Arama

Dünya Mimarlık Günü - Tek Mesaj #2

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Ekim 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Uluslararası Mimarlar Birliği'nin (UIA) 1996 yılında yapılan Genel Kurulu'nda alınan karar gereğince, "Dünya Mimarlık Günü" her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü, Birleşmiş Milletler "Dünya Konut Günü" ile birlikte kutlanıyor.

Sadece Türkiye’de değil bütün Dünya’da mimarlar tarafından kutlanıyor olması bu güne ayrı bir anlam yüklerken mimarlık gününün en coşkulu şekilde kutlanması amacıyla mimarlık alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Düzenlenen bu etkinliklerin halkın büyük bir kesimine ulaşması amaçlansa da genellikle mimarlığın kısıtlı çevresinde kalıyor. Mimarlık gününün yaygınlaştırılması ve kapsamının genişletilmesi yönündeki başarılı çalışmalara Mimarlar Odası İzmir ve Ankara şubelerinin yaptığı çeşitli çalışmalar, Türkiye’nin ilk mimarlık arşivi Arkitera Mimarlık Veritabanı’nın açılışı ve 1. İstanbul Mimarlık Festivali örnek gösterilebilir.

Mimarlık Haftası
Kurumların kendi insiyatifleri doğrultusunda yapılan bu yaygınlaştırma çalışmalarının daha resmi bir çerçeveye oturtulması yönünde Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yapılan 5 Nisan 2005 tarihli başvuru olumlu bulundu.

“Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü ile başlayan haftanın Türkiye genelinde daha yaygın olarak kutlanması amacıyla o haftanın Türkiye’de “Mimarlık Haftası” olarak ilan edilmesi” konusunda yapılan başvurunun genel kabul görmesi için mimarlık alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kurumlarının ortak bir paydada buluşması öngörülüyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda Ekim ayının ilk haftası Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından “Mimarlık Haftası” olarak ilan edilecek.

Mimarlık alanında faaliyet gösteren tüm kurumların Dünya Mimarlık Günü’nde en iyisini yapmak için yola çıktığı düşünülünce, kurumların ortak bir paydada buluşması ve mimarlık gününün mimarlık haftası olarak ilan edilmesi için engel kalmıyor.

Arkitera