Arama

Engin Cezzar - Tek Mesaj #2

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
31 Mayıs 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Engin Cezzar (d. 1940, İstanbul) Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.
Robert Kolej'de başlayan tiyatro ilgisi üzerine, ABD'de Yale Drama School'da ve Actors Studio'da eğitim alarak tiyatro sanatçısı oldu.
"Hamlet" rolü ile İstanbul Şehir Tiyatrolarında oyunculuğa başladı. Daha sonra kurdukları Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosu ile yıllarca oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. Dormen Tiyatrosu, Devekuşu Kabare, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Antalya Devlet Tiyatrosunda çalıştı. Sinema ve dizi filmlerde de rol alan sanatçı, "Kaldırım Serçesi" adlı filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını da üstlendi. Eşi Gülriz Sururi'nin yazdığı "Ayşe Opereti"`ni yönetti. Hakkında yazılmış Engin Cezzar'ı Takdimimdir adlı biyografik bir kitap bulunmaktadır.

Rol aldığı bazı oyunlar

• Kız Tavlama Sanatı
  • Ayak Takım Arasında
  • Teneke
  • Keşanlı Ali Destanı
  • Midas'ın Kulakları
  • Canlı Maymun Lokantası
  • Otello
  • Hamlet
Yönettiği bazı oyunlar
  • Ayşe Opereti
  • Kadı
Filmografi
  • Sağır Oda - 2006
  • Abdülhamit Düşerken - 2002
  • Hızır Bey - 2000
  • Kaldırım Serçesi - 1989
  • Keşanlı Ali Destanı - 1988
  • Bay Alkolü Takdimimdir - 1981
Vikipedi

engincezzardanelestiril

Engin Cezzar'dan Eleştiriler

53 Yıllık Tiyatrocu Engin Cezzar Yetiştirdiği Öğrencileri Özgü Namal, Naz Elmas, Özge Özberk, Şevket Çoruh ve Tülin Özen'i 'Orada Neler Oluyor'da Değerlendirdi.

İKİ KEZ EVLENİP BOŞANDIĞI GÜLRİZ SURURİ

Engin Cezzar 2 kez evlenip boşandığı Gülriz Sururi ile olan aşkını anlattı. Engin Cezzar 'Eskiden benim için gümüş köstek takardı/hafif şehla bakardı/yaktı mı kalpten yakardı' derlerdi. Gençken çok hayranım vardı. Ama ben bir tek Gülriz'e aşık oldum. Onu ilk Beyoğlu'nda gördüm. Kocaman gözleri, incecik beli, dünya güzeli bacakları ile eşek arısına benziyordu. Hala da onu 'eşek arım' diye severim. Biz tahinle pekmez, saleple tarçın gibiyiz.

NAZ ELMAS

Özcan Deniz ile çevirdiği 'Haziran Gecesi' yüzünden biraz değişti. O zaman öğrenciydi, öyle bir şöhret oldu ki, daha alt yapısını doldurmadan yıldız haline geldi. Sanatsal bir geçmişi, hayat felsefesi de yoktu. Hızlı çıktı ve hızlı indi. Keşke şöhret onu sonra bulabilseydi ve Naz onu kaldırabilseydi, kaldıramadı.

ÖZGÜ NAMAL

İnce ve narin vücuduna hiç yakışmayan bir ses tonu vardır. Geceden kalma assolistler gibi kısık konuşur. Star olacağını hiç tahmin etmezdim. O ışığı onda görmemiştim. Beni şaşırttı.

ÖZGE ÖZBERK

O gözlerine vuruldum. Hala da Özge'nin gözlerinin içine bakmayı çok severim. Gözleriyle oynar o. Öyle bakar ki bir adamı bayıltabilir.

TÜLİN ÖZEN

Gözleri Atatürk gibi derin ve deli bakar. Beni derinden etkiler. Tülin'in tiyatro dışında bir şey yapamaz diye düşündüm. Ama Altın Portakal'ı aldı. Beni acayip şaşırttı. Bunların arasında gerçek star o olacak.

ŞEVKET ÇORUH

Bana geldiğinde artık ünlüydü. Öğrettiklerimizi biraz küçümserdi. 'Ben zaten oldum, bunları öğrenmeme gerek yok' diye bir tavrı vardı. Pek öğretmen-öğrenci ilişkimiz olamadı.