Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
22 Eylül 2010       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Hicret'le (M.S. 632) yılında başlayan İslamiyet hızla yayılmış, Müslümanlar 712'de Taşkent'e varmışlar. 751'de Çin ordusunu yenerek Orta Asya'da İslamlaşma sürecini fiilen başlatmışlardır. Bu tarih, Uygur devletinin kuruluş yıllandır. Bu tarihlerde, İslam güçleri Türklerle ilişkiye girmişlerdir.

İlk müttefik Türk ve İslam orduları ile Çin ordusu arasında yapılan meydan savaşı. 751 yılında bugünkü Kırgızistan sınırları civarında Abbasiler ve müttefiki olan Karluklar ile Çinliler arasında yapılan muharebedir. İslamiyet'i henüz kabul etmeyen Türklerin, Orta Asya’da İslâm dînini tanıtıp yayan Araplarla birlikte, Çinlilere karşı, Talas’ta yaptıkları bu savaş, sebep ve sonuçları bakımından çok önemlidir.

Karluklar, Talas Zaferinden on beş yıl sonra, 766 tarihinde, Tanrı Dağları batısında ve Çu Irmağı boylarında müstakil Türk devleti kurdular. Türkistan’daki Kamlık (Şamanlık), Buda ve Mani dinlerindeki yerli ve göçebe Türklerle Müslümanlar arasında, serbest ticaret, dostluk ve iyi münasebetler başladı. Türkler, Müslümanlarla tanışıp, İslam dînini yakından tanıyarak İslamiyet'i benimsemeye başladılar.
Son düzenleyen perlina; 18 Şubat 2017 13:58