Arama

Türkiye'de Kadın Olmak - Tek Mesaj #1

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Türkiye’de kadın olmak


MsXLabs.org

Dünyanın neresine giderseniz gidin kadın, sorumlu olmak, korumak, beslemek, güven vermek, eğitmek gibi kavramların merkezine oturtulur. Kadın, her ne kadar ‘aile reisi’ misyonu erkeğe verilmişse de ailenin koruyucusudur en başta.

Çocuklarının karşılaşabileceği en küçük tehdidi fark ederek uzaklaştırmak, onları oluşabilecek tehlikelere karşı hazırlamak ve ailesinin çevresine bir savunma kalkanı oluşturmak kadının sorumluluk kapsamında. Aile bütünlüğünü koruma adına dünyanın her yerinde kadınlar bir şekilde omuzlarına aldıkları ağır yüklerle boğuşuyorlar.

Bu devirde kadın olmak demek ekonomik sorumluluklar, iş stresi, çocukların eğitimi, sağlığı, bakımı ve beslenmesi gibi ailenin yaşam kalitesini yükseltmek adına yapılması gereken her şeyi düşünmek ve yapmak demek aslında. Tüm dünyada zor, zor da, Türkiye’de başka bir muamma kadın olmak. Çok kimlikli olmak demek daha doğru geliyor bir bakıma.

Kadının bir yandan erkekler gibi çalışarak, erkeklerin paylaştığı koltuklarda kendine yer açmaya çabalarken diğer yandan mantıklı, yırtıcı, kararlı olması gerekiyor. İşinde böylesine güçlü karakter sergilerken yorulan bedenini ve beynini iş dönüşü eve dönerken geçirdiği zaman diliminde yeniden formatlaması ve evinde şefkatli, anlayışlı ve uyumlu bir kimlikle ailesinin karşısına çıkması gerekiyor her şeyden öte.

Bunca telaş koşuşturmanın arasında güzel olması da gerekiyor kadının. Bitmek bilmeyen güzelleşme çabaları, ince kalmak, genç görünmek için yapılan diyetler, kürler, güzellik seansları arasında koşuştururken bir yandan işinde güzelliğini giydiği takım elbisenin arkasına saklamak, diğer yandan evinde olabildiğince ön plana çıkarmak yine kadının marifetine kalıyor.

Kadının rolleri bu kadarla da kalmıyor: Saygıdeğer eş, anlayışlı anne, muhteşem ev sahibi, müşfik kadın, en iyi dost, kariyer sahibi, uyumlu, sebatkar, mülayim, iyilik sever, özverili olmak hep kadına düşüyor.

Günümüzde olduğu kadar geçmişte de sıkıntılar ve sorumluluklar getirmiştir Türkiye’de kadın olmak. Hele de üstlendiği misyonu tamamlamaya kararlı kadınlara. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Cumhuriyet'le birlikte pek çok hakka sahip olan Türk kadınlarının, bu kazanımlarla beraber edindikleri mesleklerinde gösterdiği başarılara birkaç örnek vermek adına ilklere imza atmış Türk kadınlarından bazılarını sizlerle paylaşmak isterdik:

Mesleklerinde ilklere imza atmış Türk kadınları

1892: İlk kadın gazeteci Selma Rıza Fransızca olarak Paris'te yayınlanan Meşveret Gazetesi'nde ve Türkçe olarak yayınlanan Şura-yı İmmet gazetesinde çalıştı.

1919: Afife Jale, Hüseyin Suat'ın "Yamalar" adlı oyununda, Emel rolü, Eliza Binemeciyan'ın Paris'e gitmesiyle ortada kalınca Kadıköy'deki Apollon Sineması'nda (sonraki Hale, şimdiki Reks) Emel rolünü oynayarak sahneye çıkan ilk müslüman Türk kadını oldu.

1935: Türkiye Büyük Millet Meclisi 5. Dönem seçimleri sonucunda başta Hatı Çırpan olmak üzere 17 kadın milletvekili ilk kez meclise girdi, ara seçimlerde bu sayı 18'e ulaştı.

1935: İlk kadın doğum uzmanı Dr. Pakize İzzet Tarzi kadın hastalıkları ve doğum alanında uzmanlık eğitimini tamamladı. Tarzi, İstanbul Boğazı'nı yüzerek geçen ilk kadın unvanını da taşıyor.

1936: Eskişehir Askeri Hava Okulu'ndan mezun olan Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen dünyanın ilk kadın savaş pilotu oldu. Gökçen ertesi yıl Dersim'in havadan bombalanmasına katılarak, dünyada sivil halkı bombalayan ilk kadın pilot ünvanını da kazandı.

1950: İlk kadın belediye başkanı (Müfide İlhan) Mersin'den seçildi.

1954: Prof. Dr. Nüzhet Toydemir Gökdoğan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi dekanlığına seçilerek ilk kadın dekan oldu.

1957: Türk ordusunun ilk kadın doktor subayı Dr. Sema Aran teğmen rütbesiyle göreve başladı.

1971: İlk kadın bakan Dr. Türkan Akyol atandı. Akyol aynı zamanda ilk kadın rektördü.

1993: Türkiye'nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller hükümeti kurdu.

2001: Denizli Belediye Başkanı Ali Aygören tarafından işe alınan Fatma Kasapoğlu Türkiye'nin ilk kadın belediye otobüsü şoförü oldu.

2006: Dünyanın en yüksek noktası Everest'te zirveye tırmanan ilk Türk kadın dağcı Eylem Elif Maviş oldu.

2007: Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) ilk kadın başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ seçildi.

2008: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne ilk Türk kadın yargıç Prof. Dr. Ayşe Işıl Karakaş seçildi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 17 Temmuz 2016 11:31
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.