Arama

Nabız Nedir? - Tek Mesaj #3

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Eylül 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Maksimum kalp atışı nedir?Kalp en fazla kaç atmalıdır? Kalbim çok atıyor mu?
Kalp atışlarım normal mi? sorularına cevap ariyorsanız doğru yerdesiniz.
Maksimum kalp atışınızı bulmak için 220 sayısından kendi yaşınızı çıkarın.
Mesela 40 yaşındaki bir abimizin kalp atış hızı en fazla 220-40= 180 olmalıdır. Bu kalp atış hızı yani 180 sayısına, hareketli bir haldeyken ulaşır. Yani spor yaparken.
Bazı ilaçlar da kalbinizin daha hızlı çarpmasını sağlayabilir. Bunlardan en çok bilineni viagra denilen ilaçtır ki bu ilacı aldığınız da kalbiniz oldukça hızlı çarpar. Eğer diabet yani şeker ilaçları, yüksek tansiyon ilaçları kullanıyorsanız kalp atış hızınız da değişmeler olabilir. Bunların dışında kalbiniz hızlı çarpıyorsa yani durup dururken kalbiniz hızlı çarpıyorsa biliniz ki ya panik atak ve benzeri bir durum sonucu taşikardi olmuş olabilirsiniz. Ya da kalbiniz de bir noktanın fazla elektrik salgılaması dolayısı ile kalbiniz fazla atıyordur ki buna da taşikardi denir.
Ad:  nabızz.JPG
Gösterim: 15863
Boyut:  90.5 KB

Sağlıklı bir insanda ölçülmesi gereken kalp atışı sayısı, kişinin yaşına göre değişiklik göstermektedir.

Yeni doğan bir bebeğin normal kalp atışı sayısı dakikada 125 iken, ileriki yaşlarda bu sayı 60-70'e kadar düşmektedir. Özellikle ergenlik döneminde cinsiyete de bağlı olarak normal kalp atım hızları farklılık göstermektedir. Örneğin 14 yaşındaki bir kız çocuğunun normal kalp atım hızı 85 civarında iken, aynı yaştaki erkek çocuğun ki 80 civarında seyreder.

Yaşa Göre Kalp Atış Hızı

Yeni doğan bir bebeğin normal kalp atış hızı 125'dir. Alt sınır olarak dakikada 70'i, üst sınır olarak ise dakikada 190'ı bulabilmektedir. 2-10 yaşlarında dakikada kalp atışı 100 ile 90 arasında seyreder. Bu yaş grubundaki çocuklarda alt sınır 80 ile 70, üst sınır ise 130 ile 110 arasında değişir. Yaş büyüdükçe kalp atış hızının düştüğü unutulmamalıdır. 12 ile 18 yaş aralığında ise normal kalp atışı 90 ile 70 arasındadır.

20 yaşından büyük kişilerde ise dakikada kalp atışı sayısı 60 ile 80 arasındadır. Bu sayılar dinlenme hali sonrası ölçülmesi gereken kalp atış sayıları olup, kalbinizin atış hızınızı etkileyecek faaliyetlerde bulundu iseniz, kalp atışınızı ölçmeden önce yeterince dinlenmelisiniz.

Kardiyo Antrenmanları İçin Uygun Kalp Atışı
Yapacağınız kardiyo antrenmanlarında yakalamanız gereken kalp atış hızı da yaşınıza bağlı olarak değişir. Örneğin 25 yaşındaki bir kişinin kardiyo antrenmanları için yakalayacağı maksimum kalp hızı 156 civarında iken, 35 yaşındaki bir kişi için bu sayı 132 civarındadır.

Yakalamanız gereken maksimum kalp atış hızınızı hesaplamak için şu formülü kullanabilirsiniz.
a=220 sabiti.
b=0.8 sabiti.
c=yaşınız (örneğin 28)
maksimum kalp atış hızı=(a-c)*b dir. Yani;
maksimum kalp atış hızı: (220-28)*0.8 = 153.6
28 yaşındaki sağlıklı bir kişinin yapılacak kardiyo antrenmanları ile haftada 3 gün 20'şer dakika süresince hesapladığımız 153,6 (150-155 diyebiliriz) kalp hızına ulaşması, kişinin kalbinin güçlenmesini destekleyecektir.

Nabız Bozuklukları
;
Normalde dakikada 80 civarında olan nabız sayısının 100'ün üzerinde olması taşikardi, 50'den yaşa olması bradikardi adını alır. Nabız atımındaki düzensizlikler ise kalp atımındaki düzensizlikleri (aritmi) gösterir. Nabzı 50'nin altına düşen kişi bilincini kaybederse hasta düz bir şekilde yatırılarak bacakları 45 derece yukarı kaldırılmalıdır.

Egzersiz, korku, heyecan, ateş, kansızlık, şok, bazı ilaçlar, tiroid hormonu fazlalığı ve bazı kalp hastalıklarında nabız sayısını dakikada 100''ün üzerine çıkabilir Bu durumda nedene ait bulgular değerlendirilerek ona göre bir tedavi uygulanır. Her iki durumda ve nabız düzensizliklerinde doktora başvurulmalıdır.

Nabız sayısı çoğunlukla bilekten, bazen de boyundan ölçülür. Boyundan nabzı ölçmek için elin ortadaki üç parmağı yatay olarak boyundaki şahdamarına bastırılır. Atımlar duyumsanarak dakikadaki nabız sayısı belirlenir. Bilekten nabız ölçmek için elin ortada üç parmağı nabzı ölçülecek kişinin bileğinde başparmağı hizasıdaki oluk şeklindeki çukura bastırılır. Burada nabız atışları kolaylıkla sayılabilir.

Nabız Bozuklukları
Taşikardi (Kalp Çarpıntısı)
Son düzenleyen Safi; 16 Nisan 2016 21:17