Arama


CenneT-ul Meva - avatarı
CenneT-ul Meva
Ziyaretçi
1 Ekim 2010       Mesaj #2
CenneT-ul Meva - avatarı
Ziyaretçi
Kalbin Özellikleri
  • İnsan vücudundaki atardamartoplardamar ve kılcal damarların toplam uzunluğu yaklaşık 96 000 km uzunluğundadır ve dünyanın çevresini iki defa dönebilecek uzunluktadır.
    Ad:  kalp nedir.jpg
Gösterim: 5120
Boyut:  38.2 KB
  • Erişkin insan kalbi her dakika 5 litreher gün 9000 litre kanı vücuda pompalamaktadır.
  • Kalp her gün yaklaşık 100.000 defa atmaktadır.
  • Ortalama 70 yıllık bir yaşam süresince 25 milyar defa kalp atmaktadır.
  • İnsan kalbinin ağırlığı kadında 250 erkek de 300 gram kadardır.
  • Bir çocuğun kalbi yaklaşık sıkılı bir yumruk kadarerişkin kalbi iki yumruk kadar büyüklüktedir.
  • Kanın %78′i sudur.
  • Kan yaklaşık 20 saniyede tüm beden yolculuğunu tamamlamaktadır.
  • Kalbin yapısı ilk defa 1706 yılında bir Fransız anatomi profesörü olan Raymond Viessens tarafından tanımlanmıştır.
  • Elektrokardiyografi aygıtı bir Hollandalı fizyolog olan Einthoven tarafından 1902′de keşfedilmiştir.


Kalp Nedir
Kalp göğsün ortasında yer alan, kaslardan oluşan bir organdır. Dört gözlüdür, iki kulakçıklar (Atrium), ikisi de karıncıklar (Ventrikul) olmak üzere; Dıştan içe üç tabakadan oluşur.

Perikard : Bağ dokudan yapılmış, koruyucu çift kat şeklindedir. İki zar arası sıvı ile doludur. Bu sıvı kalbi dış etkilerden korur.

Miyokard : Kalb kaslarından oluşan orta tabakadır. Çizgili kastan yapılmıştır. Kulakçıklarda karıncıklardan incedir. Sol karıncıkta ise sağ karıncıktan daha kalındır. Kalbi besleyen koroner damarlar bu yapıda bulunur.

Endokard : Kalbin iç yüzeyini örten tek sıralı endotelyum tabakasıdır. Kalbin iç yüzünde aşınmayı önler. Kan damarları bulunmaz.

Normal kalp yumruktan biraz daha büyük kas yapısında güçlü bir pompadır. Günde ortalama 100.000 kez kasılarak 8000 litre kanı sürekli olarak dolaşıma pompalar.
Kalp dört boşluktan oluşur. Üstte sağ ve sol olmak üzere iki kulakçık altta ise sağ ve sol olmak üzere iki karıncık vardır.
Kalpte dört kapak bulunur: Triküspid kapak sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında pulmoner kapak sağ karıncık ile akciğerlere
kan taşıyan büyük damar (pulmoner arter) arasında mitral kapak sol kulakçık ile sol karıncık arasında ve aort kapağı sol karıncık ile ana atar damar / şah damarı (aort) arasında bulunur.

Kalbin Çalışması
Organlardan gelen ve oksijeni az olan kirli kan toplardamarlar ile sağ kulakçığa dökülür buradan triküspid kapak aracılığı ile sağ karıncığa geçer. Sağ karıncık kirli kanı pulmoner kapaktan pulmoner arter aracılığı ile akciğerlere pompalar. Akciğerlere gelen kan oksijenden zenginleşir. Oksijenden zenginleşen temiz kan akciğer toplardamarları ile sol kulakçığa buradan da mitral kapak aracılığı ile sol karıncığa geçer. Sol karıncığa gelen temiz kan aort kapağından geçerek aort aracılığı ile tüm organlara pompalanır. Sol karıncıktaki kanın basıncı kolda ölçülen kan basıncına eşittir.

