Arama

Pika Sendromu (Yabancı Madde Yeme Alışkanlığı)

Güncelleme: 31 Ekim 2017 Gösterim: 63.914 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
31 Ağustos 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Pika Sendromu (Yabancı Madde Yeme Alışkanlığı)
Alıntı


Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır.


Bu sendrom kısaca yemek olmayan şeyleri aşerme olarak tanımlanabilir. Eğer durup dururken canınız buz, sabun, tebeşir hatta çamur yemek istiyorsa pika sendromu yaşıyorsunuz demektir. Henüz bilim dünyası tarafından açıklanamayan bu sendromun sebepleri arasında biyokimyasal, psikolojik ve kültürel faktörlerin rol oynadığı sanılmaktadır.
Pika sendromu en sık çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Tam olarak yabancı madde yeme alışkanlığı anlamına gelen bu hastalığın nedeni ise daha çok demir, bakır ve çinko eksikliğine bağlı olmaktadır. Yeni vücutta bu elemenletlerin eksikliği bireyde önüne geçilmez bir toprak ya da başka bir madde yeme isteği doğurmaktadır.
İlk 1 yaş içerisinde bebekler ellerine geçeni ağızlarına götürerek sertliğini, yumuşaklığını, yenip yenmediğini öğrenmek isterler. Bu tür geçici denemeler ilk aylarda eşyayı tanıma ve keşfetme olarak değerlendirilebilir. 1 yaşından sonra devam etmesi halinde uyum bozukluğu olarak ele alınması gerekir. Genelde ağza götürülen şeyler içerisinde toprak, kum, kireç, gübre ve kağıt gibi zararlı maddeler vardır. Seyrek de olsa bazı küçük çocukların mobilya kenarını kemirdikleri görülür. Bu davranış genellikle bakımsız, yeterince beslenemeyen, anne sütü almamış, ihmal edilmiş, ilgi, sevgi eksikliği içinde olan, güven duygusu gelişmemiş çocuklarda görülür. Çocuğun gün içinde yalnız bırakılmaması, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanmasına özen gösterilmesi, anne çalışıyorsa bile önceliğin çocukta olması sorunun çözümüne yardımcı olacaktır.

Nasıl Tespit Edilir?
Çocukların hareketleri dikkatli incelendiğinde, pika sendromu kolayca tespit edilebilecek bir tablodur. Açık havada toprak yiyen bir çocuğun kapalı mekânda ayakkabıların altını yaladığı, duvarları kazıyarak çıkan toprak parçalarını yediği veya saksıların altındaki toprakları yediği gözlenebilmektedir. Hatta bazı çocukların kurşun kalemlerin arkasını kemirmeleri, kâğıt yemeleri ve pilleri ısırmaları pika sendromunun habercisidir.
Toprak, kâğıt, pil, kireç, kum, kurşun kalem, boya, gibi maddelerin yenmesi ile ortaya çıkan bu durum, çocukların dünyayı tanıması anlamında her bulduğunu ağzına atması ile karıştırılmaması gerekir. Bu hastalık çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de görülebilir, hatta bazen hamile kadınlarda da toprak yeme olayı ile karşılaşılmaktadır.

Tehlikeleri Nelerdir?
Pika sendromu yabancı cisim yeme alışkanlığı olduğundan yenilen maddeye göre sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklar yanında sistemik bir takım rahatsızlıklara da yol açabilir. Yenilen maddelerin hijyenik olmaması oluşabilecek enfeksiyon ve paraziter hastalıklara da bir nevi davetiye çıkartmaktadır. Ayrıca vücuda alınan yabancı cismin içerdiğine de bağlı olarak zehirlenmelere yol açabilir. Tabiî ki bunların en başında ağır metal zehirlenmeleri (kurşun, civa vb.) gelmektedir.
Pika sendromu yeterli bilinç oluşmamış çocuklarda yani özellikle 1–4 yaş arasında tehlike arz etmektedir. Çünkü bu yaşlarda çocuk, zehirli ve ya tehlikeli olup olmadığını hiç sorgulaman bu maddeleri yemektedir. Ayrıca çocuklarda zekâ gelişimine bağlı olarak pika sendromu da gelişebilir. Vücuttaki çinko ve demir eksikliği çocuğun zihinsel gelişiminde olumsuz rol oynamaktadır.

