türlü toprağa rahatlıkla uyum sağlar. Güneşli ortamları tercih eder.

Peyzajda Kullanımı

Japon ayvaları park ve bahçelerde tekli, üçlü veya beşli gruplar halinde veya çit bitkisi
olarak kullanılabilir.

Önemli Türleri

5345 ROSACEAE Chaenomeles japonica


800px Chaenomeles japonica2

Chaenomeles japonica en önemli türüdür.

Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar

Karaleke, yaprak bitleri ve akarlar ile mücadele edilmelidir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

28 Temmuz 2006 / Mystic@L Edebiyat
13 Ağustos 2008 / Misafir Edebiyat
15 Ağustos 2011 / Misafir Edebiyat
11 Nisan 2011 / _Yağmur_ Ziraat
2 Ekim 2008 / KisukE UraharA Edebiyat