Her kalp atışı bir kasılma ( sistol) ve bunu izleyen bir gevşemeden ( diastol ) oluşur. Dakikada ortalama 70-80 kez atan bir yüreğin bir atışı 0,85 saniye sürer. Bunun0,15 saniyesi kulakçıkların kasılması, 0,30 saniyesi karıncıkların kasılmasıdır. Kalan 0,40 saniyede kalp dinlenir.
  • Vücutta kirlenen kan sağ kulakçığa gelir.
  • Sağ kulakçık diastol durumundadır.
  • Kirli kan sinoatrial düğümü uyarır.
  • Sağ kulakçık sistol olur.
  • Triküsbit açılır.
  • Sağ karıncık içine kirli kan dolar.
  • A.V düğüm uyarılır.
  • Karıncık kasları kasılır.
  • Kirli kan akciğer atardamarı ile akciğere gider.
  • Akciğerde temizlenen kan akciğer toplar damarı ile sol kulakçığa gelir.
  • Sol kulakçık diastol durumundadır.
  • Sol kulakçık sistol olur.
  • Kan biküsbit kapakçığından sol karıncığa dolar.
  • Sol karıncık kasılır ( Sistol) ve kan aorta pompalanır.

Etten Jeneratör
Bir kalbi vücudun dışına çıkarırsanız kendi enerjisini tüketene kadar hiçbir bağlantısı olmadan çalışmaya devam eder. Kalbe gerekli kan sağlandığında tüm sinir bağlantılarından ayrılsa bile saatlerce atar.
Burada ilginç bir durum söz konusudur. Bu ilginç durumu incelemek için kasların nasıl çalıştığını kısaca hatırlayalım; bir kasın çalışması için beyinden ya da omurilikten gelecek bir emre ihtiyaç vardır. Bu emir gerçekte sinir sistemi yoluyla iletilen bir elektrik sinyalidir. Kalbin yapısı tamamen kas dokusundan oluştuğu için dakikada yaklaşık 70 kez atan kalbe dakikada 70 defa elektriksel uyarı yapılması gerekmektedir.
Ancak biraz önce belirtildiği gibi bütün sinirsel bağlantıları kesilen ve vücudun dışına çıkartılan bir kalp bir süre daha atmaya devam eder. Bu durum akla “bu kasılma emirlerinin nereden geldiği” sorusunu getirecektir.
Söz konusu durumu inceleyen bilim adamları çok şaşırtıcı bir durumla karşılaştılar. Kalbin içinde kendi elektriğini kendi üreten bir jeneratör bulunmaktaydı. İnsan vücudundaki et parçalarından bir tanesi olan kalpte bulunan ve yine etten yapılmış bir jeneratör, Bilindiği gibi jeneratör enerji kesintisi durumunda devreye girerek enerji üretimine devam eden ve makinelerin zarar görmesini engelleyen bir alettir.
İnsan vücudundaki en hayati organlardan bir tanesi olan kalp de herhangi bir enerji kesintisi karşısında zarar görmemesi için bu tür bir korumaya alınmıştır. Kalbin bir an durması vücutta son derece önemli hasarlara neden olabilir hatta sonucu ölüm olabilir. Bu yüzden kalbi çalıştıracak elektrik sistemi kesintisiz bir şekilde işlemelidir. Bu elektrik sistemini inceleyen bilim adamları çok daha şaşırtıcı gerçeklerle karşılaştılar. Kalp yalnızca mikro bir jeneratör değil birbiri içine geçmiş birçok bağlantıya sahip programlı ve sistemli bir elektronik devreler bütünü sayesinde çalışmaktaydı. Bu elektronik kontrol ve yönetim sistemi böbreklerden beyne atardamarlardan hormonal bezlere kadar birçok etkenle işbirliği içindeydi.
Bilim adamlarının çok yakın bir dönemde keşfettiği kalpteki bu kusursuz tasarım unutulmamalıdır ki milyonlarca yıldır kesintisiz işlemektedir. Hiç istisnasız şimdiye kadar yaşamış olan on milyarlarca insanın tamamında bu sistem mevcuttu. Şu anda dünya üzerinde yaşamakta olan milyarlarca insanın da kalbi aynı kusursuz sistemle çalışmaktadır ve bundan sonra yaşayacak insanlarda da bu sistem var olacaktır. Bu Allah’ın kusursuz yaratmasıdır.

