Arama

Engin Cezzar

Güncelleme: 28 Ocak 2017 Gösterim: 8.055 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Mayıs 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Engin Cezzar, 1935 doğumlu yönetmen, tiyatro ve dizi oyuncusu. Yale Drama School ve Actors Studio’da eğitim gören Cezzar, aynı zamanda 24 yaşındayken dünyanın en genç Hamlet’iydi. Cezzar 2006 yılından beri Sağır Oda adlı dizide, 'Afşar Kırımlı' karakterini canlandırıyor.

Sponsorlu Bağlantılar
Engin Cezzar, Mehmet Seha Cezzar ve Fatma Melek Cezzar’ın ilk çocuğu olarak 1935’de İstanbul’da dünyaya geldi. Annesinin ısrarıyla küçük yaşta keman dersleri almaya başlayan cezzar, diğer yandan Galatasaray yüzme takımına seçildi. İlkokuldan sonra Robert Kolej’e devam eden Cezzar, tiyatroya ilgi duymaya başladı. Üçüncü sınıftayken Jül Sezar oyununda 'Antonius' rolünde oynadı ve bu rolle olduğu kadar, William Sheakspeare ingilizcesini iyi kullanmasıyla da dikkatleri üzerine çekti. Oyunlarda yer almaya devam eden cezzar, son sınıftayken oynadığı Othello’nun ardından tiyatrocu olmaya karar verdi.
Robert Kolej’den mezun olmasının ardından Yale Üniversitesi’ne kabul edildi. Henüz 20 yaşındaydı ve ilk yılında küçük çaplı oyunlarda oynadı. Bir sonraki yıl İsveçli yazar August Strindberg’e ait 12. Charles’da 'Charles rolünü' canlandırmaya başladı. Al Pacino, Marlon Brando, Robert De Niro gibi oyunculara da eğitim veren, metot oyunculuğun kalesi Actors Studio’nun öğrencisi olma şansını yakaladı ve Yale Drama School’u bırakarak, eğitimine burada devam etti.

Yaz tatili sırasında Muhsin Ertuğrul’dan gelen teklifle Ertuğrul’un sahneye koyduğu, Hamlet’de başrol oynamak için Ellia Kazan’la (yönetmen ve Actors Studio’nun kurucularından) olan kontratına rağmen Türkiye’de kalmaya karar verdi. İstanbul Şehir Tiyatrolarında 180 kez sergilenen oyunda Cezzar, 24 yaşındayken oynadığı bu rolle dünyanın en genç Hamlet’i oldu. Cezzar bu rolle ilgili şöyle konuşmuştu:

''Oynarken her akşam ezildim. Hamlet rolünü hazırlamak kolay, oynamak zor gelmişti. ''
Cezzar daha sonra Dormen Tiyatrosu, Devekuşu Kabare ve Antalya Devlet Tiyatrosunda roller aldı; oyunlar sahneledi. Bir dönem Trt’de Turnuva adlı programın sunuculuğunu yaptı. Televizyon için çekilen 'Bay Alkolü Takdimimdir', Genco Erkal’ın yönettiği 'Keşanlı Ali Destanı' ve yönetmenliğini kendisinin üstlendiği 'Kaldırım Serçesi’nde rol aldı. Aynı zamanda 'Price of the Ticket' ve 'Timeline' adlı yabancı ortaklı yapımlarda oynadı. 2002 yılında Ziya Öztan’ın yönettiği 'Abdülhamit Düşerken' adlı geniş oyuncu kadrosuna sahip filmde, 'Sait Paşa' rolünü oynadı.

Engin Cezzar, 28 Eylül 1968’de evlendiği tiyatro oyuncusu Gülriz Sururi ile birlikte, Engin Cezzar-Gülriz Sururi Tiyatrosu’nu kurdu. Tütün Yolu, Çikolata Sevgilim, Aklın Oyunu, Othello ve aralarında en çok ses getireni olan Keşanlı Ali Destanı oyunlarında iki sanatçı birlikte oynadı. Cezzar son olarak Gülriz Sururi'nin yeniden kaleme aldığı Ayşe Opereti’ni yönetti ve 2006 yılından beri Sağır Oda adlı dizide 'Afşar Kırımlı' karakterini canlandırıyor.

Biyografi Konusu: Engin Cezzar nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
31 Mayıs 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar
Engin Cezzar (d. 1940, İstanbul) Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.
Robert Kolej'de başlayan tiyatro ilgisi üzerine, ABD'de Yale Drama School'da ve Actors Studio'da eğitim alarak tiyatro sanatçısı oldu.
"Hamlet" rolü ile İstanbul Şehir Tiyatrolarında oyunculuğa başladı. Daha sonra kurdukları Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosu ile yıllarca oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. Dormen Tiyatrosu, Devekuşu Kabare, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Antalya Devlet Tiyatrosunda çalıştı. Sinema ve dizi filmlerde de rol alan sanatçı, "Kaldırım Serçesi" adlı filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını da üstlendi. Eşi Gülriz Sururi'nin yazdığı "Ayşe Opereti"`ni yönetti. Hakkında yazılmış Engin Cezzar'ı Takdimimdir adlı biyografik bir kitap bulunmaktadır.

Rol aldığı bazı oyunlar

  • Kız Tavlama Sanatı
  • Ayak Takım Arasında
  • Teneke
  • Keşanlı Ali Destanı
  • Midas'ın Kulakları
  • Canlı Maymun Lokantası
  • Otello
  • Hamlet
Yönettiği bazı oyunlar
  • Ayşe Opereti
  • Kadı
Filmografi
  • Sağır Oda - 2006
  • Abdülhamit Düşerken - 2002
  • Hızır Bey - 2000
  • Kaldırım Serçesi - 1989
  • Keşanlı Ali Destanı - 1988
  • Bay Alkolü Takdimimdir - 1981
Vikipedi

engincezzardanelestiril

Engin Cezzar'dan Eleştiriler

53 Yıllık Tiyatrocu Engin Cezzar Yetiştirdiği Öğrencileri Özgü Namal, Naz Elmas, Özge Özberk, Şevket Çoruh ve Tülin Özen'i 'Orada Neler Oluyor'da Değerlendirdi.

İKİ KEZ EVLENİP BOŞANDIĞI GÜLRİZ SURURİ

Engin Cezzar 2 kez evlenip boşandığı Gülriz Sururi ile olan aşkını anlattı. Engin Cezzar 'Eskiden benim için gümüş köstek takardı/hafif şehla bakardı/yaktı mı kalpten yakardı' derlerdi. Gençken çok hayranım vardı. Ama ben bir tek Gülriz'e aşık oldum. Onu ilk Beyoğlu'nda gördüm. Kocaman gözleri, incecik beli, dünya güzeli bacakları ile eşek arısına benziyordu. Hala da onu 'eşek arım' diye severim. Biz tahinle pekmez, saleple tarçın gibiyiz.

NAZ ELMAS

Özcan Deniz ile çevirdiği 'Haziran Gecesi' yüzünden biraz değişti. O zaman öğrenciydi, öyle bir şöhret oldu ki, daha alt yapısını doldurmadan yıldız haline geldi. Sanatsal bir geçmişi, hayat felsefesi de yoktu. Hızlı çıktı ve hızlı indi. Keşke şöhret onu sonra bulabilseydi ve Naz onu kaldırabilseydi, kaldıramadı.

ÖZGÜ NAMAL

İnce ve narin vücuduna hiç yakışmayan bir ses tonu vardır. Geceden kalma assolistler gibi kısık konuşur. Star olacağını hiç tahmin etmezdim. O ışığı onda görmemiştim. Beni şaşırttı.

ÖZGE ÖZBERK

O gözlerine vuruldum. Hala da Özge'nin gözlerinin içine bakmayı çok severim. Gözleriyle oynar o. Öyle bakar ki bir adamı bayıltabilir.

TÜLİN ÖZEN

Gözleri Atatürk gibi derin ve deli bakar. Beni derinden etkiler. Tülin'in tiyatro dışında bir şey yapamaz diye düşündüm. Ama Altın Portakal'ı aldı. Beni acayip şaşırttı. Bunların arasında gerçek star o olacak.

ŞEVKET ÇORUH

Bana geldiğinde artık ünlüydü. Öğrettiklerimizi biraz küçümserdi. 'Ben zaten oldum, bunları öğrenmeme gerek yok' diye bir tavrı vardı. Pek öğretmen-öğrenci ilişkimiz olamadı.


kyle - avatarı
kyle
VIP katekolamin
2 Temmuz 2010       Mesaj #3
kyle - avatarı
VIP katekolamin
engincezzarsi9fo9rd8
My one regret in life is that I am not someone else.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Ocak 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Engin Cezzar (1935-2017)


Türk tiyatrosunun önde gelen isimlerinden oyuncu Engin Cezzar, 82 yaşında hayatını kaybetti. 6 yıl önce felç geçiren Cezzar, çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu. Tiyatroya ilgisi lise yıllarında başlayan sanatçı, ABD’de eğitim aldı. “Hamlet” rolü ile İstanbul Şehir Tiyatroları'nda oyunculuğa başlayan Cezzar, ilerleyen yıllarda eşi ile kurdukları "Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosu"nda yıllarca oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. Cezzar, "Sağır Oda", "Abdülhamit Düşerken" ile "Keşanlı Ali Destanı" gibi film dizi ve müzikallerde de rol aldı.

Kaynak: Ntvmsnbc (28 Ocak 2017)

Benzer Konular

11 Ekim 2008 / Kral_Aslan Spor tr
9 Mayıs 2017 / KisukE UraharA Siyaset tr
14 Kasım 2006 / Kral_Aslan Edebiyat tr