Tedavisi Nasıldır?
Pika sendromunun tedavisinde öncelikle hastalık tanımlamalıdır. Vücutta demir ve ya bakır, çinko gibi eser elementlerin eksikliği varsa öncelikle bunlar tespit edilmeli ve tedavi uygulanmalıdır. Bu elementlerin eksiklikleri ilaç tedavisi yanında doğal gıdalarla da takviye edilmelidir. Demir eksikliği tespit edilmesi durumunda; karaciğer, yumurta, kuru baklagiller, kırmızı et, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler bolca tüketilmeli ve çinko eksiği için ise; kuru baklagiller, tam buğday unu ve deniz ürünleri tercih edilmelidir. Ayrıca bu hastalığın psikolojik boyutunun da olması kuvvetle ihtimaldir ki bu durumlarda çocuğun bir de bir pedagog tarafından takip edilmesi gerekebilmektedir.


Derlemedir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Eylül 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çocuklarda ve Gebelerde Pika Sendromuna Dikkat Edin!
Besleyici değeri olmayan yabancı madde yeme alışkanlığı anlamına gelen Pika Sendromu hakkında Sağlık Dergisi’ne konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Akar, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen hastalığın, en çok Orta Anadolu’da rastlandığını belirtti.
Sponsorlu Bağlantılar

profdrnejatakar

Yabancı madde yeme alışkanlığı anlamına gelen Pika sendromu, çocukların merakları nedeniyle toprak-kağıt-iplik- kireç- vb gibi normalde yenmeyen maddeleri yemeleriyle ortaya çıkmaktadır. Hastalığın gelişme nedeni ise, daha çok demir, ve çinko eksikliğine bağlı oluyor. Tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen hastalığa, en sık Orta Anadolu’da rastlanıyor.

Alışkanlık Haline Geliyor
Besleyici değeri olmayan yabancı madde yeme alışkanlığı anlamına gelen Pika Sendromu, özellikle 1-4 yaş arası çocuklarda sık görülüyor. Çocukların zeka gelişimini de etkileyen bu hastalık, fark edilmediği takdirde tehlikeli olabiliyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Akar, Pika Sendromu’nun gelişme nedenlerinin daha çok demir ve çinko eksikliğine bağlı olduğunu belirterek, “Kil, toprak, kül, kahve, kağıt, kahve çekirdeği, sünger, tuz, bez, buz, kireç, kum, sabun, boya, saç, pil, gibi maddeler çocuk veya erişkin tarafından alışkanlık haline getirilerek yenmektedir” dedi.
Pika Sendromu’nun Türkiye’de en sık Orta Anadolu Bölgesinde görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Akar, özellikle 1-4 yaş grubu çocuklarda daha sık karşılaşıldığını söyledi
.

Vücutta Oluşabilecek En Önemli Sorunlar Kansızlık ve Gelişme Geriliği
Çocukların nesneleri tanıması anlamında her bulduğunu ağzına atmasıyla başlayabilen bu hastalığın alışkanlık haline gelmesiyle Pika Sendromu’nun oluştuğunu belirten Prof. Dr. Akar, “Pika sonucunda vücutta ortaya çıkabilecek en önemli sorun, demir eksikliğine bağlı olarak gelişen kansızlık ve çinko eksikliğine bağlı gelişme geriliğidir. Bunların yanı sıra bağırsak parazitlerine ait bulgular, karında oluşabilecek ip-kıl yumakları, boya yiyen çocuklarda kurşun birikimi, sindirim sistemi sorunları daha nadir de olsa belirlenebilir” diye konuştu.

Beslenme Bozukluğu Yapıyor
Pika Sendromu’nun beslenme bozukluğuna da yol açabileceğini anlatan Prof. Dr. Akar, şunları söyledi: “Bazı çocuklarda Pika, birkaç ay içinde kendi kendine geçer. Ancak böyle bir durumda bile çocukta demir eksikliğine bağlı kansızlık sürebileceğinden, önemlidir. Çocuklarda demir eksikliği yaygın olarak görülen bir sorundur. Yenilen toprak, kil gibi maddeler besinlerdeki demir ve çinkoyu bağırsak düzeyinde bağladıkları için emilim bozulur, çinko eksikliği ve demir eksikliği kansızlığı oluşturur veya var olan kansızlığı derinleştirir. Eğer Pika, tedavi edilmezse çocuklarda iştahsızlık, sık enfeksiyon, algılamada yavaşlama gibi yan etkileri kalıcı olarak sürebilir. ”