KALBİN YAPISI VE ÇALIŞMASI
Kalpinsanın göğüs boşluğunda iki akciğerin arasında ve göğüs kemiğinin hemen arkasında yer alır.Ergin kadında ortalama 230-280 gr. erkekte ise 280-340 gr ağırlığındadır.Yaş ilerledikçe ağırlığı ve büyüklüğü de artar.Yandaki şekilde görüldüğü gibi dört odacıklı olan kalpte üstteki iki odacığa kulakçıkalttaki iki odacığa karıncık adı verilir. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında üçlüsol kulakçık ile sol karıncık arasında ikili kapakçık bulunur.Sağ kulakçığa üst ana toplar damar ile alt ana toplar damar bağlanır.Sağ karıncıktan ise akciğer atardamarı çıkar.Sol kulakçığa kalbin en büyük damarlarından biri olan aort atardamarı çıkar.Kulakçıklar ile karıncıklar arasındaki kapakçıklar karıncıklara doğru tek yönde açılır.Karıncıkları atardamarlara bağlıyan açıklıklarda da yarım ay şeklinde üçlü kapakçıklar bulunur.
Kalbin yapısında içten dışa doğru endokardmiyokard ve perikard olmak üzere üç farklı yapı görülür.
Kalbin çalışmasıKalp kasının kasılıp gevşemesi ile olur.Kalbin her odacığı kasılma sırasında içindeki kanı pompalargevşeme sırasında ise kanla dolar.

ANATOMİ
Kalbin dört boşluğu vardır. Atriumlar ile venntriküller arasında artriyoventriküller kapak bulunur. Bunun sol kalbde olanı mitral kapak sağ kalbde olanı ise tricuspit kapaktır. Sol kalb çıkımında aort kapak sağ kalp çıkımında ise pulmener kapak bulunmaktadır. Kalbin yapısı üç kenarlı bir piramide benzemektedir. Kalbe atrioventriküler bileşkeden teorik bir kesi yaparak kalbin bütün boşluklarının birbiriyle olan ilişkisi ortaya çıkar. Aorta kapak fizyolojik olarak sol ventrikül çıkım yolunda bulunur anatomik olarak aort kapak kalbin 3 kapağının ortasında bulunur. Santral fibroz yapı vasıtası ile aort mitral ve tricuspit kapak birbiriyle ilişkidedir. Aort kapağın önünde pulmoner kapak bulunur.
Aort kapak üç kuspdan oluşmuştur. Sol koroner sağ koroner ve non koroner kuspları vardır. Sağ ve sol koroner arterler kapağın üzerinde sağ ve sol koroner sinüslerden çıkarlar.
Mitral kapağın komplex bir yapısı vardır. Mitral kapak iki kapakçık korda tendinea ve papiller adelelerden meydana gelmiştir. Geniş olan kapakçık anteromedial olarak bulunur. Mitral kapak açıldığında bu leaflet mitral kapak ile aortik orifis arasında durarak bu iki yapıyı birbirinden ayırır. Papiller adeleler ventrikül duvarından ayırarak kordo tendinealar vasıtası ile mitral kapak leafletlerine yapışır. Anteromedial ve posteromedial popiller adeleler ventrikül sistolü sırasında kapağı destekleyerek mitral kapağın sol atriuma prolabe olmasına engel olurlar.
Sağ kalbdeki antrioyoventriküler kapak tricuspit kapaktır. 3 leafletden oluşmuştur. Anterior postenor ve septal kafletleri vardır. Septal leafletin komşuluğunda koroner sinüs A-V düğüm ve kalbin ana iletim sistemi bulunmaktadır. Mitral kapakta olduğu gib tricuspit kapağa da destek olan papiller adaleler vardır.
Pulmoner kapak ise 3 kuspdan oluşan bir kapaktır.

Kalbin beslenmesi
Kalb diğer dokulardan daha fazla oksijen tüketir. İhtiyaç duyduğu oksijeni içindeki kandan değil aorttan ayrılan kılcal damarlardan ( Koroner) alır. Hızlı hareketlerde koroner damarlara kan akışı hızlanır. Yardımcı damarlar oluşur. Bunun için orta yaşlıların spor yapması son derece faydalıdır. Koroner damarlar tıkanırsa enfarktüse ( kalp krizine) yol açar.

