Arama

Belirsizlik İlkesi - Tek Mesaj #3

tepedag - avatarı
tepedag
Ziyaretçi
3 Kasım 2010       Mesaj #3
tepedag - avatarı
Ziyaretçi
Olasılık teorisine yeni bir yaklaşımla açtığım tartışma Laplace'ın şeytanı teorisi ile Heisenbergin belirsizlik ilkesinin aynı anda varolabileceği bir evren tanımlamamıza yardım ediyor.

Yukarıdaki formülün ölçümünün doğru olma olasılığını şöyle tarif edebiliriz :
p=hk ise Pt(p) = Pt(h).Pt(k) { Pt burada olasılık fonksiyonudur, formüldeki değerin t anında doğru olma olasılığıdır )

Eğer P(h)'ı 0.99 olasılıkla doğru ölçüyor ama aynı anda Pt(k) yı 0.5'in altında bir olasılıkla doğru ölçebiliyorsak ölçtüğümüz değerin KESİNLİKLE yanlış sonuç vereceğini söyleyebiliriz.

Bunu F=m.a förmülüne uygularsak Pt(F)=P(m).P(a) olur. kütle ve ivmeyi biliriz ki 0.99 kesinlikte ölçebiliriz. Ölçüm sonucu da 0.98 olasılıkla doğru olacaktır. Teori gereği 0.5 'in üzerindeki olasılıklar evrensel anlamda tutarlılık göstereceğinden biz herhangi bir belirsizlik hissetmeyiz.

Bu yeni yaklaşım bize şunu söyler : belirli bir Delta zaman aralığında bir olasılık -burada doğru ölçüm olasılığı- 0.5'ten büyük olduğu sürece verilerimiz tutarlı olur. Bunu formüle edersek çok küçük zaman aralıkları ile çok küçük varlıklar üzerindeki ölçümler yeterli olasılık değerini sağlayamayacağından tarafımızdan belirsizlik olarak algılanacaktır. Aynı şekilde çok büyük zaman aralıkları ile çok büyük varlıklar üzerinde yapılan ölçümler de yanlış sonuçlar verecektir. Bu durumda astronomlara uyarımız 5 milyar yıldan sonraki zamanı içeren incelemelerinin sonuçları muhtemelen tutarsızlıklar içerecektir. Bunları yayınlamayıp da "ölçüm hatası" yazan çok bilim adamı var.

DEVAMI Zaman ve Olasılık
Son düzenleyen Safi; 12 Aralık 2016 15:04