Teşhiste Aile Çocuğun Davranışını İzlemeli
Prof. Dr. Akar, teşhiste ailenin çocukların hareketlerinin dikkatle incelemesi halinde, kolayca tespit edilebileceğini kaydetti. Açık havada toprak yiyen bir çocuğun, kapalı mekânda ayakkabıların altını yaladığı, duvarları kazıyarak çıkan toprak parçalarını yediği veya saksıların altındaki toprakları yediğinin gözlemlenildiğini dile getiren Prof. Dr. Akar, “Hatta bazı çocukların kurşun kalemlerin arkasını kemirmeleri, kâğıt yemeleri ve pilleri ısırmaları pika sendromunun habercisidir. ” dedi

Pika mı Demir Eksikliği Yapar? Yoksa Demir Eksikliği mi Pikaya Yol Açar?
Çocuklarda demir eksikliğinin yaygın olarak görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Akar, “Yenilen toprak, kil gibi maddeler besinlerdeki demir ve çinko’yu barsak düzeyinde bağladıkları için, emilim bozulur, çinko eksikliği ve demir eksikliği kansızlığı oluştururlar veya kansızlığı derinleştirirler” şeklinde konuştu.

Pika ile Gelen Tehlikeler
Yenilen yabancı maddelere göre sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklar yanında sistemik bir takım rahatsızlıklara da yol açabildiğini kaydeden Prof. Dr. Akar şunları söyledi: “Yenilen maddelerin hijyenik olmaması oluşabilecek enfeksiyon ve paraziter hastalıklara da bir nevi davetiye çıkartabilir. Ayrıca vücuda alınan yabancı cismin içeriğine de bağlı olarak zehirlenmelere yol açabilir. Tabiî ki bunların en başında ağır metal zehirlenmeleri geliyor. ”

Tedavinin Psikolojik Yönü de Değerlendirilmeli
Çocuklarda zeka gelişimi sorunlarına bağlı olarak pika sorunu gelişebildiğini ifade eden Prof. Dr. Akar, “Kansızlık ve çinko eksikliği çocuğun zihinsel gelişiminde olumsuz rol oynar. Durumun iyi değerlendirilmesi gerekir. Aynı zamanda vücut direncinin düşmesine yol açar ve çocukta sık enfeksiyonlara açık bir durum gelişir. Tedavisinde psikolojik yönü de değerlendirilmeli, sağlıklı beslenme koşulları öğretilmeli ve doktor gözetiminde demir tedavisi uygulanmalıdır. Fark edilmediğinde genelde bu insanlarda kurşun zehirlenmesi, sindirim sistemi sorunları, enfeksiyonlar, nadir olgularda saç yendiği için saç yumaklarının oluşturabileceği tıkanmalara bağlı acil cerrahi müdahalelere maruz kalma gibi sonuçlarla karşılaşılabilir” diye konuştu.

yabancimaddaeyemepikase

“Pika Sendromu Hasar Bırakmadan Tedavi Edilir”
Pika sendromunun tedavisinde öncelikle hastalığın tanımlaması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Akar şu bilgileri verdi: “Bazı çocuklarda, Pika birkaç ay içerisinde kendi kendine geçer. Ancak böyle bir durumda bile, çocukta demir eksikliğine bağlı kansızlık sürebileceğinden, önemlidir. Vücutta demir, çinko gibi eser elementlerin eksikliği varsa öncelikle bunlar tespit edilmeli ve tedavi uygulanmalıdır. Hekim tarafından önerilen tedaviye tam olarak uyulması halinde, Pika sendromu hasar bırakmadan tedavi edilir. ”




Kaynak: Sağlık Dergisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
proot - avatarı
proot
Ziyaretçi
19 Ağustos 2011       Mesaj #3
proot - avatarı
Ziyaretçi
Pika sendromu nedir ?
Pika sendromu yabancı madde yeme alışkanlığı anlamına gelir. Bunun gelişme nedeni ise daha çok demir, bakır ve çinko eksikliğine bağlı olmaktadır.
Kişide demir eksikliği varsa buna bağlı olarak kansızlık gelişir. Daha çok çocuklarda görülür. Toprak, kağıt, buz, ip, kireç, kum, boya gibi maddelerin yenmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Çocukların dünyayı tanıma anlamında her bulduğunu ağzına atması ile karıştırılmaması gereken bir durumdur. Bazen hamile kadınlarda da toprak yeme olayı ile karşılaşmaktayız. Hamilelik sürecinde demir eksikliği gelişmesine bağlı olarak bu tablo ortaya çıkmaktadır. Bulantı hissini azaltacağı düşüncesi ile toprak yenir ve buna bağlı olarak demir eksikliği oluşabilir.