Vücutta kanın tek yönlü akışını denetleyen kapakçıklar bulunur.
1- Sağ kulakçıkla sağ karıncık arasında üçlü kapakçıklar triküspit vardır.
2- Sol kulakçıkla sol karıncık arasında ikili kapakçık biküspit vardır.
3- Karıncıklardan çıkan atardamar başlangıcında semilunar kapakçıklar vardır. ( Yarım ay şeklinde üç parçalı) kapakçıklar yürek ipleri denilen sağlam iplerle karıncık duvarına bağlanır.

Kalbin Görevleri
Temel görevi kanı vücuda pompalamak olan kalp, Metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gibi görevleri yapar. Kalp bu sistem içerisinde motor görevi yapar. Kalp insanda dakikada 60-80 çarpma arasında değişen bir hızla dakikada 5-35 litre arası, günlük ise 9000 litre kanı vücuda pompalar. Günde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı boyunca yaklaşık 2,5 milyar kere, hiç durmadan yaklaşık 8 bin ton kanı vücuda pompalar. Normal bir kadında ortalama ağırlığı 200-280 gram, yetişkin bir erkekte ise 250-390 gram ağırlığındadır. Her kişinin kalbi kendi yumruğu büyüklüğündedir.

kalbin sesleri
Kalp üfürümü kalp atımları arısındaki ek sestir. Ses, kalpten türbülans yaparak akan kan tarafından meydana getirilir. Suyun bir borudan akarken oluşturduğu sese benzer.

Nasıl meydana gelir?
Sesler şunlardan kaynaklanabilir:
  • kalbin biçimi
  • doğumdan itibaren bulunabilen kapaklar veya kalp duvarları gibi kalp yapılarının anormallikleri
  • koroner arter hastalığının sebep olduğu kalp kası hasarı
  • kalp enfeksiyonları
  • romatizmal ateşe sebep olan streptokok enfeksiyonları gibi hastalıklardan veya kalp hastalığı, kalp krizleri, enfektif endokardit veya başka kapak problemleri nedeni ile oluşan, hasarlı veya aşırı çalışan kalp kapakları.
Kalbiniz daha hızlı çarptığı zaman, kalpten geçen kanın hızı ve miktarı değişir. Bu kalp üfürümlerine sebep olabilir. kalbin daha hızlı atmasına sebep olan bazı durumlar şunlardır:
  • kansızlık
  • yüksek kan basıncı
  • hamilelik
  • ateş
  • stres
  • tiroid problemleri
Kalp üfürümlerinin çoğu masumdur ve normal kalpleri olan kişilerde bulunur. Masum kalp üfürümleri (fonksiyonel, normal, titreşimli veya fizyolojik üfürümler de denir) zararsızdır. Çocuklarda sık görülür. Masum kalp üfürümleri hiçbir sorun yaratmaz ve çoğunlukla çocuk yetişkinliğe geçinceye kadar kaybolur. Kalp, Göğüs boşluğunda, 2 Akciğer arasında, Sternum’un arkasında, Diyafram kası üzerinde ve 4. 5. ve 6. ‘Costae’ların arka yüzünde, üçte ikisi orta çizginin solunda, üçte biri ise sağında yer almaktadır.

Elimizi göğsümüzün sol tarafına koyduğumuzda, kalbimizden gelen sesin nedeni kulakçık ile karıncık arasındaki kapakçıkların açılıp kapanmasıdır.

Başlıca 4 kalp sesi vardır; bunların ilk ikisi hissedilir veya steteskop vasıtasıyla duyulabilirken, 3. ve 4. sesler ancak EKG (ECG) cihazında duyulabilir.
1. kalp sesi atriyo-ventriküler kapakların sesi iken,
2. kalp sesi aorta ve arteria pulmonalis’teki kapakların çıkardığı sestir.
1. ve 2. kalp sesi arasındaki süre ventrüküler sistoldür.
2. kalp sesi ile 1. kalp sesi arasındakü süre ise ventriküler diastol evresidir.
Son düzenleyen Safi; 11 Mayıs 2016 22:51