Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
31 Ağustos 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Pika Sendromu (Yabancı Madde Yeme Alışkanlığı)
Alıntı


Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır.


Bu sendrom kısaca yemek olmayan şeyleri aşerme olarak tanımlanabilir. Eğer durup dururken canınız buz, sabun, tebeşir hatta çamur yemek istiyorsa pika sendromu yaşıyorsunuz demektir. Henüz bilim dünyası tarafından açıklanamayan bu sendromun sebepleri arasında biyokimyasal, psikolojik ve kültürel faktörlerin rol oynadığı sanılmaktadır.
Pika sendromu en sık çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Tam olarak yabancı madde yeme alışkanlığı anlamına gelen bu hastalığın nedeni ise daha çok demir, bakır ve çinko eksikliğine bağlı olmaktadır. Yeni vücutta bu elemenletlerin eksikliği bireyde önüne geçilmez bir toprak ya da başka bir madde yeme isteği doğurmaktadır.
İlk 1 yaş içerisinde bebekler ellerine geçeni ağızlarına götürerek sertliğini, yumuşaklığını, yenip yenmediğini öğrenmek isterler. Bu tür geçici denemeler ilk aylarda eşyayı tanıma ve keşfetme olarak değerlendirilebilir. 1 yaşından sonra devam etmesi halinde uyum bozukluğu olarak ele alınması gerekir. Genelde ağza götürülen şeyler içerisinde toprak, kum, kireç, gübre ve kağıt gibi zararlı maddeler vardır. Seyrek de olsa bazı küçük çocukların mobilya kenarını kemirdikleri görülür. Bu davranış genellikle bakımsız, yeterince beslenemeyen, anne sütü almamış, ihmal edilmiş, ilgi, sevgi eksikliği içinde olan, güven duygusu gelişmemiş çocuklarda görülür. Çocuğun gün içinde yalnız bırakılmaması, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanmasına özen gösterilmesi, anne çalışıyorsa bile önceliğin çocukta olması sorunun çözümüne yardımcı olacaktır.

Nasıl Tespit Edilir?
Çocukların hareketleri dikkatli incelendiğinde, pika sendromu kolayca tespit edilebilecek bir tablodur. Açık havada toprak yiyen bir çocuğun kapalı mekânda ayakkabıların altını yaladığı, duvarları kazıyarak çıkan toprak parçalarını yediği veya saksıların altındaki toprakları yediği gözlenebilmektedir. Hatta bazı çocukların kurşun kalemlerin arkasını kemirmeleri, kâğıt yemeleri ve pilleri ısırmaları pika sendromunun habercisidir.
Toprak, kâğıt, pil, kireç, kum, kurşun kalem, boya, gibi maddelerin yenmesi ile ortaya çıkan bu durum, çocukların dünyayı tanıması anlamında her bulduğunu ağzına atması ile karıştırılmaması gerekir. Bu hastalık çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de görülebilir, hatta bazen hamile kadınlarda da toprak yeme olayı ile karşılaşılmaktadır.

Tehlikeleri Nelerdir?
Pika sendromu yabancı cisim yeme alışkanlığı olduğundan yenilen maddeye göre sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklar yanında sistemik bir takım rahatsızlıklara da yol açabilir. Yenilen maddelerin hijyenik olmaması oluşabilecek enfeksiyon ve paraziter hastalıklara da bir nevi davetiye çıkartmaktadır. Ayrıca vücuda alınan yabancı cismin içerdiğine de bağlı olarak zehirlenmelere yol açabilir. Tabiî ki bunların en başında ağır metal zehirlenmeleri (kurşun, civa vb.) gelmektedir.
Pika sendromu yeterli bilinç oluşmamış çocuklarda yani özellikle 1–4 yaş arasında tehlike arz etmektedir. Çünkü bu yaşlarda çocuk, zehirli ve ya tehlikeli olup olmadığını hiç sorgulaman bu maddeleri yemektedir. Ayrıca çocuklarda zekâ gelişimine bağlı olarak pika sendromu da gelişebilir. Vücuttaki çinko ve demir eksikliği çocuğun zihinsel gelişiminde olumsuz rol oynamaktadır.

Tedavisi Nasıldır?
Pika sendromunun tedavisinde öncelikle hastalık tanımlamalıdır. Vücutta demir ve ya bakır, çinko gibi eser elementlerin eksikliği varsa öncelikle bunlar tespit edilmeli ve tedavi uygulanmalıdır. Bu elementlerin eksiklikleri ilaç tedavisi yanında doğal gıdalarla da takviye edilmelidir. Demir eksikliği tespit edilmesi durumunda; karaciğer, yumurta, kuru baklagiller, kırmızı et, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler bolca tüketilmeli ve çinko eksiği için ise; kuru baklagiller, tam buğday unu ve deniz ürünleri tercih edilmelidir. Ayrıca bu hastalığın psikolojik boyutunun da olması kuvvetle ihtimaldir ki bu durumlarda çocuğun bir de bir pedagog tarafından takip edilmesi gerekebilmektedir.


Derlemedir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!