Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
30 Eylül 2010       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Babasi Barlas kabilesi lideri Turgay olan Timur, 1336'da Semerkant yakinlarinda Kes (Yesil Sehir)'de dogmustur. Timur'un ortaya çiktigi tarihlerde, Çagatay Hanligi sarsinti geçirmekte idi. Otorite boslugundan faydalanan, Cengiz hanedanindan olmayan emirler, Çagatay hanligi içerisinde idareyi ele alarak nüfuzlarini artirmaktaydi. Nitekim 1360 yilindan itibaren adindan söz edilmeye baslayan Timur, önce Emir Hüseyin ile 1370 yilindan itibaren de tek basina Maveraünnehir'de hâkimiyet kurmustur. Bu dönemde girdigi bir savasta ayaginin sakat kalmasi sebebiyle tarihlerde Aksak Timur (Timurleng) diye anilacak olan Timur, Cengiz soyundan gelmedigi için emir unvanini kullanmistir.

Emir Timur, 1370-1405 yillari arasinda yaptigi seferlerle, Harzem, Dogu Türkistan, Iran, Azerbaycan, Hindistan Delhi Sultanligi, Irak, Suriye, Altin Ordu Hanligi ve Osmanli Devleti'nin de içinde bulundugu muazzam büyüklükteki topraklara hâkim olmustur. Onun fetihleri, sonuçlari açisindan, Türk Tarihini derinden etkilemistir. Meselâ, Altinordu Hani Toktamis üzerine düzenledigi seferler (1391/8) Altinordu Devleti'nin çöküsüne ve yerine bölge hanliklarinin kurulmasina sebep olurken, Moskova Knezlerinin güçlenmesini de beraberinde getirmistir. Böylece, 16.nci yüzyildan itibaren Rusya'nin Kafkaslar ve Dest-i Kipçak'a dogru yayilmasi söz konusu olacaktir.

Ancak Timur'un Türkistan'a hâkim olmasi ayni zamanda Özbek, Kazak ve Türkmenlerin günümüze kadar ulasacak olan tarihlerinin de mihengi noktasini teskil eder. 1398/99'da Hindistan Delhi Sultanligina düzenledigi sefer de bölgedeki siyasî ve kültürel yapinin degismesine sebep olmustur. Ancak Timur'un 1402 Ankara Savasi ile Yildirim Bayezid'i yenip, Anadolu'yu ele geçirmesi, Osmanli tarihinde unutulmaz bir yer tutar. Bu olayla, Anadolu'daki Türk birligi sarsilmis, beylikler yeniden canlanmis ve "Fetret Devri" dedigimiz taht mücadeleleri Osmanli Ddevleti'nin yipratmistir. Ülkesindeki karisikliklar sebebiyle Anadolu'da fazla kalamayan Timur, Çin seferine giderken yolda hastalanarak ölmüstür (1405). Timur'un ölümünden hemen sonra devlet oglu ve torunlari arasinda paylasilmistir. Buna göre; Torunu Muhammed baskent Semerkant' ta tahta çikarken, diger torunlari Pir Muhammed ile Iskender Iran'da, 3. oglu Miransah Bagdat ve Azerbaycan'da, en küçük oglu Sahruh ise Horasan'da yerlesmislerdir.

Timurlular adi verilen bunlar arasinda Sahruh, Maveraünnehir bölgesini de ele geçirerek, Herat sehri merkez olmak üzere devletini kurdu. Ardindan Iran ve Azerbaycan'i da hâkimiyetine alan Sahruh dönemi (1407-1447), Türkistan'da parlak bir kültür hayatinin baslangici olmustur. Sahruh'un ölümü üzerine, tahta büyük bir alim ve astronom olan oglu Ulug Beg geçti. Onun iki yillik saltanati mücadeleler içinde geçmis ve oglu tarafindan öldürülünce ülke dahilinde büyük karisikliklar çikmistir. Nitekim Miransah'in torunu Ebu Said'in Akkoyunlu Uzun Hasan'a yenilmesiyle (1469) Horasan'in batisinda kalan bütün topraklar Akkoyunlularin eline geçti. Timurlulardan yalniz Hüseyin Baykara (1469-1506) Horasan'da tutunabilmistir. Baskenti Herat, Türk tarihinde sayili kültür merkezlerinden biri oldu. Ünlü Türk sair ve ilim adami Ali Sir Nevai burada yetismistir. Baykara'nin oglu Bediüzzaman'in hükümdarligi zamaninda, Özbek hükümdari, Sibani Muhammed Han'in baskent Herat'i ele geçirmesi (1507), Timurlularin sonu oldu. Timurlulardan Babür Türkistan'da basarili olamayinca, Hindistan'a giderek (1519) Türk-Hind Imparatorlugu'nu kurmustur.

MsXLabs.org & Osmanlı Tarihi
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....