Çocuklarda zeka gelişimini etkiler
Diyetisyenleri ilgilendiren kısmı ise demir, bakır ve çinko eksikliğinde sorunun oluşmamasıdır. Çocuklarda zeka gelişimi sorunlarına bağlı olarak pika sorunu gelişebilir. Kansızlık ve çinko eksikliği çocuğun zihinsel gelişiminde olumsuz rol oynayacaktır. Durumun iyi değerlendirilmesi gerekir. Aynı zamanda vücut direncinin düşmesine yol açar ve çocukta sık enfeksiyonlara açık bir durum gelişir. Tedavisinde psikolojik yönü de değerlendirilmeli, sağlıklı beslenme koşulları öğretilmeli ve doktor gözetiminde demir tedavisi uygulanmalıdır. Fark edilmediğinde genelde bu insanlarda kurşun zehirlenmesi, sindirim sistemi sorunları, enfeksiyonlar, saç yendiği için tıkanmalara bağlı acil cerrahi müdahalelere maruz kalma gibi sonuçlarla karşılaşılaşılabilir.

Deniz ürünleri tüketmelisiniz
Demir kaynakları; karaciğer, tüm kırmızı etler, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, siyah üzüm (taze ya da kurusu), yeşil yapraklı sebzeler ama en iyi emilim hayvansal kaynaklı besinlerden olur. Demir içeriği yüksek bir besin tüketirken o öğüne mutlaka C vitamini içeren bir salata, domates, taze sıkılmış bir portakal suyu eklemek gerekir. Çinko; deniz ürünleri, tam buğday unu, kuru baklagillerdir... Bakır; karaciğer, yumurta, kakao, kuru baklagillerde bulunmaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Ekim 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Pika Sendromu Nasıl Tanımlanır?


Pika sendromu, kesin nedeni bilinmemekle birlikte çoğunlukla psikososyal gelişim bozuklukları nedeniyle bazen de bazı besin eksikliklerinden dolayı görülmektedir. Besinsel olarak demir, kalsiyum, bakır, çinko, B1 vitamini, B6 vitamini gibi eksiklikler de pika sendromu görülebildiği bildirilmişse de nedeni açıklanamamış, kişinin gıda maddeleri dıșında yabancı maddeleri yeme alıșkanlığı davranıșına verilen isimdir. Bu maddeler; toprak, kil, kağıt, pil olduğu gibi kalem, tebeșir, kireç gibi daha birçok yabancı nesneler șeklinde de sıralanabilir. Tüm bu yabancı maddelere duyulan iștah ve yeme dürtüsü, pika sendromunun temel belirtileridir.

Pika Sendromunun Ortaya Çıkış Nedeni!


Pika sendromlu çocuklar, besin olmayan yabancı maddeleri yeme dürtüsünü engelleyemezler. Ayrıca pika sendromlu çocuklar için bu maddelerin bahsinin geçmesi bile mutlu olmaları için yeterli bir sebeptir. Adı duyulunca bile mide bulandıran maddeleri o kadar iștahlı yerler ki șașırmamak mümkün değildir. Peki, bu kadar güçlü bir dürtüyü ne tetikler? Demir, çinko vb. bazı elementlerin eksikliği bu hastalığı tetiklerken psikolojik birçok faktör de hastalığın sebepleri arasındadır.

Fizyolojik etkenlerin yanı sıra psikolojik etkenlerin de büyük rol oynadığı pika sendromunda çocuğun aile içinde yașadığı birçok problem belirleyici konumundadır! Örneğin, sevgiden yoksun ve güven problemi yașayan çocuklarda bu hastalık daha sık görülmektedir. Bunun yanı sıra, aile ortamındaki huzursuzluklar ve ebeveyn ilgisizliği de diğer ilgili psikolojik sebepler arasında sayılabilir.

Pika Sendromu Kimlerde Görülür?

  • Epilepsi hastalarında,
  • Akıl hastalığı bulunan çocuklarda,
  • Șizofreni, otizm gibi zihinsel rahatsızlığı olan çocuklarda,
  • Entelektüel ve gelișimsel geriliği olan çocuklarda,
  • Anne ve babası ayrılmıș, istismara maruz kalmıș, aile içi iletișimi zayıf olan çocuklarda görülmektedir.

Kaynak: Popüler Bilim (Eylül 2017)

Benzer Konular

3 Kasım 2013 / kompetankedi Psikoloji ve Psikiyatri
19 Ocak 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
22 Ocak 2009 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
19 Ocak 2015 / Misafir Soru-Cevap
4 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük