Arama

İzcilik Nedir? İzcilik - Tek Mesaj #4

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Haziran 2010       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

İzcilik

Ad:  İzcilik2.JPG
Gösterim: 2242
Boyut:  38.5 KB
  • Kuruluş Tarihi 1907
İzcilik; din, dil, ırk, cinsiyet ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen, herkese açık, gönüllü, politik olmayan, eğitim amaçlı, üniformalı bir gençlik hareketidir.

İzciliğin tarihçesi


İzcilik dünyada ilk defa 1907 yılında Britanya ordusundan emekli olan korgeneral Robert Baden-Powel tarafından kurulmuştur. Baden-Powel'in 1908 yılında yazdığı Erkek Çocuklar İçin İzcilik kitabı bütün dünyada büyük bir ilgiyle karşılandı ve izciliğin temelini oluşturdu. 1920İsviçre'nin Cenevre kentinde World Organization of the Scout Movement (Dünya İzcilik Örgütü), 1928 yılında ise World Association of Girl Guides and Girl Scouts (Dünya Kız İzcileri Derneği) İngiltere'nin Londra kentinde kuruldu. Baden-Powel 8 Ocak 1941'de öldüğünde izcilik Türkiye dahil birçok dünya ülkesine yayılmıştı.

Türkiye'deki izciliğin tarihi ise 1910 yıllarına kadar uzanmaktadır. İlk önceleri Galatasaray Lisesi' nde Ahmet Robenson önderliğinde başlayan izcilik daha sonra Edirne İttihat Mektebi, Manastır Öğretmen Okulu ve İstanbul Lisesi, Darrüşşafaka gibi kurumlarda Türkiye'de de hızla yayılmıştır. Dünya Savaşı yıllarında aksayan izcilik, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de katkılarıyla Cumhuriyet döneminde tekrar hız kazanmıştır. Cumhuriyet döneminde izcilik, teşkilatlanma açısından Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı, sonraları da Gençlik Spor ve Milli Eğitim Bakanlıkları bünyelerinde ayrı ayrı yürütüldü. Günümüzde Türkiye'deki izcilik, Milli Eğitim Bakanlığı Okuliçi Beden Eğitimi, spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığı ile Türkiye İzcilik Federasyonu 1992 tarafından yürütülmektedir.

Türkiye İzcilik Federasyonunun yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerine devam eden okul izci grublarıda izcilik çalışmalarına devam etmektedir.100.000 üzerinde izcisi bulunmaktadır; ve Türkiyede ki en büyük yapıya sahiptir. İzci dernekleri Federasyonu ise 5 il düzeyinde TİF den bagımsız izcilik yapmaktadır. İzci Gönüllüleri derneği TİF den bagımsız 2 ilde faaliyetlerine devam etmektedir. Türkiye Kız izciler derneği ise faaliyetlerine TİF den bagımsız Ankarada 1 grup olarak devam etmektedir. Türkiyede (5) ayrı teşkilat olarak izcilik çalışmaları sürdürülmektedir. Dünya İzcilik Teşkilatı Türkiye İzcilik Federasyonunu tanımaktadır.

İzci andı


Tanrıya ve Vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime, izcilik türesine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlâkça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine ant içerim.

İzci Türesi

  • İzci, sözünün eridir. Şeref ve haysiyetini her şeyin üstünde tutar.
  • İzci, yurduna, milletine, ailesine ve izci liderlerine sadıktır.
  • İzci, başkalarına yardımcı ve yararlı olur.
  • İzci, herkesin arkadaşı ve bütün izcilerin kardeşidir.
  • İzci, herkese karşı naziktir.
  • İzci, bitki ve hayvanları sever ve korur.
  • İzci, büyüklerinin sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur.
  • İzci, cesurdur, her türlü şartlar altında neşeli ve güler yüzlüdür.
  • İzci, tutumludur.
  • İzci, fikir, söz ve hareketlerinde açık ve dürüsttür.

İzci parolaları



İzci basamaklarına göre belirlenmiş izci parolaları şunlardır.
Yavrukurt parolası Yavrukurt çok çalışır. İzci parolası İzci daima hazırdır. Ergin izci parolası Ergin izci topluma hizmet eder. Türe: Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından telâffuz edilmiş ve "ilke" kelimesine karşılık olan bir kelimedir. İzciler tarafından o zamandan beri kesintisiz olarak kullanılmıştır. Töre kelimesi ile ilgisi yoktur.

===Parmakların anlamları===
1.Başkalarına her zaman yardımda bulunmak.
2.İzcilik türesine uymak.
3.Tanrıya ve vatana karşı görevleri yerine getirmek.
4.Küçüklerin byüklere saygısı ve bağlılığı.
5.Büyüklerin küçükleri sevmesi ve koruması.
6.Tüm dünya izcilerinin kardeş olduğu ve kopmaz bir bağ ile birbirlerine kenetlenmesi.

Küçük izci gelenekleri



Küçük İzci Andı
Tanrıya ve Vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime, yavrukurt türesine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlâkça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine ant içerim.

Küçük İzci Türesi



Küçük izci türesi aşağıdaki gibidir.
  • Küçük izci, izcinin izinden gider ve her gün bir iyilik yapar.
  • Küçük izci çalışkandır, işinde bıkkınlık ve bezginlik göstermez.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 21 Şubat 2017 00:40 Sebep: düzenlendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.